Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2019 19:11

Μέχρι τη Δευτέρα οι τιμές για τη σταφίδα - Αλλού δεν αρκούν τ΄αλώνια και αλλού "θέρισαν" τ' άγριογούρουνα (Φωτογραφίες)

Αλλού αγριογούρουνα "θέρισαν" τη σταφίδα και αλλού αγρότες... ξεκολλώνουν φυτά για να λιάσουν τη σοδειά! Αυτό προκύπτει από το ρεπορτάζ, τώρα που σταδιακά γεμίζουν τ' αλώνια με σταφίδες στη Μεσσηνία, ενώ σε περιοχές όπου παρατηρείται υπερπαραγωγή, υπάρχουν αγρότες που... ξεκολλώνουν φυτά για να λιάσουν τη σοδειά. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στην ορεινή Πυλία, όπου "θέρισαν|" τη σοδειά τ΄αγριογούρουνα, τα οποία προκάλεσαν σημαντική ζημιά ακόμα και στο φυτικό κεφάλαιο. 

Οι τιμές για τη φετινή σοδειά αναμένεται να κυμανθούν αρχικά τουλάχιστον στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα, γύρω στο 1,40 ευρώ το κιλό. Τίποτα ωστόσο δεν είναι σίγουρο ακόμα, καθώς σύμφωνα με τον αν. γεν. διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού "Ενωση Μεσσηνίας" Γιάννη Πάζιο, οι τιμές αναμένεται να ανακοινωθούν την Παρασκευή ή τη Δευτέρα, καθώς τότε θα ξεκινήσει και η παραλαβή του αποξηραμένου προϊόντος από την "Ένωση Μεσσηνίας", στις εγκαταστάσεις στη Μεσσήνη, στους Κόμπους, τη Γιάλοβα, τους Γαργαλιάνους, τη Θουρία.

Ο κ. Πάζιος, μιλώντας στην "Εύφορη Γη", τόνισε πως η παραγωγή φέτος είναι πολύ καλή, καθώς ο καιρός βοήθησε σημαντικά την καλλιέργεια. Μένει ωστόσο να διαπιστωθεί αν έχει γίνει ζημιά στην καρπόδεση την άνοιξη, από κουνούπι.

Όσον αφορά στη ζημιά που προκάλεσαν οι αγέλες αγριογούρουνων στην ορεινή Πυλία, σε περιοχές όπως το Βλαχόπουλο και το Χανδρινού, είναι σχεδόν ολοκληρωτική και δυστυχώς πρόκειται για ζημιά η οποία δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ,σύμφωνα με τον κ. Πάζιο, ο οποίος τονίζει πως θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να αποτυπωθεί το μέγεθός της και να υπάρξει τρόπος για να ενισχυθούν οι παραγωγοί.

Κέλλυ Δημητρούλια

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα