Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2019 15:55

Η διαχείριση παραγόντων στρες για μακροβιότερη καλλιεργητική περίοδο (Βίντεο)

Η διαχείριση παραγόντων στρες για μακροβιότερη καλλιεργητική περίοδο, είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολεί την πρωτογενή παραγωγή, όπως φαίνεται από τα όσα ανέφερε στην πρόσφατη ομιλία του στην Agrovision Φιλιατρά ο Γεώργιος Λυβιάκης, γεωπόνος στην IQ CROPS Itd.

Συγκεκριμένα οι παράγοντες στρες είναι οι δυσμενείς επιδράσεις περιβάλλοντος στην ομαλή λειτουργία των μηχανισμών των φυτών.
Βλεπουμε το αποτέλεσμα, τη μη ομαλή λειτουργία είναι ένδειξη στρες η οποία προέκυψε από κάποιο στρες και κάποιο παράγοντα. Για παράδειγμα αν δούμε πως συστρέφονται φύλλα τομάτας, είναι μη ομαλή λειτουργία, επηρεάζει κάποιος παράγοντας, είναι ένδειξη στρες, το κάνει δηλαδή για να περιορίσει την επιφάνειά του. Για να βρούμε ποιος είναι ο παράγοντας που δημιούργησε το πρόβλημα για να ελεγχθεί.
Παράγοντες που προκαλούν στρες είναι οι βιοτικοί δηλαδή οι μικροοργανισμοί και τα παθογόντα. Οι αβιοτικοί όπως η αφυδάτωση), το οσμωτικό στρες, το θερμικό στρες, υψηλή ή χαμηλή θερμοκρασία, το στρες της ακτονοβολίας, υψηλή ή χαμηλή ηλιακή ακτινοβολία, το μηχανικό στρες και το στρες από βαρέα μέταλλα και τοξικές ουσίες.
Ο Γεώργιος Λυβιάκης τονίζει πως "οι γεωπόνοι ασχολούμαστε με την επιστήμη καλλιεργούμενων φυτών, με σκοπό να παράξουμε τρόφιμο. Κάποιες φορές εν γνώσει μας προκαλούμε στρες".
Ειδικότερα τα καλλιεργούμενα φυτά χαρακτηρίζονται ως υπεραθλητές, χαράζουν στρατηγική απέναντι στους παράγοντες του στρες κι έχουν μηχανισμούς να ανταπεξέλθουν αλλά κοστίζουν πολύ ενέργεια, που ο παραγωγός επιθυμεί να δαπανήσουν ώστε να παράξουν αυτό που θέλει.

Πρέπει λοιπόν να αντιμετωπιστεί το στρες και να κατευθύνεται η ενέργεια εκεί που πρέπει.
Στη συνέχεια ο γεωπόνος Γεώργιος Λυβιάκης, έκανε αναφορά σε προϊόντα που είναι φτιαγμένα με βάση τις ανάγκες των φυτών, έξυπνα προϊόντα που δίνουν έξυπνες λύσεις και κυρίως πηγάζουν από την εξυπνάδα του ίδιου του φυτού.

Δείτε το βίντεο:

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα