Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 14:26

Το 54,15% των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ διεσώθη από την επιβολή πρόσθετων δασμών

 

"Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να εξαιρεθεί το σύνολο των ελληνικών προϊόντων από την επιβολή επιπρόσθετων εμπορικών κυρώσεων" επισημαίνεται στη ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αφορμή την εξαίρεση του ελληνικού ελαιολάδου και των ελληνικών βρώσιμων ελιών από την επιβάρυνση με πρόσθετους δασμούς, γεγονός που συμβάλλει "στην απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος έναντι αντίστοιχων προϊόντων", όπως αναφέρεται.

να σημειωθεί πως τα δύο συγκεκριμένα ελληνικά προϊόντα,  αποτελούν το 54,15% των ελληνικών αγροτικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ με βάση στοιχεία του 2018. Από τη μεριά του υπουργείου γίνεται λόγος για "μεγάλη επιτυχία" μετά από επίμονες και στοχευμένες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, "προκειμένου να μειωθούν οι οικονομικές επιπτώσεις στα ελληνικά προϊόντα από την επικείμενη επιβολή δασμολογικών αντιποίνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αξίας 7,5 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε η Αμερικανική κυβέρνηση".

Σημειώνεται δε πως "συγκεκριμένα, το ελληνικό ελαιόλαδο και η προσπάθεια για την περιφρούρηση των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων ξεκίνησε στις 31 Ιουλίου, όταν ο κ. Βορίδης έθεσε το ζήτημα των δασμών στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ενώ ακολούθησε στις 5 Σεπτεμβρίου η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, όπου επίσης τέθηκε μετ’ επιτάσεως το συγκεκριμένο θέμα.  Οι θεσμικές επαφές, τόσο του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στις ΗΠΑ,  όσο και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, απέδωσαν καρπούς...".

Σημειώνεται τέλος ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων "θα συνεχίσει με αμείωτη ένταση και συγκεκριμένες δράσεις να προστατεύει τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα και να υποστηρίζει στην πράξη τις εξαγωγικές προσπάθειες των παραγωγών και εταιρειών που αποτελούν και βασικό άξονα οικονομικής ανάπτυξης της πατρίδας μας".

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

01/2020

Περισσότερο διαβασμένα