Τρίτη, 02 Ιουλίου 2019 09:57

Κασίμης: Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης κέρδισε το στοίχημα του ΕΣΠΑ

Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην απορρόφηση των πόρων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανάμεσα στα 20 Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, τόνισε στις 25 Ιουνίου στην 7η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης.

Ο κ. Κασίμης επεσήμανε πως η Δημόσια Δαπάνη του ΠΑΑ 2014-2020 ανέρχεται πλέον στο 91%, ενώ η αντίστοιχη τιμή της Κοινοτικής Συμμετοχής φθάνει το 43%, έχει εκπληρώσει με επιτυχία τους στόχους του πλαισίου επίδοσης στο τέλος του 2018 και έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και τους πόρους ύψους 253 εκ. € από το αποθεματικό, που έχει ήδη ενσωματωθεί στον προγραμματισμό του. Επιπλέον, ο ίδιος αναφέρθηκε στην ‘ειδική-έξτρα’ τροποποίηση του ΠΑΑ, η οποία εγκρίθηκε στις αρχές του 2019, και αφορούσε στην οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών, καθώς και στα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί, για τη στήριξη των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση γεωργικών προϊόντων. Τέλος, υπενθύμισε τις σημαντικές προκλήσεις που το πρόγραμμα καλείται να επιτύχει, που αφορούν:

• στον αποτελεσματικό συντονισμό και ανταπόκριση των φορέων υλοποίησης και των Περιφερειών για την έγκαιρη αξιολόγηση, έγκριση, υλοποίηση και πληρωμή των έργων  στα μέτρα αρμοδιότητάς τους,
• στην ολοκλήρωση των προκηρύξεων που απομένουν και την ανάληψη της πλειοψηφίας ει δυνατόν των νομικών δεσμεύσεων του Προγράμματος εντός του 2019, 
• στην ανάγκη τήρησης των δεσμεύσεων σχετικά με την επίτευξη των στόχων του πλαισίου επίδοσης μέχρι το πέρας της προγραμματικής περιόδου, καθώς και
• στην ανάγκη εμπλοκής όλων των μελών στη διαβούλευση για την νέα ΚΑΠ και την κατάρτιση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης.

Τα σημαντικά αποτελέσματα της υλοποίησης του ΠΑΑ  επεσήμανε επίσης και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης  για το συντονισμό του ΕΣΠΑ 2014-2020 Ιωάννης Φίρμπας.

Η εκδήλωση έγινε υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπου Κασίμη και με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των Περιφερειών, Υπουργείων, Υπηρεσιών καθώς και λοιπών Φορέων που εμπλέκονται στην υλοποίηση του Προγράμματος. Την Ευρωπαϊκή Ένωση εκπροσώπησε η Tarja Tiainen-Balsby, η οποία επεσήμανε αφενός τη μεγάλη σημασία των εργασιών της Επιτροπής Παρακολούθησης για την ποιότητα και αποτελεσματικότητα της υλοποίησης του ΠΑΑ 2014-2020, τα σημαντικά αποτελέσματα της υλοποίησης του ΠΑΑ και την ανάγκη επικέντρωσης στην ενεργοποίηση των μέτρων/δράσεων που δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει καθώς επίσης και την ανάγκη παρακολούθησης της ποιότητας των έργων που υλοποιούνται, αφετέρου την ολοκλήρωση της νέας οριοθέτησης των περιοχών με φυσικά και ειδικά μειονεκτήματα και την εισαγωγή των Χρηματοδοτικών Εργαλείων καθώς επίσης και τη σημασία τους για τους Έλληνες αγρότες και μεταποιητές.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα