Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018 12:23

Πρωτόγνωρη χρονιά για το δάκο σε πολλές περιοχές της χώρας

φωτό 2016
φωτό 2016

Πιο δύσκολη από το 2016 είναι η φετινή χρονιά για ελαιοπαραγωγικές περιοχές, όπως η Μεσσηνία και η Κρήτη. Για να αποφύγουμε μάλιστα τα χειρότερα θα πρέπει...

οι παραγωγοί να είναι ιδιαίτερα επιμελείς με την ελαιοκαλλιεργειά τους, δεδομένων των δύσκολων καιρικών συνθηκών και της γενικότερης αδυναμίας των αρμοδίων υπηρεσιών να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη κατάσταση.

Ας μην ξεχνάμε πως σε πολλές περιοχές της χώρας ο ψεκασμός για τη δακοκτονία ξεκίνησε με καθυστέρηση, ενώ ορισμένες ΔΑΟΚ δεν έχουν στη διάθεσή τους ακόμα τα σκευάσματα που χρειάζονται για το σύνολο των ψεκασμών.

Ανεξάρτητα όμως από τις όποιες δυσκολίες των υπηρεσιών, οι παραγωγοί θα πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την κατάσταση των ελέγχων, καθώς τα πράγματα είναι πρωτόγνωρα φέτος, αφού ο δάκος εμφανίστηκε από τον Ιούνιο, πολύ νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο οπότε εμφανίστηκε το 2016 και προκάλεσε μεγάλη ζημιά, μαζί με το γλοιοσπόριο σε κάποιες περιπτώσεις.

Τα πράγματα δυσκολεύουν λόγω του ήπιου χειμώνα κι εν συνεχεία του ήπιου καλοκαιριού, με συνέπεια να μη σημειώνονται θερμοκρασίες τέτοιες που θα συμβάλλουν στην εξόντωση των δακοπληθυσμών, γεγονός πουν προιιωνίζει πολύ δύσκολη ελαιοπαραγωγική χρονιά.

Όπως συμβουλεύουν από τις ΔΑΟΚ, χρειάζεται τακτικός έλεγχος στους ελαιώνες και όταν υπάρχει προσβολή, καλό είναι οι παραγωγοί να συμβουλεύονται τους αρμόδιους γεωπόνους, ώστε να επιλεγεί ο κατάλληλος τρόπος επέμβασης. Να σημειωθεί πως οι ψεκασμοί καλύψεως δεν επιτρέπονται για την παραγωγή ελαιολάδου ΠΟΠ. 

Κ.Δ.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα