Δευτέρα, 30 Ιουλίου 2018 18:47

Ιδιαίτερα ανησυχητική χρονιά για την ελιά: Αντιμέτωποι με δάκο, μαργαρόνια και κηκιδόμυγα οι Μεσσήνιοι παραγωγοί

Από τις πλέον ανησυχητικές χρονιές για την έκβαση της ελαιοπαραγωγής εξελίσσεται η φετινή χρονιά στην νότια Ελλάδα, καθώς οι καιρικές συνθήκες έχουν ευνοήσει τον δάκο και παράλληλα τη μαργαρόνια και την κηκιδόμυγα του βλαστού, που εμφανίζονται για πρώτη φορά ίσως σε συγκεκριμένες περιοχές.

Από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Μεσσηνίας επιβεβαιώνονται οι φόβοι για ενδεχόμενη δακοπροσβολή λόγω των καιρικών συνθηκών και ο διευθυντής Γιάννης Κυριακόπουλος επαναλαμβάνει ακόμα μια φορά, μιλώντας στην "Εύφορη Γη", πως συνιστάται στους ελαιοπαραγωγούς, λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, να επισκέπτονται τους ελαιώνες τους και εάν διαπιστώσουν τυχόν δακοπροσβολές να απευθύνονται στην υπηρεσία, ώστε να λάβουν οδηγίες. Επισημαίνει μάλιστα πως στην περίπτωση που διαπιστώνεται εκτεταμένη δακοπροσβολή, θα πρέπει να γίνεται ψεκασμός καλύψεως. Αυτό κρίνεται αναγκαίο στην περίπτωση που παρατηρηθεί προσβολή πάνω από 3-5%. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε περιοχές κυρίως παραλιακές, ή με ελαιόδεντρα που έχουν φορτίο μόλις 5-10 κιλών, ή με υψηλή υγρασία, ή όπου το μικροκλίμα ευνοεί το δάκο.

Παράλληλα, θα πρέπει να έχουν το νου τους για ενδεχόμενη καταπολέμηση της μαργαρόνιας, ενός λεπιδόπτερου που εμφανίζεται πλέον στην περιοχή λόγω των όψιμων βροχοπτώσεων, οι προνύμφες του οποίου τρώνε τον ελαιόκαρπο και την τρυφερή βλάστηση, αλλά και της κηκιδόμυγας που προσβάλει τους κλαδίσκους και τους ξεραίνει. 

Να σημειωθεί πως αναφορικά με το δάκο, που αποτελεί την κύρια αιτία ανησυχίας για τη φετινή χρονιά, ήδη η ΔΑΟΚ προχωρά στον 2ο ψεκασμό στις παραλιακές περιοχές και μέχρι το τέλος του προγράμματος προβλέπονται 4 ψεκασμοί, ενώ 3 συνολικά στις λιγότερο ευπρόσβλητες περιοχές. 

Με δεδομένες τις συνέπειες από τις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα και το γεγονός πως δεν υπήρξε έγκαιρη αντιμετώπιση παρά τη μεγάλη ανάγκη που υπήρχε, στο εξής απαιτείται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή, ειδικά στις περιοχές που είναι εκτός του προγράμματος ψεκασμών της ΔΑΟΚ. Συνολικά να σημειωθεί πως από τα 10 εκ. ελαιόδεντρα ψεκάζονται περίπου τα 9 εκ. δέντρα. 'Αρα για 1 εκ. δέντρα περίπου θα πρέπει να μεριμνήσουν αποκλειστικά οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Όσον αφορά στο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα, υπενθυμίζεται πως απαγορεύονται οι ψεκασμοί καλύψεως. Ωστόσο, επισημαίνεται πως μπροστά στην ανάγκη να περισωθεί ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής, και τονίζεται από τους αρμόδιους πως ίσως είναι προτιμότερο να γίνουν ψεκασμοί καλύψεως και να χαθεί το επιπλέον κέρδος από την πώληση ως ΠΟΠ.

Στις καλλιέργειες, η παραγωγή των οποίων θα είναι τελικά ΠΟΠ, συνιστώνται οι τακτικοί δολωματικοί ψεκασμοί. 

ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Γεωργική προειδοποίηση Ελιά 20-07-2018

Γεωργική Προειδοποίηση Ελιά 02-08-2017

Κ.Δ.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα