Παρασκευή, 03 Μαϊος 2019 09:14

Η Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρεία στην Καλαμάτα για τα την αντιμετώπιση των ασθενειών της ελιάς

Ασθένειες, οι οποίες τα τελευταία χρόνια προκαλούν σημαντικές ζημίες στην ελαιοκαλλιέργεια της Μεσσηνίας αλλά και της χώρας, όπως το Γλοιοσπόριο, η Κερκόσπορα και η Ίσκα ή αποτελούν δυνητικό κίνδυνο σε περίπτωση εμφάνισης τους όπως η Xylella, θα βρεθούν στο επίκεντρο εσπερίδας φυτοπροστασίας που διοργανώνει στην Καλαμάτα η Ελληνική Φυτοπαθολογική Εταιρία (Ε.Φ.Ε.).

Θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 5 το απόγευμα, στο Αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος» της Καλαμάτας με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Πελοποννήσου – Π.Ε. Μεσσηνίας- ΔΑΟΚ Τριφυλίας & ΔΑΟΚ Μεσσηνίας καθώς και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας.
Στην εσπερίδα, η οποία έχει τίτλο: “Αναδυόμενα Φυτοπαθολογικά προβλήματα στην Ελλάδα και τον κόσμο”, έχουν προγραμματισθεί πέντε διαλέξεις από Καθηγητές ΑΕΙ και Ερευνητές, με ερευνητική δραστηριότητα σχετική με τις παρασιτικές και μη παρασιτικές ασθένειες της ελιάς. Θα γίνει διεξοδική αναφορά στα σημαντικότερα μυκητολογικά, βακτηριολογικά, και μη παρασιτικά αίτια ασθενειών της ελιάς, τα οποία έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και τον κόσμο. Στο πλαίσιο της, θα δοθούν πληροφορίες σχετικά με τη συμπτωματολογία των συγκεκριμένων ασθενειών ενώ θα παρουσιασθούν τα πλέον πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την επιδημιολογία και τους σύγχρονους τρόπους αντιμετώπισής τους.

Το πρόγραμμα, αναλυτικά, έχει ως εξής:

17:30-17:40 Χαιρετισμοί 17:40-17:50 Η υφιστάμενη κατάσταση της ελαιοκαλλιέργειας στη Μεσσηνία. Προοπτικές του κλάδου (Ι. Κυριακόπουλος, ΔΑΟΚ Μεσσηνίας) 17:50-18:00 Τα κυριότερα προβλήματα φυτοπροστασίας στην ελαιοκαλλιέργεια. Νέα δεδομένα (Α. Παρασκευόπουλος, ΔΑΟΚ Τριφυλίας) 18:00–18:30 Αναδυόμενες και νέες ασθένειες της ελιάς: Γλοιοσπόριο, Κερκόσπορα, Αλτερναρίωση - Αιτιολογία, επιδημιολογία και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση (Δ. Τσιτσιγιάννης, ΓΠΑ) 18:30–19:00 Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στις ασθένειες της ελιάς (Ε. Παπλωματάς, ΓΠΑ) 19:00–19:30 Διάλειμμα 19:30–20:00 Xylella fastidiosa μια αναδυόμενη απειλή για τον ελαιώνα της χώρας μας (Δ. Γκούμας, ΤΕΙ Κρήτης) 20:00–20:30 Αναδυόμενες ασθένειες ξύλου της ελιάς με έμφαση στην ίσκα (Μ. Μαρκάκης, ΕΛΓΟ-Δήμητρα) 20:30–21:00 Προβλήματα θρέψης και ορθολογική λίπανση της ελιάς– (Γ. Ψαρράς, ΕΛΓΟ-Δήμητρα) 21:00–21:15 Συζήτηση - Συμπεράσματα 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα