Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2019 19:00

Στ. Αραχωβίτης: Δεν είμαστε σε μέρες που ξεφούσκωναν τα λάστιχα των αγροτών

Συς συνέντευξή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ααπάντησε στα βασικά αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΑ και στους Θάνο Σιαφάκα και Γιώργο Νερούτσο.

Τα κυριότερα σημεία των απαντήσεων του Υπουργού έχουν ως εξής:

  • «Όλα τα ζητήματα λύνονται με διάλογο. Όταν τεθούν τα αιτήματα των αγροτών, συζητηθούν και δούμε ποια από αυτά θα επιλυθούν ποια βρίσκονται σε τροχιά επίλυσης και, κυρίως, ποια ακόμα αντέχει η ελληνική οικονομία στις σημερινές της συνθήκες. Με αυτή τη μεθοδολογία έγινε και η συνάντηση τον Δεκέμβρη με τους εκπροσώπους των μπλόκων, όπου τα αιτήματα που τέθηκαν εκείνη τη στιγμή συζητήθηκαν, απαντήθηκαν εγγράφως, φάνηκε ότι υπήρχε ικανοποίηση και δεν είχαμε κινητοποιήσεις τον Δεκέμβριο. Έτσι λοιπόν θα γίνει και με τα νεότερα αιτήματα. Θα συζητηθούν.»
  • «Πάντα υφίσταται διάλογος. Με εκπροσώπους αγροτών από όλη την Ελλάδα έχω καθημερινές συναντήσεις. Δεν είναι μόνο οι εκπρόσωποι των μπλόκων. Έχουμε αγροτικούς συλλόγους, συνεταιρισμούς, ΤΟΕΒ, έχουμε καθημερινά συναντήσεις. Η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή και περνάει πάρα πολύς κόσμος.»
  • «Κατώτερες εγγυημένες τιμές, στο οικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε δεν είναι δυνατόν να δοθούν. Ωστόσο εκείνο που μπορεί να εγγυηθεί το υπουργείο είναι ότι το φαινόμενο των ανοιχτών τιμών που υπήρχε σε διάφορα προϊόντα με κύριο το βαμβάκι, έχει τελειώσει. Και σ’ αυτό είμαι κάθετος και κατηγορηματικός. Οι μορφές διαπραγμάτευσης θα είναι είτε με συμβόλαιο με τον παραγωγό από την αρχή της σποράς να ξέρει τι θα πουλήσει, σε ποια τιμή θα πουλήσει είτε με την παράδοση του προϊόντος. Πάμε σε άμεση τιμολόγηση με την παράδοση του προϊόντος.»
  • «Για την πληρωμή έχει ψηφιστεί ο νόμος για την εξόφληση σε 60 μέρες, έγινε και μια τροπολογία πριν τα Χριστούγεννα για να γίνει πιο ευέλικτο και πιο καθολικό το δίχτυ ασφαλείας και προχωράμε στην εφαρμογή της υποχρεωτικής εξόφλησης σε 60 ημέρες από την τιμολόγηση (σ.σ. των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων). Εκκρεμεί μία υπουργική απόφαση που βγαίνει για να καλύψει τις λεπτομέρειες. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, παράλληλα, τροποποιείται και ο σχετικός κανονισμός (σ.σ. της Ε.Ε.) για την άμεση εξόφληση των παραγωγών. Η θέση της Ελλάδας είναι η εξόφληση στις 30 ημέρες και είναι πλειοψηφική στην Ευρώπη. Μέσα στο 2019 θα πάμε στις 30 ημέρες.»
  • «Στο ηλεκτρικό ρεύμα είχαμε μία ραγδαία αύξηση της τιμής του ρεύματος τα πρώτα χρόνια των μνημονίων μέχρι το 2014. Αλλά από το 2015 και μετά η τιμή παρέμεινε αμετάβλητη. Η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει δύο πράγματα, τον θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων και το net metering. Εξετάζουμε, σαν δέσμη μέτρων, τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος όπως και της τιμής του πετρελαίου για κίνηση και ενέργεια. Είναι μέσα στα μέτρα που εξετάζουμε, ακριβώς επειδή η χώρα βγήκε από τα μνημόνια. Μελετάμε τα μοντέλα που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες, είναι ήδη τα σενάρια στο τραπέζι.»
  • «Στο αφορολόγητο των 12.000 ευρώ (σ.σ. περιλαμβάνεται στα αιτήματα των μπλόκων) δεν διευκρινίζεται αν περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε αφορολόγητο για τους αγρότες (σ.σ. με δύο παιδιά) στα 9.090 ευρώ γεωργικό εισόδημα, συν 12.000 ευρώ στις ενισχύσεις (πράσινη, βασική κ.ά.) του Α΄ Πυλώνα και αφορολόγητες τις ενισχύσεις του Β΄ Πυλώνα.»
  • «Βήμα-βήμα προσπαθούμε να επουλώσουμε τις πληγές των Μνημονίων. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτεροι προσεκτικοί, γιατί το να δημιουργηθεί κοινωνικός αυτοματισμός μεταξύ άλλων επαγγελματικών ομάδων και των αγροτών θα ήταν το τελευταίο που θα θέλαμε να δούμε.»
  • «Δεν είμαστε σε μέρες που ξεφούσκωναν τα λάστιχα. Προκαλώ τον καθένα να δει την καθημερινή μου ατζέντα. Η πρόσκληση για τη συνάντηση έχει κατατεθεί από εμένα, όποτε τεθεί το αίτημα από την πλευρά των αγροτών η συνάντηση θα γίνει αμέσως.»

Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα