Πέμπτη, 16 Μαϊος 2024 18:04

Καλόκορη: Ένας από τους σημαντικούς εχθρούς της ελιάς - Πώς τον εντοπίζουμε και τον καταπολεμούμε (Βίντεο - Φωτογραφίες)

Καλόκορη: Ένας από τους σημαντικούς εχθρούς της ελιάς - Πώς τον εντοπίζουμε και τον καταπολεμούμε (Βίντεο - Φωτογραφίες)

Η καλόκορη είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εχθρούς της ελιάς και οι παραγωγοί θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για την ενδεχόμενη εμφάνιση του εντόμου ειδικά κατά την περίοδο που σχηματίζονται οι ταξιανθίες, μέχρι και το κρόκιασμα.

Η αυτοψία, ο έλεγχος για την παρουσία του εντόμου μπορεί να γίνει αφενός στα κλαδιά της ελιάς αλλά και στην βλάστηση, με τίναγμα πάνω σε επιφάνεια, καθώς συχνά το έντομο αναζητά τροφή σε άλλα φυτά που βρίσκονται μέσα στο αγροτεμάχιο. Για το λόγο αυτό και συνιστάται να μένουν ακαλλιέργητες ζώνες.
Έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσετε το βίντεο στο οποίο ο παραγωγός και πρόεδρος του Α.Σ. Νηλέας στη Χώρα Μεσσηνίας Γιώργος Κόκκινος, συζητά με την γεωπόνο του ΚΑΕΜ και της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης Κατερίνα Δουρβανάκη  σχετικά με το έντομο και μάς δείχνει τον τρόπο που κάνει την αυτοψία, αναφέρεται στο ενδεχόμενο να μην παίζει ρόλο η βλάστηση του αγρού και θέτει ερωτήματα σχετικά με το πλήθος καλόκορης που συγκεντρώνεται ειδικά σε περιπτώσεις συγκαλλιέργειας κορωνέικης ποικιλίας με μαυρολιά.

Δείτε το βίντεο:

ΚΑΛΟΚΟΡΙΣ (ΒΡΩΜΟΥΣΑ) Calocoris Trivialis

Πρόκειται για πολυφάγο έντομο που κατά τόπους και περιστασιακά τα ενήλικα του είναι δυνατόν να προσβάλλουν τη νεαρή βλάστηση της ελιάς μυζώντας μέρος της ταξιανθίας ή και ολόκληρη, προκαλώντας οφθαλμόπτωση και ανθόπτωση. Η δράση του εντόμου στην ελιά προσδιορίζεται κατά την περίοδο από τέλος Μαρτίου έως Μάιο με κρίσιμη περίοδο προσβολής από τον σχηματισμό των ανθοταξιών μέχρι το κρόκιασμα, λίγο πριν την άνθηση. Η εμφάνιση των ακμαίων του εντόμου είναι σποραδική και συχνά ξαφνική. Έχει μια γενιά το χρόνο. Νύμφες και ενήλικα έχουν έντονο ανοιχτό πράσινο χρώμα, ζουν και τρέφονται στα ζιζάνια που βρίσκονται στον ελαιώνα (περδικούλι, τσουκνίδα, μολόχα, ζοχός, βρούβα, διανόχορτο). Από εκεί είναι δυνατό να μετακινηθούν και να τραφούν στην τρυφερή βλάστηση της ελιάς. Καλό θα ήταν να μην απομακρύνετε την αυτοφυή βλάστηση από τους ελαιώνες μέχρι την άνθιση και να αφήνετε ακαλλιέργητες ζώνες περιφερειακά και μέσα στον ελαιώνα. Όσο καθυστερεί η μετακίνηση του εντόμου προς τις ανθοταξίες της ελιάς για αναζήτηση τροφής, τόσο περιορίζονται πιθανές προσβολές. Με την εμφάνιση των ανθοταξιών εξετάζετε τακτικά τα ανθοφόρα κλαδιά μήκους 60-70 εκ τινάζοντας τα ελαφρά πάνω σε λευκό φόντο (χαρτί, ύφασμα κλπ). Το όριο χημικής επέμβασης με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο είναι 4-6 ακμαία του εντόμου ανά κλαδίσκο και εφόσον το ποσοστό καρποφορίας είναι χαμηλό.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022