Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 12:57

Πρόγραμμα υποστήριξης των παραδοσιακών ελαιώνων με τη νέα ΚΑΠ στην Ισπανία - Ανάγκη ανάλογου προγράμματος και στην Ελλάδα

Γράφει ο Νίκος Μιχελάκης* 

Μετά την έγκριση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας Luis Planas, με δηλώσεις του στην Γερουσία, υποσχέθηκε την υποστήριξη των καλλιεργητών των παραδοσιακών ελαιώνων.

Όπως δήλωσε «θα εφαρμοστεί ειδικό πρόγραμμα, για τους παραδοσιακούς ελαιώνες, ώστε να καταστούν ανταγωνιστικοί γιατί αποτελούν περίπου το 70% των Ισπανικών ελαιώνων και απασχολούν 350.000 εργαζόμενους».

Το πρόγραμμα αυτό, όπως είπε, μπορεί να αναπτυχτεί στα πλαίσια της νέας ΚΓΠ (2023 – 27) αφού ο βασικός σχεδιασμός της επιτρέπει σε κάθε κράτος μέλος να καταστρώσει δικό του στρατηγικό σχέδιο για την εφαρμογή της νέας πολιτικής. Και μεταξύ των κυρίων στόχων της ΚΓΠ είναι η προώθηση των οικογενειακών γεωργικών δραστηριοτήτων.

Η πρόταση του Υπουργού έγινε αποδεκτή με μεγάλη ικανοποίηση από τις Αγροτικές οργανώσεις της Ισπανίας οι οποίες δηλώσαν ότι αναμένουν την εξαγγελία του τρόπου και των μέτρων εφαρμογής της.

Θύματα πυρκαγιών οι παραδοσιακοί ελαιώνες στην Ελλάδα

Και ενώ στην Ισπανία, οι παραδοσιακοί ελαιώνες, εξετάζονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στην Ελλάδα δεν φαίνεται να ενδιαφέρουν τους αρμόδιους. Έτσι, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης και γίνονται αντικείμενα ξύλευσης ή και θύματα πυρκαγιών, όπως και η πρόσφατη στο Σέλινο.

Όμως, η κοινωνική και περιβαλλοντική αξία των ελαιώνων αυτών είναι υψηλή, ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και στην διατήρηση της βιοποικιλότητας τις οποίες θέτει ως βασικές στρατηγικές της η νέα ΚΑΠ.

Επομένως, οι παραδοσιακοί ελαιώνες που υπάρχουν σε πολλές περιοχές της χώρας και ιδιαιτέρα στην Κρήτη, σκόπιμο είναι να υποστηριχτούν ώστε να διατηρηθούν στα πλαίσια της στρατηγικής της νέας ΚΑΠ «Από το χωράφι στο τραπέζι και Βιοποικιλότητα» που έχει ήδη εξαγγελθεί. 

Το θέμα έχει αποτελέσει από χρόνια αντικείμενο ημερίδων και σχετικών υπομνημάτων του ΣΕΔΗΚ στο ΥπΑΑΤ. Ωστόσο, μέχρι σήμερα καμιά ενέργεια ή ανακοίνωση δεν έχει γίνει γνωστή από την πλευρά των ιθυνόντων, άλλα ούτε και την πλευρά των Αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων φάνηκε να απασχολεί ιδιαιτέρα. 

Πηγή: sedik.gr

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ (Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης). Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ

 

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα