Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 16:08

Ηράκλειο: Φόβοι για τις αμπελοκαλλιέργειες από τη νεροποντή που έπεσε τα ξημερώματα

Προβληματισμό και αγωνία προκάλεσε η νεροποντή που έπεσε τα ξημερώματα στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, με αποτέλεσμα οι αμπελουργοί να φοβούνται ότι θα πληγούν ανεπανόρθωτα οι καλλιέργειες τους.

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρος Χιλετζάκης: «Δεν ξεχνάμε ότι για μία ακόμη χρονιά πλήττεται ο αμπελουργός, καθώς τα φαινόμενα του 2018 ξαναχτυπάνε και το 2019. Πέρυσι την ώρα που φτάσαμε στο σημείο να τρυγήσουμε ήρθαν οι έντονες βροχοπτώσεις, το ίδιο φαινόμενο συναντήσαμε και σήμερα το πρωί σε όλο το νομό Ηρακλείου. Έχουμε μιλήσει με παραγωγούς και το φαινόμενο ήταν έντονο σε πολλές περιοχές. Στο 95% του νομού είχαμε την έντονη βροχόπτωση από τις έξι και μισή το πρωί μέχρι και τις επτά».

Το πρόβλημα όπως διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, έχει να κάνει με την υγρασία που έχει παραμείνει μέσα στα αμπέλια: «Η υγρασία παραμένει μέσα στα σταφύλια, έχει εγκλωβιστεί. Υπάρχει και αυξημένη θερμοκρασία από την άλλη κι όλο αυτό δημιουργεί και τον μύκητα που λέγεται βοτρίτης, ενώ παράλληλα προχωράμε και σε όψιμη σήψη που αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ποσότητα και την ποιότητα».

Πάντως ο κ. Χιλετζάκης σημείωσε ότι ήδη έχει ενημερωθεί ο ΕΛΓΑ: «Έχουμε μιλήσει με τον ΕΛΓΑ. Ζητήσαμε να γίνει αναγγελία άμεσα για όλο το νομό, καθώς τα στοιχεία της αναγγελίας επιτρέπονται. Υπήρξε περιοχή που η βροχόπτωση έχει πιάσει 1,5 πόντο νερό, το φαινόμενο ήταν ακραίο και υπάρχουν ήδη πρώιμες ποικιλίες που είναι στον τρύγο που χάνονται σήμερα. Μην ξεχνάμε παράλληλα και την σουλτανίνα που είναι και η ναυαρχίδα στις εξαγωγές, η οποία έχει αρχίσει και ωριμάζει σε κάποιες πρώιμες περιοχές, όπως είναι το βόρειο και το νότιο μέτωπο του νομού Ηρακλείου».

ΑΠΕ ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα