Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2018 20:48

Με υψηλές οξύτητες "λαδώνουν" ελαιοτριβεία - "Τρώει" ο δάκος την παραγωγή

Με οξύτητες "απαγορευτικές" για την παραγωγή ΠΟΠ ίσως και έξτρα παρθένου ελαιολάδου "λαδώνουν" αρκετά ελαιοτριβεία. Η φετινή παραγωγή χαρακτηρίζεται "χαμένη" σε ορισμένες περιπτώσεις, πριν καλά - καλά ξεκινήσει η συγκομιδή της κορωνέικης, αφού η οξύτητα στο ελαιόλαδο ξεπερνά συχνά το 0,7 και σκαρφαλώνει στη 1 μονάδα και την ξεπερνά αλλού λίγο, αλλού πολύ.

Η χρονιά μοιάζει χειρότερη από εκείνη του 2016, οπότε στη Μεσσηνία ειδικά ήταν σπάνιο το ελαιόλαδο με οξύτητα έως 0,5.

Πλέον, η σκυτάλη είναι στα χέρια των παραγωγών, οι οποίοι θα πρέπει άμεσα να εκτιμήσουν την κατάσταση της καλλιέργειάς τους και να επιλέξουν τη συγκομιδή ή την αναμονή, λαμβάνοντας υπόψη σε κάθε περίπτωση πως η χρονιά είναι ήδη περίπου 1 μήνα πιο πρώιμη, σύμφωνα πάντα με γεωπόνους, και για το ελαιόλαδο, όπως και για πολλά άλλα προϊόντα. Την ίδια ώρα οι καιρικές συνθήκες δίνουν "πλεονέκτημα" στο δάκο και στο ενδεχόμενο νέων ψεκασμών θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη πως πρέπει να τηρηθεί ο αναγκαίος χρόνος αναμονής από την εφαρμογή μέχρι τη συγκομιδή.

Από τη συγκομιδή και ύστερα θα πρέπει ο κάθε παραγωγός να προσέξει ιδιαίτερα η έκθλιψη να γίνει το συντομότερο δυνατόν, καθώς και άλλες παραμέτρους πριν και στο ελαιοτριβείο.

Κέλλυ Δημητρούλια

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα