Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2019 16:53

Πρ. Μαγιάτης: "Νέοι δρόμοι ανοίγονται για το ελαιόλαδο" (Βίντεο)

"Νέοι δρόμοι ανοίγονται για το ελαιόλαδο" τόνισε ο δρ. Προκόπης Μαγιάτης, αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών προϊόντων ΕΚΠΑ, στην ημερίδα που έγινε σχετικά με την δημιουργία του συνεργατικού σχηματισμού Aristoil Med Cluster, στο αμφιθέατρο του διοικητηρίο στην Καλαμάτα. Στόχος είπε είναι να ενταχθεί το ελαιόλαδο στα ιατρικά τρόφιμα και να συστείνεται από γιατρούς, πράγμα που περιμένει πως θα εκτινάξει στα ύψη την τιμή του προϊόντος. 

Ο κ. Μαγιάτης έδωσε οδηγίες για το χρόνο συγκομιδής και τη σωστή μάλαξη του καρπού για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μίλησε για φαρμακευτικές δράσεις των ελαιολάδων που είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και είπε πως τo cluster αποτελεί το αποτέλεσμα όλης της διαδικασίας που έγινε πλαίσιο του προγράμματος Aristoil, το οποίο ολοκληρώνεται σε λίγο καιρό.

Δείτε το βίντεο:
Το βασικότερο αντικείμενο του προγράμματος Aristoil είναι η ενδυνάμωση του Μεσογειακού τομέα παραγωγής ελαιολάδου μέσω της ανάπτυξης καινοτόμων μεθοδολογιών παραγωγής και ελέγχου ποιότητας, οδηγώντας σε παραγωγή ελαιολάδου με υγειοπροστατευτικές ιδιότητες.
Η ανάπτυξη ενός Μεσογειακού Δικτύου παραγωγών και επιχειρήσεων, συνδυασμένα με εξειδικευμένη εκπαίδευση, ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων για την αναγνώριση των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου, καθώς και παροχή υποστήριξης προς τους παραγωγούς δια μέσου πιστοποίησης προϊόντος, είναι το μείγμα που θα οδηγήσει στην επίτευξη του αντικειμένου του προγράμματος.
 
Οι πολυφαινόλες αποτελούν μικρό κλάσμα των συστατικών του ελαιολάδου και ξεχωρίζουν για την αποκλειστικότητά τους σε αυτό το προϊόν. Συμβάλλουν στις οργανοληπτικές ιδιότητες του (έξτρα) παρθένου ελαιόλαδου μέσα από χαρακτηριστικά όπως η πικρή και η πικάντικη γεύση.
Ως αποτέλεσμα των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων, οι πολυφαινόλες αποδίδουν οξειδωτική σταθερότητα και συντελούν στην συντήρηση του ελαιόλαδου ενώ παράλληλα έχουν εξαιρετικό διατροφικό ενδιαφέρον λόγω των ευεργετικών για την υγεία ιδιοτήτων τους.
 
Αρχικά ο καθηγητής μίλησε για τις ποικιλίες της ελιάς και τόνισε πως οποιαδήποτε ποικιλία ελιάς μπορεί να παράγει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με φαινολικό περιεχόμενο. Στην συνέχεια μιλώντας για την άρδευση, υπογράμμισε πως η υποβολή των ελαιόδεντρων σε ξηρασία, μέρες πριν τη συγκομιδή έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε αύξηση των φαινολών.
 
Τόνισε επίσης, πως σημαντική προϋπόθεση για ένα καλό ελαιόλαδο αποτελεί η θερμοκρασία μάλαξης του  καρπού της ελιάς. Το λάδι που είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες είναι το καλό λάδι και αυτό που είναι ευεργετικό για την υγεία του ανθρώπου, επεσήμανε.
 
Ο κ. Μαγιάτης έδωσε τρόπους διαχείρισης ελαιολάδου κατά την συγκομιδή αλλά και κατά την αποθήκευσή του ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. "Η τιμή του λαδιού δεν πρέπει να βγαίνει με βάση την οξύτητα, η νέα μόδα είναι η διαμόρφωση της τιμής με βάση το φαινολικό περιεχόμενο" υπογράμμισε ο Π. Μαγιάτης. 
 
Ενώ μίλησε για την παρουσίαση που έγινε στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητες του ελαιόλαδο.
Υπάρχουν νέες προοπτικές για το ελαιόλαδο σχετικά με την τιμή αλλά και τις ιδιότητές του, επεσήμανε σε κάθε ευκαιρία.
 
 
 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα