Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 16:57

Διαβεβαιώσεις Αραχωβίτη για λύσεις στα προβλήματα του αμπελοοινικού κλάδου

Τη διαβεβαίωση ότι θα προσπαθήσει να δώσει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός κλάδος έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος συμμετείχε στην πανελλήνια σύσκεψη εκπροσώπων των 26 οινοποιητικών συνεταιρισμών-μελών του Κλαδικού Εθνικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), στα γραφεία του Συνεταιρισμού.

Αναφερόμενος στο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί, ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε ότι «δεν έχει αλλάξει κάτι», τονίζοντας πως δεν υπάρχει εγγραφή εσόδων από τον φόρο στο σχέδιο του προϋπολογισμού.

Σε ό,τι αφορά τον ΕΝΦΙΑ των συνεταιριστικών ακινήτων, ο αρμόδιος υπουργός επισήμανε πως θα γίνουν αλλαγές στα συνεταιριστικά, κτηνοτροφικά και παραγωγικά ακίνητα, υπογραμμίζοντας ότι βρίσκεται υπό εξέταση και η αλλαγή του φορολογικού μοντέλου για τους αγρότες. Απέκλεισε την εκποίηση της περιουσίας των συνεταιρισμών, καθώς αποτελεί «περιουσία γενεών», όπως είπε χαρακτηριστικά, και ότι θα υπάρξει διακανονισμός των χρεών τους.

Επίσης, ο υπουργός συμμερίστηκε την άποψη που εκφράστηκε στη σύσκεψη σχετικά με την εκπροσώπηση των αγροτών, υποστηρίζοντας πως θα προκύψει -από ξεκάθαρη διαδικασία- θεσμική εκπροσώπηση των αγροτών στο εξωτερικό, καθώς επίσης και ξεκάθαρος συνομιλητής με το υπουργείο.

Για τις δυσμενείς συνθήκες που διαμορφώνονται στον κλάδο, ειδικότερα στους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς, λόγω του ΕΦΚ στο κρασί, του υψηλού ΕΝΦΙΑ και της υπερφορολόγησης, μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ, Χρήστος Μάρκου, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου, Βαγγέλης Αργύρης, ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, Παρασκευάς Κορδοπάτης, καθώς και αρκετοί από τους παριστάμενους προέδρους των συνεταιρισμών.

Τέλος, τονίστηκε η ανάγκη επιτάχυνσης του αμπελουργικού σχεδιασμού, ενώ έγινε αναφορά στη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται στα προγράμματα προβολής και προώθησης του κρασιού.

AΠΕ ΜΠΕ

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα