Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 20:46

Ίδρυση Μελισσοκομικού Πάρκου σχεδιάζεται για την Μεσσηνία

Η μελισσοκομία αποτελεί μια δραστηριότητα που συμβάλλει στο περιβάλλον σημαντικά καθώς υπάρχουν πολλές συμμετοχές από πολλούς ανθρώπους και νέους που τους ενδιαφέρει το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Λάγιος, πρόεδρος του συλλόγου Μελισσοκόμων Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αρκαδίας, υπάρχει διάθεση ωστόσο όμως και προβλήματα είναι πολλά. Για παράδειγμα ένα από τα κύρια προβλήματα είναι το κλίμα που έχει αλλάξει σημαντικά και οι καιρικές συνθήκες που μεταβάλλονται συνεχώς. Επισήμανε πως φέτος λόγω της κρύας άνοιξης που είχαμε η απόδοση δεν ήταν αρκετά καλή όμως εξέφρασε ελπίδες για το φετινό καλοκαίρι.

Ο κ. Γιάννης Λιοντήρης, ο διευθυντής γεωτεχνικών υπηρεσιών Δήμου Καλαμάτας, μίλησε για το σοβαρό περιβαλλοντικό θέμα που αποτελεί ο κίνδυνος μείωσης των μελισσοσμήνων καθώς υπάρχει διεθνώς ανησυχία. Τόνισε επίσης ότι στόχος τους είναι να δημιουργηθεί μια κινηματική δράση ενημέρωσης, στην Μεσσηνία αλλά και γενικότερα στην Πελοπόννησο, για τους μεγάλους αυτούς κινδύνους μείωσης. Μείζον πρόβλημα αποτελεί η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων αλλά και η ακτινοβολία από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που πιθανόν επηρεάζουν τις μέλισσες και χάνουν την γωνία ζυμωθίου και δεν μπορούν να επιστρέψουν στην κυψέλη. Έτσι λοιπόν εξέφρασε πως υπάρχει η ανάγκη εγκατάστασης και ίδρυσης ενός μελισσοκομικού πάρκου στα όρια του νομού ή ακόμα και στους γειτονικούς νομούς, ώστε να είναι θωρακισμένα οι μελισσοσμήνοι και να προστατεύονται.

Σημαντικό είναι πως δεν υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις στον δήμο αλλά λόγω του ότι αποτελεί περιβαλλοντικό θέμα το συγκεκριμένο υπάρχει θετική σκέψη στην βοήθεια από το δασαρχείο αλλά και το υπουργείο. Ο κ. Λάγιος συμπλήρωσε πως ακόμα στην Ελλάδα δεν έχει εγκατασταθεί κάτι παρόμοιο αλλά υπάρχει θέληση και στόχος να προστατευθούν οι μέλισσες. Ο συγκεκριμένος χώρος θα απευθύνεται σε επαγγελματίες μελισσοκόμους αλλά και για τους ερασιτέχνες καθώς θα υπάρχει χώρος ενημέρωσης ώστε να τους βρίσκει ο κόσμος και επιπλέον να προσελκύει το τουριστικό ενδιαφέρον. Εκτιμώμενος χρόνος είναι το φετινό καλοκαίρι ώστε να αρχίσουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Τέλος μίλησε και για την κινηματική δράση “Σώστε τις μέλισσες” που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και όπως φαίνεται από τις πρώτες απόπειρες ενημέρωσης υπήρχε απήχηση.

 

Δείτε το βίντεο:

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα