Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024 14:30

Αξιοποίηση βιομάζας – αναδεικνύοντας το έργο των Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ-Γεωργίας

Αξιοποίηση βιομάζας – αναδεικνύοντας το έργο των Επιχειρησιακών Ομάδων της ΕΣΚ-Γεωργίας

BBioNets: 8 μήνες παρουσίας
• Σύσταση Δασικών και Γεωργικών Δικτύων (FANs) σε 6 χώρες
• Σχεδιασμός καταλόγου Βιο-Βασισμένων Τεχνολογιών (BBTs) σε προχωρημένο στάδιο
• Πρώτη έκδοση ενός εργαλείου αξιολόγησης BBTs άμεσα διαθέσιμη
• Θεμελίωση συνεργασίας με 16 ευρωπαϊκά έργα
• Συστηματική προώθηση σε καίριες διοργανώσεις

Ξεκινώντας με ένα παράδοξο: παρά την καθοριστική συνδρομή του πρωτογενή τομέα στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα της βιοοικονομίας στην ΕΕ (άνω του 50%)1, η συμβολή του στον συνολικό της τζίρο παραμένει χαμηλή, όπως εξάλλου και το μερίδιο του σε επίπεδο αντίστοιχων οικονομικών απολαβών. Στη ρίζα του προβλήματος φαίνεται να βρίσκεται η έλλειψη τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων από πλευράς παραγωγών όσον αφορά στη διαχείριση της υπολειμματικής βιομάζας και την επεξεργασία των συμπροϊόντων της.
Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται το έργο BBioNets, ένα θεματικό δίκτυο που προωθεί και προάγει το έργο των Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας - Γεωργίας (ΕΣΚ – Γεωργίας / EIP-AGRI) σε σχέση με τη διαχείριση και/ή την επεξεργασία της γεωργικής και δασικής βιομάζας. Στόχος του έργου είναι να ενθαρρύνει τους παραγωγούς του πρωτογενή τομέα σε όλη την Ευρώπη να υιοθετήσουν Βιο-Βασισμένες Τεχνολογίες, δηλαδή τεχνολογίες ή πρακτικές που αξιοποιούν μη-εδώδιμες πρώτες ύλες ή αρχές κυκλικότητας –ενδεχομένως αμφότερες– για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων. Οι Βιο-Βασισμένες Τεχνολογίες αποτελούν μέσο για την καλύτερη αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης βιομάζας, τη δημιουργία νέων διαφοροποιημένων εισοδημάτων, τη μείωση του κόστους μέσω κυκλικών πρακτικών, καθώς και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Για την επίτευξη των στόχων του έργου, συστήθηκαν περιφερειακά Δίκτυα Δασοκομίας και Γεωργίας (FANs) στην Ιρλανδία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πολωνία και την Τσεχία. Τα FANs συγκεντρώνουν εκπροσώπους διαφόρων τύπων οργανισμών που βρίσκονται σε επαφή με αγρότες και δασοκόμους, μεμονωμένους παραγωγούς που συμμετέχουν σε Επιχειρησιακές Ομάδες της ΕΣΚ-Γεωργίας ή ενδιαφέρονται γενικότερα για τις Βιο-Βασισμένες Τεχνολογίες (BBTs), καθώς και εκπροσώπους ενώσεων αγροτών/δασοκόμων. Τα FANs θα συνδράμουν τους εταίρους του BBioNets στον εντοπισμό
1 https://biconsortium.eu/downloads/european-bioeconomy-figures-2008-2019

BBioNets – Προάγοντας τις Βιο-Βασισμένες Τεχνολογίες Δελτίο Τύπου
-2-
των αναγκών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δασοκόμοι και αγρότες όσον αφορά στην επεξεργασία της βιομάζας, τη λειτουργία της αλυσίδας αξίας και τη τεχνολογία που έχουν στη διάθεσή τους. Θα συνεισφέρουν με στοιχεία και πολύτιμη γνώση στο έργο των εταίρων και θα επικυρώσουν τα αποτελέσματα ενός περιφερειακού καταλόγου BBTs και ενός εργαλείου αξιολόγησης τους που θα σχεδιάσει και υλοποιήσει το BBioNets. Για κάθε περιοχή του έργου, το εργαλείο θα συνδυάζει τις ανάγκες και τους υπάρχοντες πόρους με τις διαθέσιμες Βιο-Βασισμένες Τεχνολογίες, προσφέροντας εκτιμήσεις κόστους/οφέλους. Κατά την υλοποίηση του έργου αναμένεται να πραγματοποιηθούν διάφορες προσεκτικά στοχευμένες δραστηριότητες σε περιφερειακό, διαπεριφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αναγνωρίζοντας τη σημασία των συμπράξεων με παρόμοιες πρωτοβουλίες, το BBioNets δρομολόγησε συνεργασία με 16 ευρωπαϊκά έργα που στηρίζουν τους παραγωγούς του πρωτογενή τομέα. Πρόκειται για τα έργα BIO2REG, BOOST4BIOEAST, Brilian, C4B, FOREST4EU, NUTRI-CHECK NET, NUTRI-KNOW, PRIMED, ROBOCOOP-EU, SCALE-UP, ShapingBio, Small4Good, SMURF, Soil-X-Change, STRATUS, SYMBA. Μια παραγωγική συνάντηση στα τέλη Απριλίου με εκπροσώπους των έργων σηματοδότησε την αρχή ενός συναρπαστικού κεφαλαίου συλλογικής προσπάθειας, όπου η συνεργασία δεν είναι απλώς στρατηγική αλλά καταλύτης ουσιαστικής προόδου στους ευρύτερους τομείς της βιοοικονομίας, της γεωργίας και της δασοκομίας.
Μείνετε συντονισμένοι για να ενημερώνεστε για όλα μας τα νέα! Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: www.bbionets.eu
Στοιχεία επικοινωνίας έργου
Carmen Girón Domínguez, Συντονίστρια, Munster Technological University Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Δάφνη Δεληογλάνη, Υπεύθυνη Διάχυσης & Επικοινωνίας, FOCUS Strategic Thinking Consultants Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022