Τρίτη, 01 Οκτωβρίου 2019 09:32

Γεωργία ακριβείας: «Το μέλλον είναι η ρομποτική!» επισημαίνει ο Σπύρος Φουντάς (Βίντεο)

Το μέλλον είναι η ρομποτική και στο χωράφι, όπως αποδεικνύουν οι εξελίξεις στις καλλιεργητικές πρακτικές, στο πλαίσιο της γεωργίας ακριβείας, που ασπάζονται ολοένα και περισσότεροι παραγωγοί ανά τον κόσμο. Και οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους, αν λάβει κανείς υπόψη τα δεδομένα που παρουσιάζει ο αναπληρωτής καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρος Φουντάς, αναπτύσσοντας τις δυνατότητες χρήσης νέων τεχνολογιών στη γεωργική παραγωγή.

Δείτε το βίντεο:

Ο κ. Φουντάς, μιλώντας στην Filiatra Agrovision 2019, μεταξύ άλλων ανέφερε πως ενώ το 2000 δεν υπήρχαν αισθητήρες στα χωράφια, το 2020 εκτιμάται πως θα υπάρχουν 600 εκατομμύρια και το 2035 ο αριθμός αυτός θα εκτοξευθεί στα 2 δισεκατομμύρια αισθητήρες, «πράγμα που αναμένεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο καλλιέργειας».

Η ρομποτική εντάσσεται σταδιακά όλο και περισσότερο στην καλλιέργεια και πέραν των άλλων δράσεων, ήδη ετοιμάζεται ένα ρομποτάκι με αισθητήρα, το οποίο θα «μυρίζει»  από μακριά την ασθένεια. Η εργασία θα γίνει με μικροτοξίνες. Θα μυρίζει, θα σκανάρει, θα εντοπίζει το σημείο και θα ψεκάζεται ακριβώς το σημείο όπου θα παρουσιάζεται το πρόβλημα.

Να σημειωθεί πως ο κ. Φουντάς είναι υπεύθυνος όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στον τομέα της ρομποτικής γεωργίας και όπως επισημαίνει, γίνονται πολλά και σημαντικά βήματα. Μεταξύ αυτών είναι ένα έργο που «τρέχει» για την αναγνώριση ζιζανίων μέσω κινητού. Στόχος είναι φυσικά ο γεωργός του μέλλοντος να εργάζεται βασιζόμενος στην τεχνολογία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο καταξιωμένος επιστήμονας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσίασε κάποιες από τις μελέτες που έχει εκπονήσει, ακόμα και αν ορισμένες πρακτικές θα έχουν εφαρμογή στο μέλλον. Αναφέρθηκε στην γεωργία ακριβείας που εφάρμοζαν με τα… χέρια οι αγρότες του παρελθόντος, αλλά και το φθηνό εργατικό δυναμικό σήμερα σε πολλές χώρες, περπατώντας το χωράφι σπιθαμή προς σπιθαμή, εφαρμόζοντας κατευθυνόμενη καλλιέργεια, γεωργία ακριβείας, μιας και ο ψεκασμός μπορεί να γίνει στα σημεία που χρειάζεται και όσο χρειάζεται. Αντίθετα αυτό που γίνεται σήμερα και όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι ο ψεκασμός να γίνεται με την ίδια ποσότητα σε κάθε σημείο του χωραφιού. «Η διαφοροποίηση είναι πάρα πολύ μεγάλη» επισημαίνει και τονίζει πως «πλέον το κάθε φυτό έχει δεδομένα».

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Μεταξύ των μελετών που έχει εκπονήσει, σε ερευνητικό επίπεδο έχουν υλοποιηθεί στην περιοχή της Τριφυλίας. Σε μια περίπτωση, για την παραλλακτικότητα στην ελιά, κατεγράφη με GPS η παραγωγή ανάλογα με τα σακιά που συγκεντρώνονταν στο τέλος της ημέρας. Έτσι έγιναν οι μετρήσεις για την παρενιαυτοφορία, ενώ ακολούθησαν αναλύσεις εδάφους που επίσης έδειξαν μεγάλη παραλλακτικότητα. Χαρακτηριστικό όμως είναι το γεγονός πως για 91 στρέμματα ελήφθησαν 91 δείγματα εδάφους, από περισσότερα του ενός σημεία ανά στρέμμα. Σε συνεργασία με τον παραγωγό έγινε η επέμβαση με βάση τις ανάγκες που διαπιστώθηκαν για κάθε σημείο.

Σε άλλη περίπτωση έγινε έρευνα για το αν πρέπει να φρεζάρει ο παραγωγός ή όχι. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι πως η οργανική ουσία στα τμήματα που δεν είχαν φρεζαριστεί ήταν περισσότερη.

Αντίστοιχες έρευνες έγιναν και στην Αγιά, σε μηλεώνες, όπου διαπιστώθηκε πως το κόστος παραγωγής μειώθηκε 9 έως 25% .

Πώς γίνονται όλα αυτά; Με μέσα τεχνολογίας και απλές πρακτικές, όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του καθηγητή. Για παράδειγμα η ομάδα ενέταξε στα μέσα που χρησιμοποιεί έναν λιπασματοδιανομέα, στον οποίο εγκατέστησαν λογισμικό που δημιούργησαν και βάσει του χάρτη του χωραφιού, ρυθμίζεται αυτόματα η ποσότητα της λίπανσης.

Έρευνες έχουν γίνει σε αμπέλια και διαπιστώνεται πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από οινοπαραγωγούς. Σε αυτή την περίπτωση, με GPS στο εργαστήριο οι μετρήσεις γίνονται με ακρίβεια εκατοστού. Δημιουργείται το ανάγλυφο του χωραφιού, γίνεται μέτρηση ηλεκτρικής αγωγιμότητας, με θερμική κάμερα μετρούν τη θερμοκρασία, ενώ υπολογίζονται και οι απαιτήσεις όσον αφορά στην ευρωστία του φυτού αναφορικά με τη θρέψη.

Ακόμα στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αυτοματοποιημένα μηχανήματα συγκομιδής όπως σε άλλες χώρες.

Επιτραπέζια σταφύλια και καρπούζια έχουν επίσης μελετηθεί, ενώ σε καρπουζοχώραφα έχουν εγκατασταθεί μετεωρολογικός σταθμός και αισθητήρες για άρδευση και πρόβλεψη ασθενειών. Σε αυτή την περίπτωση, με το αυτόματο πότισμα η απώλεια στην παραγωγή ήταν ελάχιστη, ενώ παράλληλα επετεύχθη και οικονομία στο νερό.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΓΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Για τον ψεκασμό ο κ. Φουντάς τονίζει πως «γίνεται λάθος». Υπάρχουν όμως λύσεις όπως π.χ. με λογισμικό (ελεύθερη εφαρμογή) που αναφέρει για τις επόμενες 5ημέρες, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για ψεκασμό.

Άλλες έξυπνες εφαρμογές δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του πανευρωπαϊκού δικτύου για τις νέες τεχνολογίες SMART Akis, μέσα από το οποίο δημιουργήθηκαν τουλάχιστον 60 προγράμματα με νέες ιδέες που μπορούν να δώσουν συγκεκριμένες λύσεις, και κάποιες έχουν ήδη προχωρήσει. Ελεύθερα διαθέσιμη υπάρχει ακόμα και πλατφόρμα με νέες τεχνολογίες για άρδευση, λίπανση.

VIDEO GAME ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ

Ακόμα και video game έχει δημιουργηθεί για επαγγελματίες αγρότες. «Μεταφέραμε όλη την τεχνογνωσία που έχουμε στη γεωπονική, στην τεχνολογία» σημειώνει ο κ. Φουντάς. Η άρδευση, η λίπανση και άλλες καλλιεργητικές εφαρμογές για το οικονομικό και το περιβαλλοντικό αποτέλεσμα είναι στόχος και όποιος παίζει, μαθαίνει.

Αυτό το video game η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τον κ. Φουντά, το χαρακτήρισε ως ένα από τα πιο καινοτόμα προγράμματα που έχουν χρηματοδοτηθεί τελευταία.

Κέλλυ Δημητρούλια

«Διαβάστε περισσότερα θέματα για την γεωργία ακριβείας στο 11ο τεύχος της Εύφορης Γης»

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα