Παρασκευή, 09 Νοεμβρίου 2018 13:17

Με... βιομηχανικό ελαιόλαδο γεμίζουν οι δεξαμενές στα λιοτρίβια (φωτογραφίες -βίντεο)

Να κλείσουν τα ελαιοτριβεία τους πριν καλά - καλά τ' ανοίξουν σκέφτονται ορισμένοι ελαιοτριβείς στη Μεσσηνία, αφού οι δεξαμενές τους γέμισαν με ελαιόλαδο οξύτητας μιας, δύο και τριών μονάδων, ενώ αδυνατούν να συγκεντρώσουν εμπορεύσιμο ελαιόλαδο. Ο δάκος έκανε πολύ μεγάλη ζημιά, σε σημείο να θεωρείται από νωρίς εντελώς χαμένη η φετινή σοδειά.

Οδοιπορικό της "Εύφορης Γης" σε ελαιοτριβεία των δήμων Μεσσήνης, Πύλου - Νέστορος και Τριφυλίας...

Από το ρεπορτάζ σε ελαιοτριβεία της Μεσσηνίας προκύπτει πως ούτε οι ελαιοτριβείς περιμένουν άμεσα έσοδα, ούτε οι παραγωγοί μπορούν να περιμένουν να βάλουν χρήματα στην τσέπη τους. Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική σε όλες σχεδόν τις περιοχές και σε πολλές μόνο 2 στους 10 παραγωγούς παράγουν ελαιόλαδο οξύτητας μέχρι 0,5, στα όρια του έξτρα παρθένου ή του ΠΟΠ Καλαμάτα. Η πλειοψηφία των ελαιολάδου έχουν οξύτητα πάνω από 0,7 και πολύ συχνά ξεπερνούν τη 1, τις 2 αλλά και τις 3 μονάδες.

Στη Βελίκα, στο Πετρίτσι, στο Κούμαρο, στο Παπούλια, στον Μάραθο, στους Γαργαλιάνους, και στα Φιλιατρά, όπου βρέθηκε η "Εύφορη Γη" στο πλαίσιο του ρεπορτάζ, η κατάσταση που περιέγραψαν οι ελαιοτριβείς και οι παραγωγοί είναι επιεικώς δραματική από άποψη ποσότητας, ποιότητας αλλά και τιμών.

Ο Νικήτας Ξένος από τους Γαργαλιάνους περιγράφει χαρακτηριστικά τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις ημέρες: "Κάτι πρέπει να γίνει άμεσα. Να σταματήσει ο κόσμος να ραβδίζει, αν αυτό θα λύσει το πρόβλημα. Να κλείσουν τα ελαιοτριβεία να φύγει το καούρι και βλέπουμε μετά. Δε διώχνουμε τίποτα, είμαστε τίγκα σε λάδια της μιας μονάδας. Δεν πωλούνται και δε λέει να βρεθεί λάδι χαμηλής οξύτητας για να συμπληρώσουμε μια δεξαμενή. Ο κόσμος πιέζει, εμείς δεν πουλάμε, φρακάραμε!". Ο κ. Ξένος περιμένει απαντήσεις από την τοπική ΔΑΟΚ και ζητά να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των τοπικών φορέων "για να δούμε τι θα κάνουμε και ποιος φταίει τελικά".

Ο Γιάννης Μεϊντάνης από τα Φιλιατρά κάνει λόγο για τη μισή παραγωγή φέτος συγκριτικά με την περυσινή χρονιά και όπως λέει από τη μισή ποσότητα που θα παραχθεί μόνο το 20% αναμένεται να είναι ελαιόλαδο οξύτητας κάτω από 0,5.

Δείτε το βίντεο: 

Στην πλειοψηφία τους οι ελαιοτριβείς μιλάνε για σημαντικές ποσότητες... βιομηχανικού στις δεξαμενές τους, ενώ η συγκομιδή της κορωνέικης είναι ακόμα στην αρχή.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις, ανάλογα προφανώς την περιοχή. Ο Στυλιανός Κοτρώτσος από το Κορυφάσιο μιλά για εξαιρετικής ποιότητας παραγωγή, βιολογικού προϊόντος κατά κύριο λόγο, με οξύτητα έως 0,5.

Ορισμένοι ελπίζουν πως αν πέσει η θερμοκρασία και... χειμωνιάσει, θα παραχθούν καλύτερης ποιότητας ελαιόλαδα. Πολλοί όμως φοβούνται πως η φετινή σοδειά είναι χαμένη στο σύνολό της και τονίζουν την ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες και να υπάρξει πρόληψη επιτέλους για να μη χάνεται το κύριο εισόδημα του νομού μας.

Ρεπορτάζ:  Κέλλυ Δημητρούλια

Δείτε φωτογραφικό υλικό:

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα