Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2018 19:31

«3οι Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού»: 'Ολες οι εξελίξεις στον τομέα του βάμβακος

'Ολες οι τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα του βάμβακος και της κλωστοϋφαντουργίας ήταν το αντικείμενο της ετήσιας εκδήλωσης της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος με θέμα: «3οι Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού» (3rd MCR).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη την Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2018.

Στην εναρκτήρια ομιλία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασιλείου Κόκκαλη, αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής: "Σήμερα το προϊόν, μετά από σειρά ετών συσσωρευμένων προβλημάτων παρουσιάζεται ανταγωνιστικό, απολαμβάνοντας μια ικανοποιητική τιμή ειδικά για εκείνους τους παραγωγούς που οργανώθηκαν σε Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών καθώς και για όσους ακολούθησαν τις καλλιεργητικές οδηγίες της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος και των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ειδικά για το ζήτημα της Οργάνωσης των Παραγωγών θέλω από το βήμα αυτό να χαιρετίσω τη δημιουργία συλλογικών σχημάτων σε Ορχομενό και Φάρσαλα, καθώς με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους και αναδεικνύονται σε δυνατούς «παίκτες» στην αγορά του βαμβακιού, αφού η προσφερόμενη ποσότητα ποιοτικής παραγωγής μπορεί να τύχει ευνοϊκής διαπραγμάτευσης από τους αγοραστές-μεταποιητές. Το Υπουργείο στηρίζει έμπρακτα την Οργάνωση των Παραγωγών σε Ομάδες και Οργανώσεις και η Κυβέρνηση βοηθά σε αυτό με την προσδοκώμενη μείωση των εισφορών στους συνεταιρισμένους παραγωγούς.

Οι καλές ημέρες όμως που βιώνει η αγορά βάμβακος δεν αποτελεί προϊόν παρθενογένεσης, αλλά αποτέλεσμα της ακούραστης προσπάθειας από εμένα προσωπικά και την υπηρεσία του Υπουργείου στην οποία προΐσταμαι, σε αρμονική συνεργασία με τους εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, των Εκκοκκιστών, των Κλωστοϋφαντουργών, των Εμπόρων και Παραγωγών Πολλαπλασιαστικού Υλικού, των Οργανωμένων Παραγωγών και γενικώς όσων μετέχουν στην Ομάδα Εργασίας για το Βαμβάκι. Οφείλεις να θέσεις την καλλιέργεια βαμβακιού ως προτεραιότητα αν προσδοκάς να έχεις αποτέλεσμα που να ικανοποιεί όλη την αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας του προϊόντος. Στο πλαίσιο της Ομάδας Εργασίας, τέθηκαν οι βάσεις ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας για την Εθνική Στρατηγική για το προϊόν για τα έτη 2019-2029, μεταξύ του Υπουργείου και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος.
Οι κυριότερες προκλήσεις που φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει η συμφωνία μεταξύ Υπουργείου και εμπλεκόμενων φορέων, είναι:
• η μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής,
• η βελτίωση της ποιότητας,
• η παραγωγή ενός πιστοποιημένου και αναγνωρίσιμου προϊόντος που θα λαμβάνει καλύτερες τιμές στη διεθνή αγορά,
• η ανάδειξη των φιλοπεριβαλλοντικών χαρακτηριστικών του τρόπου παραγωγής του βάμβακος και
• η διατήρηση και η διασφάλιση των πόρων της ΚΑΠ για το βαμβάκι.
Οι παραπάνω προκλήσεις είναι κρίσιμο να αντιμετωπιστούν, ώστε η χώρα μας να διατηρήσει τα βασικά πλεονεκτήματά στις διεθνείς αγορές όπως είναι η γρήγορη και αξιόπιστη παράδοση ποιοτικού προϊόντος, χωρίς επιμολύνσεις. Θέλουμε το ελληνικό βαμβάκι, ως σημαντικό σύνολο εντός της Μεσογειακής παραγωγής να μπορεί να διεκδικεί τη θέση που του αξίζει στις διεθνείς αγορές και πολύ περισσότερο σε εκείνες που είναι διατεθειμένες να δώσουν περισσότερα χρήματα για βαμβάκι εξαιρετικής ποιότητας, όπως π.χ. για παραγωγή παιδικών ρούχων, κλπ.

Στην πορεία ανάδειξης του προϊόντος σε διεθνές επίπεδο, είναι σημαντικές εκδηλώσεις όπως η σημερινή. Οι Μεσογειακές χώρες μοιράζονται το κοινό μεσογειακό κλίμα και πρέπει να σχεδιάσουν κοινές δράσεις αν επιθυμούν να αντέξουν την πίεση που ασκεί στις καλλιέργειες η κλιματική αλλαγή. Το βαμβάκι θα παράγεται μελλοντικά σύμφωνα με τις αξίες της αειφορίας για την εξοικονόμηση πόρων, μείωση κόστους παραγωγής και κατά συνέπεια θα προκύπτει μια παραγωγή ανταγωνιστικού προϊόντος με σεβασμό στο περιβάλλον. Είναι κρίσιμο λοιπόν, να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο που να περιλαμβάνει συνεργατικές δράσεις και γι’ αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα για την παρουσία σήμερα εκπροσώπων από την Ισπανία, την Τουρκία και την Αίγυπτο".

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα