Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου 2019 21:37

Ελαιόλαδο: Πρώιμη η παραγωγή σε ορισμένες περιοχές - Αυξάνουν οι φωνές για τυποποίηση (Βίντεο - Φωτογραφίες)

Νωρίτερα από το αναμενόμενο ξεκίνησε η ελαιοποίησης της κορωνέικης σε ορισμένες περιοχές, πράγμα που δείχνει πιο πρώιμη σοδειά από εκείνη που περίμεναν οι περισσότεροι παραγωγοί.  Τα δείγματα δε γλοιοσπορίου που έχουν εμφανιστεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις, οδηγούν στην ανάγκη για άμεση συνεννόηση μεταξύ γεωπόνων και παραγωγών, προκειμένου να μη χαθεί η παραγωγή, από αμέλεια.

Στο ελαιοτριβείο του Στάθη Μπαρούνη, στα Τσουκαλέικα Μεσσηνίας, το "λάδωμα" έγινε μέσα στην εβδομάδα που πέρασε, με πολύ καλές αποδόσεις, που ξεπέρασαν τα 8,5 κιλά στο τσουβάλι και με εξαιρετικά ποιοτικό ελαιόλαδο, ιδιαίτερα χαμηλής οξύτητας.

Όπως τονίζει ο κ. Μπαρούνης, ενώ ακόμα δεν έχουν διαμορφωθεί οι τιμές για το φετινό ελαιόλαδο, τα δείγματα για τη φετινή σοδειά είναι θετικά. Υπάρχουν φόβοι ωστόσο, ακόμα και τώρα, για πιθανή εμφάνιση γλοισπορίου, καθώς έχουν υπάρξει δείγματα σε ορισμένες περιοχές και της Μεσσηνίας, όπως εκτιμά πως με την προσοχή που έχει πλέον ο παραγωγός στην καλλιέργειά του, μετά το πάθημα και τη ζημιά προηγούμενων ετών, μπορεί να διαπιστώσει έγκαιρα αν υπάρχει πρόβλημα. προτείνει ωστόσο να μην περιμένουν οι παραγωγοί να μαζέψουν όσο πιο αργά γίνεται, αφού θεωρεί πως είναι καλύτερα να παράξουν νωρίτερα ένα ποιοτικό ελαιόλαδο παρά αργά ένα μη εμπορεύσιμο προϊόν.

Δείτε το βίντεο:

 

Επισημαίνει δε την ανάγκη τυποποίησης του μεσσηνιακού έξτρα παρθένου ελαιολάδου, για να κερδίσει τιμή και μεγαλύτερη αξία στην αγορά.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα