Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016 02:25

Ομορφιά και Ιστορία: Κουτσαβίτικες πηγές στον Ταΰγετο! (βίντεο - φωτογραφίες)

Μοναδικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα, στις Κουτσαβίτικες Πηγές στον Ταΰγετο. Εκεί όπου το φυσικό κάλλος συναντά την ιστορία, κάτω από των 200 ετών δίτοξο γεφύρι, που ένωνε τα χωριά Λαδά και Καρβέλι.
Στην παχιά σκιά των πλατανιών, οι κάτοικοι της περιοχής και οι ντόπιοι σύλλογοι αποφάσισαν να αναδείξουν το τοπίο και να διεκδικήσουν τόσο τη συντήρηση του γεφυριού από τον Δήμο Καλαμάτας και την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, όσο και τη βελτίωση του δρόμου μεταξύ άλλων έργων υποδομής για την ανάδειξη της ομορφιάς του τοπίου.

Στη σκιά των πλατάνων...
Δείτε το βίντεο:

 

Το βυζαντινό γεφύρι που κάποτε αποτελούσε τη μοναδική σύνδεση μεταξύ των δύο χωριών και των κατοίκων με τη  Σπάρτη και την Καλαμάτα, χρήζει αναστήλωσης και οι τοπικοί σύλλογοι βάλθηκαν να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις μέσω του Δήμου Καλαμάτας και της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων για να περισώσουν την ιστορία αλλά και την ομορφιά του τόπου τους. Θέλουν να υλοποιηθούν έργα υποδομής, ήπια, ώστε η περιοχή να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό, να προσελκύσει επισκέπτες και αποτελέσει – γιατί όχι- πνεύμονα οικονομικής ανάπτυξης. Αλλωστε, εκτιμούν πως παλιά κτήρια των χωριών μπορούν να μετατραπούν σε ξενώνες και η ιδιωτική πρωτοβουλία να συμβάλλει στη δημιουργία υποδομών για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, προκειμένου να αποκτήσει τουριστικό χαρακτήρα ο τόπος τους.

Επιπλέον, εκφράζουν την επιθυμία να αναστηλωθούν οι παλιοί μύλοι κατά μήκος των πηγών, με στόχο την ανάδειξη της ιστορίας και των εθίμων του τόπου.
Για το όραμα των κατοίκων της περιοχής, με κυρίαρχο εκείνο της συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης του βυζαντινού γεφυριού, με αφορμή τον καθαρισμό της περιοχής και της διαμόρφωσης χώρου για κολύμπι,  μιλούν o πρόεδρος της τ.κ. Λαδά Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρβελαίων Καλαμάτας Ιωάννης Ισσαρης, η πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Λαδαίων Αθηνά Μασουρίδου και ο κάτοικος Καρβελίου Νικος Κουραμπάς. Παρεμβάσεις έκαναν ο δημοτικός σύμβουλος – πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος και ο γεωλόγος Ευστάθιος Σαμπαζιώτης.
Ο κ. Σαμπαζιώτης μεταξύ άλλων ανέφερε τη  δυνατότητα που υπάρχει για τη δημιουργία ενός ανασχετικού φράγματος ροής και τη δημιουργία μιας λίμνης αλλά και για την ανακατασκευή των μύλων. 
Οι ντόπιοι μιλούν για… «κρυμμένο θησαυρό» που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος της περιοχής.


Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Νέα Κορώνη - Τόπος που σε ταξιδεύει... »

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα