Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2019 19:46

Ώρα αποφάσεων για τον σιδηρόδρομο στην Πελοπόννησο | Του Παναγιώτη Παναγόπουλου*

Εντελώς εγκαταλειμμένο είναι το σιδηροδρομικό δίκτυο στην Πελοπόννησο , με τους σταθμούς  και τις γραμμές  να ρημάζουν.  Ένα μέσω μαζικής μεταφοράς πολύ διαδεδομένο στο παρελθόν, λόγω του ότι είναι οικονομικό και γρήγορο, που μετέφερε χιλιάδες  επιβάτες  αλλά και τόνους εμπορευμάτων. Ένα μέσο συνυφασμένο με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Από τα  πολλά δρομολόγια  του παρελθόντος  αυτή την στιγμή λειτουργούν μόνο τρία, το τμήμα Κατάκoλο- Πύργος-Ολυμπία, ο “Οδοντωτός”  Διακοφτού - Καλαβρύτων για τουριστικά δρομολόγια και το τμήμα Άγιος Βασίλειος  - Ρίο –Πάτρα, ως Προαστιακός Σιδηρόδρομος.

Τι έφταιξε και φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση, ποιος έχει την εύθηνη για την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει  ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο; Μήπως η πολιτεία αντί να τον προστατεύσει  έκανε ότι μπορούσε για να τον οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση εξυπηρετώντας ιδιωτικά συμφέροντα; Μήπως οι  κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων εσκεμμένα απαξίωσαν  το σιδηροδρομικό δίκτυο προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων .

Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη γίνονται επενδύσεις για την βελτίωση των γραμμών αλλά και για την χρησιμοποίηση τρένων υψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα καταργούμε εντελώς το σιδηροδρομικό δίκτυο.  Υπάρχει περίπτωση να δούμε κάποια στιγμή και στην χώρα μας τρένα υψηλής ταχύτητας και στο επαρχιακό δίκτυο ; Έχει το πτωχευμένο Ελληνικό Δημόσιο να διαθέσει τα κεφάλαια που χρειάζονται για να επαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος  Μήπως η λύση είναι ο ιδιωτικός τομέας και η αποκρατικοποίηση του ΟΣΕ;  

Είναι καιρός λοιπόν να ξεπεραστούν τα εμπόδια, μεταξύ των οποίων και τα συμφέροντα που υπονομεύουν την λειτουργία του σιδηρόδρομου στην Πελοπόννησο. Είναι στο χέρι της νέας Ελληνικής Κυβέρνησης να αποφασίσει αν θα ξαναλειτουργήσει ο σιδηρόδρομος στην Πελοπόννησο και με ποιο τρόπο. Θέλει η Κυβέρνηση να υπάρχει ένα σιδηροδρομικό δίκτυο αντάξιο μιας ευρωπαϊκής χώρας; Και αν ναι με ποιο τρόπο έχει σκοπό να το επιτύχει; Θα δώσει η ίδια τα κεφάλαια που χρειάζονται ή θα στραφεί στον ιδιωτικό τομέα; Εμείς και το επιβατικό κοινό θα είμαστε εδώ και θα περιμένουμε να δούμε και να κρίνουμε τις αποφάσεις της  σε αυτό το θέμα.

*Ο Παναγιώτης Παναγόπουλος είναι σπουδαστής δημοσιογραφίας στο ΙΕΚ Δέλτα 360, στην Καλαμάτα

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

04/2021

Περισσότερο διαβασμένα