Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 12:15

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Athena International Olive Oil Competition 2024

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Athena International Olive Oil Competition 2024

Τα αποτελέσματα της φετινής αξιολόγησης ανακοίνωσε στον ιστότοπό του (www.athenaoliveoil.gr) ο διεθνής διαγωνισμός Athena International Olive Oil Competition, που φέτος διεξήχθη στη Σπάρτη, 25 με 27 Απριλίου, πάντα με διεθνή κριτική επιτροπή.

Αν και η καλλιεργητική περίοδος 2023/24 ήταν ιδιαίτερα δύσκολη σε όλες σχεδόν τις χώρες όπου καλλιεργείται η ελιά, με επιπτώσεις τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές, η συμμετοχή φέτος στον ΑΤΗΕΝΑ κρίνεται ικανοποιητική, με αύξηση στον αριθμό των δειγμάτων κατά 2% και συνολικό αριθμό δειγμάτων που αξιολογήθηκαν τα 535.
Τα ελαιόλαδα που αξιολογήθηκαν προήλθαν από 23 χώρες (Αλγερία, Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιορδανία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Νότια Αφρική, Πορτογαλία, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Τουρκία, Τυνησία και Χιλή), με το ποσοστό των ελληνικών δειγμάτων να βρίσκεται στο 38%. Η διεθνής, αυτή, διάσταση ενός διαγωνισμού που διεξάγεται στην Ελλάδα αποδεικνύει τη δύναμη και το κύρος του ATHENA παγκοσμίως, επικυρώνοντας ταυτόχρονα τη χώρα μας στο διεθνές ελαϊκό στερέωμα και ως έδρα μιας εκ των πιο σημαντικών αξιολογήσεων ελαιολάδου.
Όπως πάντα, οι κριτές του ΑΤΗΕΝΑ είναι προσωπικότητες παγκοσμίου εμβέλειας στο ελαϊκό γίγνεσθαι με τα 2/3 τους να προέρχονται από 13 χώρες του βορείου και του νοτίου ημισφαιρίου και το 1/3 από την Ελλάδα. Επίσης, σύμφωνα και με τον κανονισμό του διαγωνισμού, το ήμισυ τουλάχιστον των κριτών είναι γυναίκες. Η τριήμερη διαδικασία αξιολόγησης κατέληξε σε 364 μετάλλια, εκ των οποίων τα 105 σε ελληνικά ελαιόλαδα. Πιο αναλυτικά, δόθηκαν: 40 Διπλά Χρυσά μετάλλια (τα 4 ελληνικά), 169 Χρυσά (27 ελληνικά), 94 Αργυρά (40 ελληνικά) και 61 Χάλκινα (36 ελληνικά). Συνεπώς, πάνω από το 50% των ελληνικών ελαιολάδων που συμμετείχαν διακρίθηκαν με κάποιο μετάλλιο, ενδεικτικό της ανοδικής πορείας του ελληνικού ελαιολάδου εν γένει ―παρά τις δυσκολίες της χρονιάς.

Καλύτερο ελαιόλαδο του διαγωνισμού ανακηρύχθηκε το Καλιφορνέζικο Marcum Coratina της εταιρείας Marcum Olive, από την ποικιλία ελιάς Κορατίνα, που καλλιεργείται στην περιοχή Σαν Λούις Ομπίσπο. Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο για φέτος κρίθηκε το Κρίσσα από τα Χανιά, της εταιρείας Cretan Heritage, από την ποικιλία Τσουνάτη, που θεωρείται η αρχαιότερη ποικιλία ελιάς της Κρήτης. Με συνεχή ανοδική πορεία στις βραβεύσεις, είναι η πρώτη φορά που ελαιόλαδο από την εν λόγω ποικιλία εξασφαλίζει στον ATHENA Διπλό Χρυσό Μετάλλιο, δηλαδή βαθμολογία πάνω από 95%. Πρόκειται για μία ακόμα διάκριση για μία λιγότερο διαδεδομένη ελληνική ποικιλία ελιάς ―στην Κρήτη καλλιεργείται σε ποσοστό κάτω του 10%. Κάτι ανάλογο έχει συμβεί και στο παρελθόν στο διαγωνισμό ΑΤΗΕΝΑ, με τις ποικιλίες Ολυμπία (Νεμουτιάνα), Τσαμπιδοελιά και Χονδροελιά Άρτας.

Όσον αφορά την Κορωνέικη, τη 2η πιο φυτεμένη ποικιλία ελιάς παγκοσμίως, κορυφαίο ελαιόλαδο του διαγωνισμού από αυτήν ανεδείχθη το βραζιλιάνικο Azeite Sabiá Koroneiki της εταιρείας Fazenda Casa Marchio, η οποία έχει γίνει γνωστή για την αξιοποίηση της Κορωνέικης στη Βραζιλία. Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο από Κορωνέικη ήταν το Terra Creta Grand Cru της εταιρείας Μέλισσα – Κίκιζας και πάλι από τα Χανιά Κρήτης.

Ο ΑΤΗΕΝΑ IOOC διεξάγεται κάθε χρόνο σε μία διαφορετική ελαιοκομική περιοχή της Ελλάδας· φέτος επέλεξε τη Λακωνία που φημίζεται για τα εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδά της, τα οποία προέρχονται από 14 εκατ. Ελαιόδεντρα, με το 65% της καλλιεργήσιμης γης της να είναι ελαιώνας. Ο διαγωνισμός φιλοξενήθηκε στο ξενοδοχείο Mystras Grand Palace σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και υπό την αιγίδα του Δήμου Σπάρτης και του Επιμελητηρίου Λακωνίας.
Τη φετινή διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Θεόδωρος Βερούτης, ο Δήμαρχος Σπάρτης Μιχάλης Βακαλόπουλος και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας Γιάννης Παναρίτης, οι οποίοι μάλιστα συμμετείχαν σε μικρό σεμινάριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου με επιλεγμένα ελαιόλαδα του διαγωνισμού.

Τα προηγούμενα χρόνια ο διαγωνισμός ΑΤΗΕΝΑ έχει διεξαχθεί στην Αθήνα, στην Πύλο, στους Δελφούς, στο Ναύπλιο, στα Σπάτα, στη Λέσβο, στη Σητεία και στην Καβάλα. Η πόλη διεξαγωγής της 10ης διοργάνωσης, οπότε και επετειακής, θα ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα