Πέμπτη, 30 Μαϊος 2019 21:33

Βέροια: Στα 26 λεπτά το κιλό εκτιμάται την τιμή παραγωγού για τα συμπύρηνα ροδάκινα

Να αραιωθούν γρήγορα και σωστά τα συμπύρηνα ροδάκινα, ώστε "να μη χρειαστεί να συζητάμε για το ελάχιστο μέγεθός τους όταν θα έρθει η ώρα της παραλαβής", καλεί τους παραγωγούς η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), με τον πρόεδρό της, Κώστα Αποστόλου, να επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι "εάν το φρούτο είναι μικρό, τότε είναι ακατάλληλο για κομπόστα και πάει απευθείας για χυμό".

Υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΕ επιδιώκει "ειλικρινείς σχέσεις ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς και παραγωγούς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης φρούτων", επισήμανε ότι "σε αντίθεση με άλλους αντίστοιχους φορείς, παίρνουμε πάντα θέση και τοποθετούμαστε για τα ζητήματα που απασχολούν όλους μας, χωρίς να επιχειρούμε να γίνουμε δημοφιλείς, αλλά χρήσιμοι".

Τονίζοντας ότι "φέτος, έχουμε εξαιρετική καρπόδεση και τα δέντρα είναι φορτωμένα", ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας: "Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων δείχνει ότι όταν τα δέντρα είναι φορτωμένα, έχουμε πρόβλημα μικροκαρπίας στην τελική παραγωγή. Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες. Η χρόνια υπολίπανση σε κάποιες περιοχές, η έλλειψη χρόνου, αφού το αραίωμα των συμπύρηνων λαμβάνει χώρα ενώ έχει ξεκινήσει η συγκομιδή των πρώιμων επιτραπέζιων και των κερασιών, η αδυναμία του παραγωγού να πληρώσει αρκετά μεροκάματα ώστε το αραίωμα να γίνει διεξοδικά, αλλά και το πολύ πιεστικό φέτος πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών".

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΚΕ γνωστοποιεί με σημερινή της ανακοίνωση τις τεχνικές οδηγίες που ακολουθούν "πιστά" ροδακινοπαραγωγοί της Venus Growers, πετυχαίνοντας έτσι, μεταξύ άλλων, καλές στρεμματικές αποδόσεις και υγιή παραγωγή.

Το καλό αραίωμα στα συμπύρηνα ροδάκινα, όπως επισημαίνεται στη σημερινή ανακοίνωση της ΕΚΕ, "εξασφαλίζει όχι μόνο εμπορεύσιμους καρπούς για φέτος, αλλά και ικανοποιητική παραγωγή για την επόμενη χρονιά". Οι πολλοί καρποί, όπως τονίζεται, κουράζουν υπερβολικά το δένδρο, "με αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής παραγωγής και ακόμη μεγαλύτερη μείωση των καρπών που μπορούν να γίνουν κομπόστα". Το αραίωμα των καρπών πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα, εφόσον ο πυρήνας έχει σκληρύνει ικανοποιητικά, ενώ “μαζί με το αραίωμα θα πρέπει να αφαιρούνται οι λαίμαργοι βλαστοί. Την περίοδο του αραιώματος ποτίζουμε πιο συγκρατημένα (με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε αφαιρέσει τα λαίμαργα) και λιπαίνουμε αργότερα, δηλαδή στο μέσον του χρονικού διαστήματος μεταξύ αραιώματος και συγκομιδής. Στα δένδρα που έχουν εξαντληθεί από υπερβολική καρπόδεση και καθυστερημένο αραίωμα, είναι καλό να γίνουν ψεκασμοί με αμινοξέα πριν και μετά το αραίωμα.

Μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Αποστόλου επανέλαβε την εκτίμησή του ότι η τιμή παραγωγού θα κυμανθεί φέτος στα 26 λεπτά/κιλό για τα καλής ποιότητας ροδάκινα (κίτρινα, καθαρά, με κατάλληλο μέγεθος κ.α.). Κληθείς να εκτιμήσει το ύψος της ελληνικής παραγωγής φέτος, ο κ. Αποστόλου σημείωσε: «Είναι νωρίς ακόμη. Είμαι επιφυλακτικός, γιατί έχουν αλλάξει οι καιρικές συνθήκες και έχουμε βροχοπτώσεις και ζημίες”. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η ΕΚΕ ανακοίνωσε επίσημα ότι η ελληνική παραγωγή συµπύρηνου ροδάκινου ανήλθε σε 316.000 τόνους, ενώτο 2017 διαμορφωνόταν σε 380.000 τόνους και το 2016 σε 277.000 τόνους.

Εκφράζοντας τον προβληματισμό του για το τι μέλλει γενέσθαι με τους εποχικούς εργάτες στα κονσερβοποιία, ο κ. Αποστόλου ευχήθηκε να διαψευστούν οι φόβοι που εκφράζονται από την πλειονότητα των εμπλεκόμενων για ελλείψεις. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι οι άνεργοι του ΟΑΕΔ έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν την περίοδο του καλοκαιριού σε κονσερβοποιίες χωρίς να χάσουν τα δικαιώματά τους ως εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ. Αυτή η δυνατότητα δίνεται με διάταξη που περιλαμβάνεται στο Ν. 4461/2017, που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Σύμφωνα με την ΕΚΕ, το άρθρο 92 του ν. 4461/2017 αναφέρει χαρακτηριστικά: "Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού που πραγματοποίησαν ως και εβδομήντα ημερομίσθια ανά δωδεκάμηνο, μπορούν με αίτησή τους προς τον Ο.Α.Ε.Δ. να βεβαιώνουν συνεχή χρόνο ανεργίας, αφαιρουμένου του ως άνω χρόνου εργασίας τους, και κάθε χρονικού διαστήματος κατά το οποίο δεν ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι. Έτσι, κάθε ενδιαφερόμενος που είναι εγγεγραμμένος άνεργος, μπορεί να εργαστεί το καλοκαίρι στις κονσερβοποιίες, χωρίς να χάσει κανένα δικαίωμά του που προκύπτει από την ιδιότητά του αυτή".

"Η ΕΚΕ που πλαισιώνεται από 17 μέλη, απασχολεί περισσότερα από 10.000 άτομα στη διάρκεια του καλοκαιριού, κυρίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και πιο περιορισμένα τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο", υπενθύμισε ο κ. Αποστόλου.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα