Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2019 20:20

Προστασία της φέτας ΠΟΠ ζήτησε ο Αραχωβίτης από Αυστραλιανή αντιπροσωπεία

Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις Ε.Ε. - Αυστραλίας, ώστε  μέσω της συμφωνίας, να προστατευτούν πλήρως οι πιο σημαντικές μας γεωγραφικές ενδείξεις, όπως η Φέτα ΠΟΠ τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, σε συνάντηση με τριμελή αυστραλιανή αντιπροσωπεία χθες, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη διαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελευθέρου Εμπορίου (FTA) μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αυστραλίας.

Από την αυστραλιανή πλευρά συμμετείχαν η κα Alison Burrows, επικεφαλής διαπραγματεύτρια, η κα Kate Logan, Πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα και ο κ. Andrea Carlo Biggi Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αυστραλιανής Πρεσβείας. Από την ελληνική πλευρά, συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κ. Χαράλαμπος Κασίμης, συνεργάτες του Υπουργού και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η Ελλάδα ζήτησε, διά στόματος του Υπουργού, καλύτερη πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων και ενιαία αντιμετώπιση των ευρωπαϊκών προϊόντων σε ότι αφορά την εισαγωγή τους στην αγορά της Αυστραλίας.

Επίσης, ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε ότι το θέμα της προστασίας της φέτας μέσω των διεθνών συμφωνιών είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας λαμβάνοντας υπόψη ότι το προϊόν αυτό στηρίζει πολλές χιλιάδες οικογένειες κτηνοτρόφων.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός έθεσε και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί  με την παραπλανητική χρήση των όρων «ελληνικό γιαούρτι-Greek Yogurt» και «γιαούρτι ελληνικού στυλ-Greek style Yogurt».

Από την πλευρά της Αυστραλίας, τονίστηκε ότι σκοπός της επίσκεψης της κας  Burrows σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, είναι να αποκτήσει ιδία  άποψη για τα ενδιαφέροντα των Κρατών-Μελών επί της Συμφωνίας και να δώσει βεβαίως και το στίγμα της Αυστραλίας.

Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι ο λόγος, που η αυστραλιανή πλευρά θέλει να συνάψει συμφωνία με την ΕΕ, είναι για να διευρύνει την πρόσβαση των προϊόντων της Αυστραλίας στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά. Η κυβέρνηση της χώρας έχει αντιληφθεί ότι συμφωνία χωρίς προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ δεν μπορεί να επιτευχθεί. Τονίστηκε ωστόσο ότι κάποιοι τομείς της βιομηχανίας τους δεν είναι δεκτικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα