Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 15:03

Νέα εργαλεία για την αγροτική επιχειρηματικότητα από το ΠΑΑ

Δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας του πρωτογενούς τομέα, μέσα από την τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας, εξήγγειλε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας το Σάββατο 2 Μαρτίου σε ημερίδα για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Όπως εξήγησε ο κ. Κόκκαλης, το Υπουργείο ανέθεσε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μελέτη, με στόχο την προετοιμασία και επιλογή των καταλληλότερων χρηματοδοτικών μέσων στήριξης των επενδύσεων στον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση. Με βάση αυτή τη μελέτη, συνέχισε, η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα στην Ε.Ε. για τροποποίηση του ΠΑΑ με την έγκριση δύο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων. Με την έγκριση της Ε.Ε. που αναμένεται εντός των ημερών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι σε θέση να συστήσει τα σχετικά ταμεία στήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας.
Αναλυτικά η ομιλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: "Η νέα ΚΑΠ καλείται να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα του πρωτογενή τομέα και των αγροτικών μας περιοχών, σε συνθήκες ιδιαίτερα ανταγωνιστικές δεδομένων των πολλαπλών προκλήσεων που υφίστανται και συνδέονται άμεσα και με τις πιέσεις στον προϋπολογισμό της.
Με βάση τη μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων διαπιστώθηκε ότι το χρηματοδοτικό κενό του γεωργικού τομέα και του τομέα μεταποίησης γεωργικών προϊόντων τομέα ξεπερνά τα 4 δις ευρώ. Για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη αυτού του κενού και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα σε χρηματοδότηση, η ίδια μελέτη πρότεινε την ανάπτυξη συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων, με συγχρηματοδότηση από το ΠΑΑ: Ένα εργαλείο μικροδανείων για γεωργικές εκμεταλλεύσεις και πολύ μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις, το οποίο θα αφορά παροχή δανείων έως 25.000€. Μέσω του εργαλείου αυτού, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης χρηματοδοτεί περίπου το ήμισυ κάθε δανείου, ώστε να δώσει κίνητρο στους χρηματοπιστωτικού οργανισμούς να παρέχουν δάνεια με επιτόκιο σχεδόν στο μισό του εμπορικού επιτοκίου και με ελάχιστες έως καθόλου εξασφαλίσεις. Η συνεισφορά του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στο εν λόγω εργαλείο μπορεί να ανέλθει έως 40 εκ. ευρώ, δίνοντας κίνητρο για συνολικές επενδύσεις έως και 80 εκ. ευρώ.
Ένα εργαλείο εγγύησης χαρτοφυλακίου το οποίο θα αφορά δάνεια μεγαλύτερα από 10.000€. Μέσω του εργαλείου αυτού, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να καλύψει ένα σημαντικό μέρος του κινδύνου ενός χαρτοφυλακίου δανείων, ώστε οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί να έχουν κίνητρο να παρέχουν χρηματοδότηση και μάλιστα με πολύ ευνοϊκού όρους καθώς μειώνονται σημαντικά οι απαιτήσεις για εξασφαλίσεις και περιορίζεται το ύψος των επιτοκίων.
Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης θα συνεισφέρει έως 80 εκ. ευρώ, οδηγώντας σε χαρτοφυλάκια επενδύσεων, το συνολικό ύψος των οποίων μπορεί να ξεπεράσει τα 400 εκ. ευρώ. Στο εν λόγω εργαλείο εξετάζεται η συμμετοχή και του Ευρωπαϊκού Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (πακέτο Junker).
Σχετικά με το χρηματοδοτικό εργαλείο εγγυήσεων έχουμε ήδη προχωρήσει σε ανάθεση καθηκόντων διαχείριση ςστο Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF). Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων έχει δεχθεί την πρόταση συνεργασίας και έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας χρηματοδότησης, η οποία αναμένεται να υπογραφεί εντός του Μαρτίου. Αντίστοιχη προετοιμασία γίνεται και για το εργαλείο μικροδανείων με το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ).
Τέλος, θα ήθελα να σας πω ακόμη ότι είμαστε στο τελικό στάδιο επεξεργασίας της δυνατότητας διευκόλυνσης της δανειοδότησης γεωργικών και μεταποιητικών επιχειρήσεων που υλοποιούν επενδύσεις μέσα από τα αντίστοιχα μέτρα του ΠΑΑ, μέσω πρόβλεψης για την καταβολή της δημόσιας οικονομικής ενίσχυσης σε συγκεκριμένο λογαριασμό του δικαιούχου κατόπιν σχετικής σύμβασης ή συμφωνητικού μεταξύ αυτού και του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, με αποκλειστικό σκοπό την χορήγηση δανείου για την χρηματοδότηση του επενδυτικού του σχεδίου».

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα