Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2019 10:45

Κουνά το δάχτυλο στις περιφέρειες ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τον δάκο

Μόνο οι ζημιές που προβλέπονται από τον κανονισμό λόγω κακοκαιρίας θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, ξεκαθάριε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Φάνης Κουρεμπές κατά την επίσκεψή του χθες στον Δήμο Μεσσήνης. Για τις ζημιές, όπως στις πατάτες που δεν είχαν φυτρώσει, θα γίνει συνεννόηση με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για το ενδεχόμενο να υπάρξουν αποζημιώσεις μέσω άλλων εργαλείων. Για την δακοκτονία και τις ζημιές στις ελαιοπαραγωγή, "κούνησε το δάχτυλο" στις περιφέρειες, επιρρίπτοντας ευθύνες.

 Όπως είπε ειδικότερα για τον δάκο, "Ο κανονισμός και το νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο ότι εχθροί και ασθένειες δεν αποζημιώνονται. Αποζημιώνονται με τους όποιους άλλους περιορισμούς επιπτώσεις από φυσικά φαινόμενα που δεν μπορούν να προβλεφθούν και δε μπορούν να αντιμετωπιστούν. Το ότι σε κάποιες περιοχές και ειδικά της Πελοποννήσου οι πρώτες παγίδες μπήκαν τον Αύγουστο ενώ θα έπρεπε να είχαν μπει από το Μάιο δεν είναι ευθύνη του καιρού ούτε του Θεού, αλλά ευθύνη αυτών που είχαν στην αρμοδιότητά τους να τρέξουν τους διαγωνισμούς και να βάλουν του  εργολάβους νωρίτερα, των περιφερειών στην προκειμένη περίπτωση. Το υπουργείο φέτος ξεκίνησε από το χειμώνα ακόμα για να μην έχει κανένας να πει ότι δεν πρόλαβε. Η ΚΥΑ πήγε τον Φλεβάρη φέτος για να προλάβουν μέχρι το Μάιο".

Σημείωσε δε για τη Μεσσηνία: "Και στο νομό σας υπάρχουν περιοχές που χωρίς να περιμένουν κάποιες ΔΑΟΚ τους εργολάβους της περιφέρειας μπήκαν κι έκαναν κάποιες δουλειές και ήταν και μικρότερο το πρόβλημα".

Από τη μεριά του ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Τσ'ωνης τόνισε την ανάγκη να  βρεθούν λύσεις, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι των αγροτών. 

 

Η ΘΕΣΗ ΤΗς ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ σχετικά με τις καταστροφές αγροτικών παραγωγών στη Μεσσηνία, η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνα Νικολάκου δήλωσε:

«Αποτελεί κρίσιμο παράγοντα αξιολόγησης της ποιότητας της πολιτείας ο σεβασμός του θεσμικού ρόλου και ο διαχωρισμός του από πολιτικές επιδιώξεις και υποψηφιότητες από όλους τους πολίτες και κυρίως από αυτούς που έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις με σημαντική ευθύνη.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Κουρεμπές κατά την περιοδεία του στις πληγείσες από πλημμύρες περιοχές της Μεσσηνίας δυστυχώς μας απογοήτευσε γιατί δε σεβάστηκε αυτή τη θεμελιώδη αρχή.

Γνωρίζει ο ίδιος πολύ καλά ότι αποκλειστική ευθύνη για την στρεβλότητα υλοποίησης του προγράμματος δακοκτονίας έχουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τα συναρμόδια Υπουργεία. Αυτά είναι που καθορίζουν τους πόρους που αντιστοιχούν σε κάθε περιφέρεια και την ακριβή διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

Οι παραγωγοί της Μεσσηνίας γνωρίζουν πολύ καλά ότι από 16 Φεβρουαρίου 2018 η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας έχει εγκρίνει τη δαπάνη της δακοκτονίας και ότι από 1η Μαρτίου 2018 έχει εγκρίνει τους όρους του διαγωνισμού. Στις 23 Απριλίου 2018 ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, διαβλέποντας τις δυσκολίες, με επιστολή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζήτησε ως εξαιρετικά επείγουσα την κατάθεση τροπολογίας που θα έδινε δυνατότητα εκτέλεσης της δακοκτονίας με προσυμβατική διαδικασία.

Δυστυχώς όμως το Υπουργείο με πολύ μεγάλη καθυστέρηση έκανε δεκτό το αίτημα του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, στις 18 Ιουλίου 2018. Η μεγάλη ευθύνη του Υπουργείου αποδεικνύεται όχι μόνο από την καθυστέρηση αυτή, αλλά και γιατί ουδέποτε η πολιτεία από το 2012 δεν ανταποκρίθηκε στις προτάσεις του Πέτρου Τατούλη για μια ολιστική προσέγγιση του προγράμματος δακοκτονίας.

Υπενθυμίζουμε ακόμη στον κ. Κουρεμπέ ότι η παραλαβή της σχετικής απόφασης πρόσληψης ατόμων για τη δακοκτονία έγινε στις 15 Ιουνίου 2018, ενώ η πρόσληψη του προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ στις 10 Ιουλίου 2018.

Ο κ. Κουρεμπές όμως απογοήτευσε ακόμη μια φορά τους παραγωγούς γιατί σκόπιμα επιχείρησε να τους αποπροσανατολίσει από τις ρητές υποχρεώσεις του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τις καταστροφές στις αγροτικές παραγωγές, από το «Ζορμπά» και τα ακραία καιρικά φαινόμενα και άλλες πολύ σοβαρές αιτίες.

Αποκορύφωμα του εμπαιγμού των παραγωγών είναι η αναγγελία του ΕΛΓΑ για αποζημίωση μόνο για την ποικιλία Μαυρολιά και όχι για την Κορωνέικη, η οποία κυριαρχεί στην περιοχή, την οποία σκοπίμως αποσιώπησε.

Καλούμε το Υπουργείο και τον ΕΛΓΑ άμεσα να μεριμνήσει για τις αποζημιώσεις των αγροτών και να δοθεί τέλος στα πολιτικά «τερτίπια» που βασίζονται στη λογική ότι για όλα φταίει κάποιος άλλος».

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα