Τετάρτη, 02 Οκτωβρίου 2019 10:12

Η συμβολή της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής στον αγροτικό τομέα

Τη συμβολή της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής στην υιοθέτηση εργαλείων υψηλής τεχνολογίας και ενσωμάτωση τους στην καθημερινή πρακτική των Ελλήνων γεωργών, αναλύει ο Ηλίας Κάλφας Γεωπόνος- Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, υπεύθυνος για τα προγράμματα φυτικής παραγωγής.

Έχουν υπάρξει πολλές φάσεις στην γεωργία αν ανατρέξουμε στα παλαιότερα χρόνια και πιο πρόσφατη είναι η γεωργία της πληροφορίας, ο πιο χρήσιμος παράγοντας στην παραγωγή είναι η πληροφορία.
Έτσι λοιπόν στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή συγκεντρώνονται τα αποτελέσματα της έρευνας και τα προωθούνται συμβουλευτικά στην πραγματική οικονομία δηλαδή στον αγρότη.
Όλες οι μεγάλες εταιρίες πληροφορικής πλέον ασχολούνται με διαχείριση της πληροφορίας επάνω στην γεωργική παραγωγή όπως επεσήμανε ο Ηλίας Κάλφας, μιλώντας με αφορμή την έκθεση Filiatra Agrovision 2019.


Σημαντικό ήταν επίσης ότι κατάφεραν να κάνουν τους Έλληνες παραγωγούς να μην βλέπουν ανταγωνιστικά ο ένας τον άλλον αλλά συναδελφικά και να ξεκινήσουν να συνεργάζονται ώστε να αντιμετωπίζουν από κοινού τα προβλήματα που προκύπτουν.
Προσφερόμενες υπηρεσίες του πανεπιστημίου στους παραγωγούς αποτέλεσαν η ενημέρωση για τα πλήρη μετεωρολογικά στοιχεία της περιοχής, η πρόγνωση του καιρού ενώ και τα μοντέλα πρόβλεψης ασθενειών.


Μια από τις νέες τεχνολογίες που δεν χρησιμοποιούνταν στον συγκεκριμένο κλάδο, είναι η Photonics, που ανακαλύφθηκε από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, μια τεχνολογία που με την φώτιση στο φυτό και από την αντανάκλαση του φωτός διαβάζει πληροφορίες.
Αποτελεί μια από τις τελευταίες τεχνολογίες που βρέθηκε στον τομές η οποία χρησιμοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό σε οινοποιήσιμα σταφύλια στην Ευρώπη.


Μια ακόμη εφαρμογή που δημιουργήθηκε, συντέλεσε στην μέτρηση εμπορικών παραμέτρων.
Επιπλέον επιτυγχάνεται η συσχέτιση του χρόνου συγκομιδής και της ποσότητας του προϊόντος με την παρακολούθηση από μακριά με αυτόματες ηλεκτρονικές παγίδες αλλά και τις κλασικές παγίδες με τις οποίες βγάζουν χάρτη επικινδυνότητας.


Σημαντική προϋπόθεση είναι η χαρτογράφηση των εδαφών, η δορυφορική επίβλεψη καλλιέργειας τα οποία βλέπουν πράγματα τα οποία δεν μπορεί να τα δει το ανθρώπινο μάτι.

Συμπερασματικά ο Ηλίας Κάλφας αναφέρει πως το αποτέλεσμα από συνεχείς πειραματισμούς και συνεχής συνεργασία με παραγωγούς αν συνδυαστεί με υψηλή τεχνολογία, επιστημονική αριστεία και εμπειρία παραγωγών υπάρχει επιτυχία στην πραγματική οικονομία.

 

Δείτε το βίντεο:

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα