Τετάρτη, 27 Μαϊος 2020 14:53

Η ηθική στην κτηνοτροφία

Της Δήμητρας Λυμπεροπούλου*

Τον περασμένο Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, στις Βερσαλλίες,  η μεγαλύτερη παγκοσμία έκθεση αγροτικών προϊόντων και ζώων και είχε όπως κάθε χρόνο μεγάλη επιτυχία.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Γαλλίας (EELV) επισκέφτηκαν την έκθεση και είχαν σημαντικές συναντήσεις με αγρότες. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων αυτών οι Γάλλοι Πράσινοι τόνισαν την σπουδαιότητα της εργασίας των αγροτών αλλά και δεσμεύτηκαν για την οικολογική αγροτική ανάπτυξη και την προσπάθεια απόλυτης διατήρησης της φύσης αλλά και την αρμονική συνύπαρξη με τους κατοίκους των επαρχιών.

Τόνισαν επίσης το γεγονός ότι οι αγρότισσες και οι αγρότες στην Γαλλία χρειάζονται μια απόλυτη και δυνατή υποστήριξη για να επιτευχτεί  η οικολογική μετάβαση.

Για άλλη μία φορά διαπιστώθηκε εκ μέρους όλων ότι είναι βέβαιον αλλά και αναγκαίο πλέον το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την προστασία του περιβάλλοντος.

Επίσης συμφώνησαν ότι ναι μεν η  ασφάλεια των τροφίμων εξακολουθεί να είναι ψηλά στην ατζέντα αλλά επεσήμαναν τα θέματα ευζωίας κατά την εκτροφή αλλά και η εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ κατά τη σφαγή πρέπει να βρίσκουν αυστηρή εφαρμογή..

Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Γαλλίας  (E E L V)  που επισκέφτηκαν την έκθεση, πρότειναν τις παρακάτω αλλαγές - συνεπικουρούμενοι από τους ευρωπαίους πράσινους - που ανοίγουν πλέον επιτακτικά την συζήτηση σε ευρωπαϊκό  επίπεδο, ενόψει μάλιστα και της νέας ΚΑΠ,  για την ΗΘΙΚΗ στην κτηνοτροφία.  

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της Ηθικής Κτηνοτροφίας,  προτείνονται :

  • Η Εφαρμογή ασυνηδεισιας των ζώων πριν την σφαγή και μέχρι τον τελικό θάνατο.
  • Η απαγόρευση της σφαγής των θηλυκών ζώων των οποίων η εγκυμοσύνη ξεπέρασε τα δυο/τρίτα αυτής.
  • Η απαγόρευση της ζωτικής στείρωσης των νέων χοιρινών.
  • Η απαγόρευση του διοξειδίου του άνθρακος για την ζαλάδα των χοιρινών.
  • Η απαγόρευση στραγγαλίσματος των αρσενικών νεοσσών πουλερικών και των θηλυκών πάπιων.
  • Η απαγόρευση των πουλερικών με ηλεκτροσόκ και να προταθεί πλέον ανώδυνος τρόπος
  • Η απαγόρευση σε όλες της κτηνοτροφίες και ζωοκομίας που δεν διαθέτουν σύστημα άμεσης προσέγγισης των ζώων στη φύση.

Γενικότερα ο στόχος είναι η στροφή  στη βιολογική κτηνοτροφία, με μικρές κτηνοτροφικές μονάδες και η αλλαγή  στις διατροφικές συνήθειες όπως η μείωση της κατανάλωσης κρέατος.

Από τις παραπάνω αλλαγές - για τις οποίες είναι αναγκαία η ύπαρξη μιας εύλογης μεταβατικής περιόδου - η Ελλάδα μπορεί να βγει ωφελημένη αφού δεν έχει τόσες εκτατικές εκτροφές πλην της πτηνοτροφίας και της χοιροτροφίας

Τέλος σύμφωνα με την Juliette  leroux  σύμβουλος των πρασίνων σε αγροτικά θέματα  είναι καιρός να απομακρυνθούμε από τα μοντέλα βιομηχανικής γεωργίας και να στραφούμε σε εκείνα που είναι πιο ανθεκτικά, λιγότερα εντατικά και λιγότερα εξαρτώμενα από τις εισροές, όπως οι μικρότερες εφοδιαστικές αλυσίδες με περισσότερες οργανικές ή αγρό-οικολογικές πρακτικές.

 * Η Δήμητρα Λυμπεροπούλου είναι περιφερειακή σύμβουλο Πελοποννήσου, εκπρόσωπο των Οικολόγων ΠΡΑΣΙΝΩΝ στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα