Σάββατο, 06 Απριλίου 2019 10:10

Αραχωβίτης: Το μεγαλύτερο πρόβλημα η υπολειμματικότητα φυτοπροστατευτικών προϊόντων (Βίντεο)

Η υπολειμματικότητα φυτοπροστατευτικών προϊόντων «που παρατηρήθηκε σε ορισμένες περιοχές, σε κάποια λάδια και ελιές» είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από τη μειωμένη παραγωγή και τη μειωμένη ποιότητα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης από την Καλαμάτα, θέτοντας όλους προ των ευθυνών τους για το μέλλον του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς.

Μιλώντας στην έναρξη του 5ο Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας, είπε πως η μειωμένη παραγωγή και η μειωμένη ποιότητα, που παρατηρήθηκαν τη χρονιά που πέρασε, έχουν μικρότερες επιπτώσεις από την υπολειμματικότητα, αφού στην πρώτη περίπτωση κάποιος μπορεί να πουλήσει το προϊόν του σε χαμηλότερη τιμή, ενώ στη δεύτερη δε μπορεί να το πουλήσει καθόλου. Επιπλέον, με υπολειμματικότητα στο προϊόν του θα δυσφημίσει την περιοχή του, η οποία ενδεχομένως να έχει πρόβλημα στις αγορές τις επόμενες χρονιές. «Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του στην προστασία των εθνικών μας προϊόντων» τόνισε.

ΒΙΝΤΕΟ: Παρακολουθείστε όσα είπε ο υπουργός για τις προκλήσεις για το ελαιόλαδο και την ελιά αλλά και τους κινδύνους λόγω της υπολειμματικότητας φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

Ο κ. Αραχωβίτης στον χαιρετισμό του στάθηκε σε δύο προκλήσεις για το ελαιόλαδο και τη βρώσιμη ελιά: Τον νέο ορισμό της ποιότητας των προϊόντων σύμφωνα με τις νέες τάσεις και την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, όπως είπε. Ακόμα, αναφέρθηκε στην δύσκολη χρονιά που πέρασε, η οποία είχε μεν μειωμένη παραγωγή, καθώς ήταν η επόμενη μιας καλής χρονιάς και  είχε τέτοιες  κλιματολογικές συνθήκες, που  ευνόησαν όλους τους εντομολογικούς εχθρούς και τους μύκητες.

Τόνισε δε τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν οι προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού και οι νέες τάσεις καθώς ο καταναλωτής σήμερα ζητά προϊόντα χωρίς φυτοφάρμακα, με ποιοτικές πιστοποιήσεις. Ιδιαίτερα στάθηκε στη διάσταση που δίνεται στα προϊόντα, όσον αφορά στην υγεία.

Τέλος, για το 5ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς, ο Στ. Αραχωβίτης τόνισε πως τέτοιου είδους διοργανώσεις αποτελούν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και των παραγωγών.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα