Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 11:17

Ηλεία: στα 50 εκατ. ευρώ εκτιμάται η ζημιά στο λάδι

Καταστροφική από κάθε άποψη για το σύνολο του νομού Ηλείας θα είναι η φετινή σαιζόν σε ότι αφορά στη ελαιοκαλλιέργεια και την παραγωγή ελαιολάδου καθώς και το αποτύπωμα που θ αφήσει αυτή η κατάσταση στην γενικότερη οικονομία του νομού, η οποία σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στην αγροτική παράγωγή και δη στο ελαιόλαδο.


Από τους 25.000 τόνους ελαιολάδου που παράγονται σε ετήσια βάση, φέτος μόλις και μετά βίας η παραγωγή εκτιμάται ότι θα αγγίξει τους 13.000 τόνους.
Η διαμορφούμενη κατάσταση, προκάλεσε την κινητοποίηση του προέδρου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστα Νικολούτσου, ο οποίος απέστειλε επιστολή προς τους υπουργούς Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ζητώντας άμεσα μέτρα στήριξης.
Στο κείμενο της επιστολής του προέδρου του ΕΒΕ Ηλείας επισημαίνονται τα ακόλουθα: «Μεσούσης της ελαιοσυλλογής 2018, το Επιμελητήριο Ηλείας διαπιστώνει ότι τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς θα είναι ιδιαίτερα αρνητικά για την οικονομία του τόπου.
Αναλυτικότερα η συνολική ποσότητα του ελαιολάδου που θα παραχθεί θα είναι 13.000 τόνοι, που υπολείπεται σημαντικά απ την αναμενόμενη μέση ετήσια παραγωγή των 25.000 τόνων για την Ηλεία.
Επιπλέον τα έλαια έχουν πολύ χαμηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά (οξύτητα πάνω από 1) με αποτέλεσμα να κατατάσσονται στην κατηγορία ΄΄Λαμπάντε΄΄ (μειονεκτικά) με τιμές κάτω των 2,00 ευρώ ανά λίτρο.
Πέραν τούτου οι μικρές ποσότητες των θεωρούμενων ως εξαιρετικά παρθένων καίτοι έχουν χαμηλές οξύτητες δεν είναι αποδεκτά στα ‘’πάνελ τεστ’’  με συνέπεια να μην κατατάσσονται στα εξαιρετικά παρθένα .
Επισημαίνουμε ότι η εκτίμηση για 13.000 τόνους είναι αισιόδοξη γιατί οι πτώσεις των ελαιόκαρπων είναι καθημερινές με επιταχυνόμενους ρυθμούς, χωρίς να λάβουμε υπ όψιν μας την πιθανότητα κάποιας κακοκαιρίας, που θα προκαλέσει ολική καταστροφή της ανηρτημένης παραγωγής.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Επιμελητηρίου το ύψος της ζημιάς για την Ηλεία θα είναι της τάξης των 50.000.000 ευρώ.
Αντιλαμβάνεσθε τέτοιου ύψους ποσά θα λείψουν από την αγορά, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα, ισοδύναμο φυσικής καταστροφής σε μια τοπική οικονομία που στηρίζεται σημαντικά στην παραγωγή ελαιολάδου.
Επισημαίνουμε ότι οι δυσμενείς αυτές συνθήκες θα επηρεάσουν όλο το κύκλωμα παραγωγής (παραγωγούς , ελαιοτριβεία , εμπόρους) και είναι υπαρκτός ο κίνδυνος απώλειας διεθνών αγορών όπου έχουμε τοποθετηθεί με μεγάλο κόπο.
Τέλος απαιτείται συνεργασία με επιστημονικούς φορείς (Μπενάκειο Ινστιτούτο) για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τον τρόπο καταπολέμησης ώστε να μην δημιουργηθούν τι επόμενες χρονιές ίδιες καταστροφές.
Σας παρακαλούμε να εξετάσετε το θέμα και να αποφασίσετε τρόπους αντιμετώπισης αλλά και στήριξης των παραγωγών και των επιχειρήσεων».

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα