Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 20:38

Καλαμάτα: Η ευφυής γεωργία το εργαλείο για την καλύτερη παραγωγή (Βίντεο)

Η ευφυής γεωργία είναι το εργαλείο που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη παραγωγή, πιο ποιοτική, με σεβασμό στο περιβάλλον και με λιγότερους πόρους, τονίστηκε σε εκδήλωση που έγινε το Σάββατο, στο ξενοδοχείο REX, με την συμμετοχή θεσμικών εκπροσώπων, συνεταιριστών και παραγωγών, με αφορμή το πιλοτικό πρόγραμμα, που εκτελείται στην Μεσσηνία μέσω της Ένωσης Μεσσηνίας, σε καλλιέργειες κορωνεϊκης, ελιάς καλαμών, μαύρης κορινθιακής σταφίδας, πατάτας, σύκου, αραχίδας.

Συνεπώς με την ευφυή γεωργία το αποτέλεσμα θα είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους παραγωγής, άρα αυτό σημαίνει κέρδος για τον παραγωγό, το περιβάλλον και την βιωσιμότητα των καλλιεργειών, όπως επισημάνθηκε μεταξύ άλλων από τον πρόεδρο του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε Αλέξανδρος Κοντός. Παρουσίασε τον Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε και τις παρεμβάσεις του έως τώρα, είπε πως προτεραιότητα είναι ένα ακηδεμόνευτο συνεταιριστικό κίνημα τονίζοντας πως ο Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε λειτουργεί αυτοχρηματοδοτούμενος εκπροσωπώντας 110 συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρήσεις της χώρας με συνολικό τζίρο άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Και επεσήμανε πως όλοι τους είναι εδώ για να στηρίξουν την προσπάθεια εξυγίανσης της Ένωσης Μεσσηνίας που αποτελεί ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου.

Επιπλέον τόνισε την σημασία που πρέπει να δοθεί στην διαβούλευση της Νέας ΚΑΠ, καθώς θα πρέπει να μετατραπεί σε ευκαιρία, να κατευθυνθούν πόροι προς Νέους Αγρότες και γενικά σε αυτούς που παράγουν και πως πρέπει άμεσα να χαραχθεί στρατηγική για την επόμενη δεκαετία.
Επίσης ανέφερε ότι ο αγροτικός τομέας δεν αφορά μόνο ένα 4%-5% του ΑΕΠ, καθώς θα πρέπει να προσμετρηθεί η συμβολή που έχει στον κλάδο μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων και πάνω απ’ όλα στην ανάπτυξη της υπαίθρου.
Στάθηκε δε, ιδιαίτερα, στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το συνεταιριστικό κίνημα γενικότερα στην ελληνική οικονομία, ζητώντας από την Πολιτεία περισσότερα κίνητρα για τους Συνεταιρισμούς και τους συνεταιριζόμενους αγρότες που παράγουν με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες ποιοτικά και διεθνώς ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα.

Ο Διευθυντής Έργου ΟΣΔΕ της GAIA Επιχειρείν Δημήτρης Καπνιάς, ανέλυσε όλες τις παραμέτρους αναφορικά με την αβεβαιότητα που υπάρχει για το θα συμβεί στην ενδιάμεση κατάσταση μέχρι την εφαρμογή της Νέα ΚΑΠ που προορίζεται για το 2022 ή 2023. Τις προκλήσεις της νέας ΚΑΠ μιας και οι άμεσες ενισχύσεις περνάνε μέσα από Εθνικό Σχέδιο που "είτε θα το εκπονήσουμε και θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία είτε κινδυνεύουμε σε τρίτο χρόνο να απωλέσουμε εντελώς ενισχύσεις", όπως ανέφερε.
Επιπλέον παρουσίασε σημαντικά στοιχεία των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ευρώπη, την συσχέτιση με τις επιδοτήσεις και την Ελλάδα και πως διαπραγματεύονται οι εταίροι μας στις Βρυξέλλες. Τόνισε πως απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός και η ευκαιρία είναι τώρα μιας και τα προηγούμενα χρόνια αναλωνόμασταν σε απλές διαχειριστικές αποφάσεις.

Δείτε το βιντεο:

Επισήμανε πως η Νέα ΚΑΠ θέτει ως προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και τους μετρήσιμους στόχους κάτι που θα το πετύχει μόνο με την ενσωμάτωση της Ευφυούς Γεωργίας και τέλος παρουσίασε τον ρόλο της GAIA Επιχείρειν στο ΟΣΔΕ που έχει καταφέρει να περιορίσει τα όποια πιθανά λάθη στο 2 τοις χιλίοις μέσα από την αποσφαλμάτωση που προσφέρει με τα πληροφοριακά της συστήματα και έχει καταφέρει να διασφαλίζει στο έργο, ποσοστό πληρωμών άνω του 99,5% από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη προσδίδοντας αξιοπιστία, διαφάνεια, διαύγεια και φερεγγυότητα.
Τέλος ο Πρόεδρος της Νeuropublic Φώτης Χατζηπαπαδόπουλος εξήρε την πρωτοβουλία της Ένωσης Μεσσηνίας και του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε, παρουσίασε στο κοινό την Αγροτική Καινοτομία ένα νέο σχήμα προϊόν σύμπραξης Συνεταιρισμών μεταξύ των οποίων και η Ένωση Μεσσηνίας, μεγάλων Γεωπονικών γραφείων της χώρας και της Neuropublic, με σκοπό την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών ΑγροΣυμβουλευτικής.

Ενημέρωσε πως η εφαρμογή στην πράξη της Ευφυούς Γεωργίας ακούει στο όνομα gaiasense το οποίο αποτελεί προϊόν R&D μεταξύ Συνεταιριστικού, ιδιωτικού τομέα και ερευνητικών εργαστηρίων.

Εξήγησε ότι το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense είναι ένα καινοτόμο εργαλείο ανάπτυξης της ψηφιακής αγροτικής συμβουλευτικής. Η NEUROPUBLIC αναπτύσσει όλες τις τεχνολογικές συνιστώσες του συστήματος gaiasense, δηλαδή το λογισμικό, τους τηλεμετρικούς σταθμούς, τους αισθητήρες, τα υπολογιστικά συστήματα, τις αναλυτικές μεθόδους επεξεργασίας των δεδομένων, και επιπλέον, έχει την επιχειρησιακή ευθύνη για την ανάπτυξη και λειτουργία του συστήματος των σταθμών σε ένα εκτεταμένο δίκτυο σε όλη την Ελλάδα μεταξύ αυτών και η Μεσσηνία μέσω της Ένωσης Μεσσηνίας. Το σύστημα gaiasense υποστηρίζεται καθημερινά από το πανελλαδικό δίκτυο συνεργατών του φορέα παροχής γεωργικών συμβουλών Αγροτική Καινοτομία οπού στην Μεσσηνία είναι η Ένωση Μεσσηνίας.

Δείτε το βιντεο:

Χαιρετισμό απηύθηναν ο Βουλευτής Μεσσηνίας Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος, ο Γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε ως αιρετός εκπρόσωπος της Ένωσης Μεσσηνίας Γιώργος Κατσούλης.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Αγροτικό Συνεταιρισμό Ένωση Μεσσηνίας, τον Σύνδεσμο Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδας (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε), τον τεχνολογικό δίαυλο των Συνεταιριστικών Οργανώσεων που συνδέει τον παραγωγικό, τον χρηματοοικονομικό και τον τεχνολογικό κλάδο, τη GAIA Eπιχειρείν και την πρωτοπόρα εταιρεία ψηφιακών εφαρμογών στη γεωργία και πάροχος υπηρεσιών ευφυούς γεωργίας ΝEUROPUBLIC.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα