Παρασκευή, 10 Μαϊος 2019 09:59

Για πρώτη φορά επικαιροποίηση του Εθνικού Καταλόγου Ποικιλιών μετά από 25 χρόνια σύμφωνα με τον Β. Κόκκαλη

"Ετοιμάζουμε για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, την επικαιροποίηση του Εθνικού Καταλόγου Ποικιλιών" είπε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης στην ημερίδα «Wine & Currant Marketing Forum» για την προώθηση των ελληνικών κρασιών και της σταφίδας στη γερμανική αγορά, που διοργάνωσαν το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την εταιρεία-μέλος του, BASF Ελλάς ΑΒΕΕ, και την Τράπεζα Πειραιώς. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ο υφυπουργός:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου, οι καλλιεργούμενες εκτάσεις με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου υπολογίζονται σε περίπου 627.000 στρέμματα, ενώ υπάρχουν και 160.000 στρέμματα με επιτραπέζιες ποικιλίες. Η συνολική παραγωγή οίνου για την περίοδο 2017-2018 ήταν περίπου 12.400.000 εκατόλιτρα, το ¼ των οποίων αφορά οίνους ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Η αξία των εξαγωγών του παραγόμενου οίνου στη χώρα τα τελευταία έτη είναι ανερχόμενη με εξαιρετικό ρυθμό. Θα αναφέρω ότι από ένα μέσο όρο 60 εκ€ (σε αξία) μέχρι το 2015, σήμερα ξεπερνάμε τα 80εκ€, ενώ ο όγκος τους αυξήθηκε κατά 8,26% (σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) φθάνοντας τους 32.492 τόνους.

Στο Πρόγραμμα Στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2019-2023, τα διαθέσιμα κονδύλια ανέρχονται σε 9.000.000 ευρώ κάθε έτος. Σας επισημαίνω, ότι την πενταετή περίοδο 2014-2018 το ίδιο Πρόγραμμα, εκτελέστηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, εμφανίζοντας ποσοστά απορρόφησης άνω του 90% και σε ορισμένες περιπτώσεις υπέρβαση των ετήσιων στόχων. Για το 2019, αναμένεται εκ νέου υπέρβαση του στόχου για απορρόφηση κονδυλίων ύψους 9.000.000 ευρώ με ήδη υπογεγραμμένη Υπουργική Απόφαση για κατανομή κονδυλίων ύψους 9.670.039 ευρώ στους επιλέξιμους δικαιούχους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Υπουργείο σχεδιάσαμε για πρώτη φορά την αμπελοοινική περίοδο 2017-2018, Πρόγραμμα Επενδύσεων σε επιχειρήσεις οινοπαραγωγής το οποίο εφαρμόστηκε με ενωσιακή συμμετοχή που ανέρχονταν σε 4.563.000 ευρώ. Το ποσοστό απορρόφησης ξεπέρασε το 90% και το ποσοστό ολοκλήρωσης το 80%.

Επίσης για την αμπελοοινική περίοδο 2018-2019 η συνολική ενωσιακή συμμετοχή ανέρχεται σε 5.213.000 €. Ο τελικός έλεγχος και οι πληρωμές θα ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2019.

Στο Υπουργείο ετοιμάζουμε για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, την επικαιροποίηση του Εθνικού Καταλόγου Ποικιλιών, ένα έργο πνοής, εξασφάλισης και ανάδειξης του ποικιλιακού πλούτου της πατρίδας μας. Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε φάση ευρείας διαβούλευσης, υπουργική απόφαση για την κλωνική επιλογή, για να μπορούμε να συμβαδίζουμε με τις εξελίξεις στον τομέα.

Στο πλαίσιο στήριξης των υποδομών, προσπαθούμε να διατηρήσουμε τις συλλογές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του εθνικού μας διατηρητή, ενώ παράλληλα υποστηρίζουμε στα κοινοτικά όργανα τη σταθερή μας άρνηση, στην είσοδο της καλλιέργειας διειδικών υβριδίων.

Μέσω των Προγραμμάτων Προώθησης Οίνου, οι Έλληνες παραγωγοί μπορούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε τρίτες χώρες και διαφημίσουν το ελληνικό κρασί. την Υποστηρίζουμε τους νέους ανθρώπους και τους δίνουμε τη δυνατότητα να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, προωθώντας τα προϊόντα τους σε νέες αγορές.

Τέλος, μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Οργανώσεων Παραγωγών εξασφαλίζεται χρηματοδότηση ύψους συνολικού προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ.

Για την καλλιέργεια της Κορινθιακής Σταφίδας, πρόσφατα καταβλήθηκαν 4.317.152 ευρώ σε 6.150 δικαιούχους παραγωγούς, μέσω της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η δυνατότητα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας ώστε να έχει εξασφαλισμένο μέλλον.

Θέλω να κλείσω την ομιλία μου με μια αισιόδοξη αίσθηση που έχω για την εξαιρετική παρουσία του ελληνικού οίνου στην πρόσφατη έκθεση Prowein στη Γερμανία. Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από περίπου 100 οινοποιεία και το εθνικό περίπτερο οργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece). Η δυναμική παρουσία μας σε εκθέσεις όπως αυτή, αλλά και σε εξαιρετικές πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, μπορούν να εξασφαλίσουν ένα λαμπρό μέλλον για τον ελληνικό αμπελώνα και να του δώσουν τη δυνατότητα να αναδείξει τη μοναδική γεύση του και το ονειρικό μπουκέτο των αρωμάτων του στους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους της υφηλίου.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα