Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2019 21:02

Φλώρινα: Πρώτη αυτοψία από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές στη φασολοκαλλιέργεια των Πρεσπών

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον επόπτη Δυτικής Μακεδονίας Θωμά Μπίτση, επισκέφθηκε την λεκάνη της Πρέσπας στη Φλώρινα σε μια πρώτη αξιολόγηση των ζημιών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες φασολιού στην περιοχή την Τετάρτη από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε πολλά αγροτεμάχια και ειδικότερα εκεί όπου το φυτό δεν είχε ξεπεράσει το 1,5 μέτρο, ο αέρας έχει ξαπλώσει στο έδαφος τα καλάμια που το στηρίζουν καταστρέφοντας την παραγωγή.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγων Πρέσπας «Ο Πελεκάνος», Κώστας Ναλπαντίδης «οι καλλιέργειες που έχουν υποστεί αυτήν τη ζημιά έχουν τελειώσει για τον παραγωγό, θα τις εγκαταλείψουν, γιατί δεν υπάρχει καμία ελπίδα να δαπανηθεί έστω και μια εργατοώρα δουλειάς». Επεσήμανε ακόμη ότι το πραγματικό μέγεθος της ζημιάς «θα φανεί το επόμενο δεκαήμερο, αφού πολλά φυτά είναι μεν όρθια αλλά εξ αιτίας του αέρα έχουν ξεριζωθεί από το έδαφος»

Στη λεκάνη της Πρέσπας καλλιεργούνται περίπου 9 χιλ. στρέμματα φασολιού, όπου παράγεται η ποικιλία «φασόλι πλακέ και γίγαντας Πρέσπας» Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), το οποίο συσκευάζεται και προωθείται από τον συνεταιρισμό στην εγχώρια αγορά. Οι αγρότες κάνουν λόγω για ακραίο καιρικό φαινόμενο και ζήτησαν από τους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ να «τρέξουν» τους ελέγχους, ώστε να λάβουν σε σύντομο χρόνο την αποζημίωση. Τις επόμενες 15 ημέρες θα γίνει αναγγελία από τούς ιδίους τους παραγωγούς για το ύψους των ζημιών που έχουν υποστεί και θα ακολουθήσει ο έλεγχος των κλιμακίων του ΕΛΓΑ που θα αποτυπώσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Ζημιές έχουν υποστεί και ορισμένες κατασκευές σε ποιμνιοστάσια της περιοχής, ενώ η δύναμη του φαινομένου ήταν τόσο μεγάλη που μετακινήθηκαν οι πλωτοί λιμένες που έχουν τοποθετηθεί στη Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα.

Σε σύσκεψη που ακολούθησε στο δημαρχείο Πρεσπών, από την πλευρά του δήμου επισημάνθηκε η ανάγκη της γρήγορης και πλήρους αποζημίωσης των αγροτών, έγινε υπενθύμιση ότι οι καλλιεργητές δεν έχουν ακόμη εκταμιεύσει τις αποζημιώσεις των ΠΣΕΑ για τον καύσωνα του 2017 και ότι «μετά από αυτό το γεγονός της καταστροφής καθίσταται ως ύψιστη προτεραιότητα η άμεση καταβολή τους».

Την περιοχή της Πρέσπας, όπου έχουν εντοπιστεί οι περισσότερες ζημιές, επισκέφτηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Στέφανος Μπύρος και ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, συνοδευόμενος από περιφερειακούς συμβούλους.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα