Σάββατο, 11 Νοεμβρίου 2017 11:13

Σ. Στραβόλαιμος: Προτεραιότητα των προοδευτικών δυνάμεων η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή

Η μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι προτεραιότητα των προοδευτικών δυνάμεων τονίζει ο συντονιστής της Νομαρχιακής Γραμματείας Νομού Μεσσηνίας του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Σταύρος Στραβόλαιμος.

Αναλυτικά, η δήλωσή του αναφέρει τα εξής:

«Τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου άρχισε στη Βόννη η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, με στόχο τη συγκεκριμενοποίηση των δράσεων που προβλέπονται στην ιστορική Συμφωνία που υπογράφτηκε στο Παρίσι, στις 12 Δεκεμβρίου του 2015.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν 197 χώρες και πάνω από 20.000 ακτιβιστές. Τη Συμφωνία έχει υπογράψει η Ελλάδα και σχεδόν όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, εκτός από την Ρωσία, την Τουρκία, την Συρία και το Ιράν. Η Κίνα, από την πλευρά της έχει επικυρώσει την Συμφωνία.

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί η απόφαση του Προέδρου Τραμπ για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία, του μεγαλύτερου ρυπαντή του πλανήτη, τη στιγμή που σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που μόλις δημοσιοποιήθηκε από 13 αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής.

Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν ήταν στις χώρες που αντέδρασαν στην αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής με την έλευση Τραμπ. Αντιθέτως, η κυβέρνηση Τσίπρα συντάσσεται με τον Πρόεδρο Τραμπ σε ό,τι αφορά το λιγνίτη, ενώ είναι αυτή που κατήργησε τον όρο «Κλιματικής Αλλαγής» από το ΥΠΕΚΑ, σηματοδοτώντας μία αρνητική αλλαγή πλεύσης από το 2009, όταν το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων μετονομάστηκε σε Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με απόφαση του τότε Πρωθυπουργού, Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Στην Ελλάδα, ο λιγνίτης έχει μερίδιο στο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής του διασυνδεδεμένου συστήματος γύρω στο 50% με αποτέλεσμα να ευθύνεται για παραπάνω από το 40% των εκπομπών αερίου φαινομένου του θερμοκηπίου ολόκληρης της χώρας.

Τα τελευταία 115 χρόνια η θερμοκρασία σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά μέσο όρο κατά 1.8 βαθμούς Φαρενάιτ με αποτέλεσμα την αυξημένη συχνότητα και ένταση των ακραίων καιρικών φαινόμενων. Γι’ αυτό, η Συμφωνία του Παρισιού είναι ένα σχέδιο δράσης για τη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη «αρκετά κάτω» από τους 2°C και καλύπτει την περίοδο από το 2020 και μετά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για την προώθηση της Συμφωνίας και στο πλαίσιο αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τέσσερις στόχους στο πλαίσιο της πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια με ορίζοντα το 2030:

- Να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030 σε σύγκριση με το 1990 – στόχος δεσμευτικός σε επίπεδο Ένωσης.

- Να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές τουλάχιστον το 27% της ενέργειας που θα καταναλώνεται το 2030.

- Να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση κατά 27% σε σύγκριση με τις προβολές.

- Να ολοκληρωθεί η εσωτερική αγορά ενέργειας με την επίτευξη ενός ελάχιστου στόχου 10% έως το 2020 όσον αφορά τις υφιστάμενες διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, τουλάχιστον για τις ενεργειακές νησίδες – ιδίως τα κράτη της Βαλτικής και την Ιβηρική Χερσόνησο.

Σύμφωνα με εκθέσεις ελληνικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, η Ελλάδα επιβαρύνεται με πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ για μη συμμόρφωση σε αποφάσεις του δικαστηρίου της ΕΕ για υποθέσεις παραβίασης του ευρωπαϊκού περιβαλλοντικού δικαίου, αφού δεν έχει ενσωματώσει την νέα ευρωπαϊκή οδηγία τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, ενώ σοβαρό έλλειμμα διαφάνειας χαρακτηρίζει το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.

Με τη Συμφωνία του Παρισιού, κάθε χώρα έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει ένα εθνικό σχέδιο δράσης. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει, στο πλαίσιο της Διάσκεψη της Βόννης, να ενημερώσει τους πολίτες για την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως προς την εφαρμογή των εθνικών μας δεσμεύσεων. Χωρίς ευχολόγια και γενικότητες, ξεκινώντας με σχετική ενημέρωση της ιστοσελίδας του ΥΠΕΚΑ που μοιάζει να αγνοεί την ύπαρξη της Διάσκεψης.»

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα