Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2023 13:04

Εσπερίδα για τη "Δημιουργία ανθεκτικών τοπίων στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής"

Η εσπερίδα για τη "Δημιουργία ανθεκτικών τοπίων στη Μεσόγειο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής" θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου στις 18:30 στην αίθουσα REX στη Χώρα και η Ο.Π. Νηλέας προσκαλούν παραγωγούς, φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και κάθε πολίτη να συμμετέχει.

Η ανακοίνωση της Ο.Π. Νηλέας:

Η κλιματική αλλαγή ή κλιματική κρίση είναι εδώ και οι συνέπειες από αυτή είναι όλο και πιο ορατές. Όλα δείχνουν ότι πλέον έχουμε περάσει το κατώφλι μιας εποχής με πολλούς και απρόβλεπτους κινδύνους. Όπως έδειξαν οι δυο τελευταίες καταστροφές -στον Έβρο και τη Θεσσαλία- το φυσικό περιβάλλον και η γεωργία πλήττονται άμεσα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το ίδιο το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την οικονομία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι διατροφικές κρίσεις θα είναι πλέον ένα συχνό φαινόμενο.
Μέσα σε αυτό το δυστοπικό μέλλον, το ερώτημα είναι αν ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να κάνει κάτι, ώστε να αμβλύνει το φαινόμενο, ή αν μπορούμε ως κοινωνίες να παρέμβουμε για να αποφεύγουμε τις καταστροφές, ή τουλάχιστον να είναι κατά το δυνατόν πιο ανώδυνες.
Με αυτό το αγωνιώδες ερώτημα ως Ομάδα Παραγωγών, θεωρήσαμε χρέος μας και ανταποκριθήκαμε θετικά στην πρόσκληση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και του ερευνητή δασολόγου κυρίου Γαβριήλ Ξανθόπουλου να συμμετέχουμε στο δίκτυο LANDNET στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου ResΑlliance.

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα

______

Το Ευρωπαϊκό έργο ResAlliance υλοποιείται με τη σύμπραξη 15 οργανισμών από Ελλάδα, Κύπρο, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Τυνησία, Λίβανο, Φινλανδία και Ινδονησία και αποσκοπεί στο να διευκολύνει τη ροή πληροφοριών και γνώσης και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση, την κατανόηση και ικανότητα των αγροτών και των διαχειριστών των δασών ώστε να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα του τοπίου στις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στις μεσογειακές χώρες. Το κύριο «εργαλείο» για τον σκοπό αυτό είναι η δημιουργία ενός δικτύου γνώσης και ευαισθητοποιημένων ανθρώπων με το όνομα LandNet.
Το LandNet θα είναι ένα ανοικτό, εύκολα προσβάσιμο και αξιόπιστο θεματικό διεθνές δίκτυο επαγγελματιών, ερευνητών και πολιτών, από ερευνητικούς φορείς, φορείς λήψης αποφάσεων και άσκησης πολιτικής, παραγωγούς και εργαζόμενους στη διαχείριση των δασών, που θα έχει στόχο τη βελτίωση της ροής πληροφοριών και γνώσεων, σχετικά με επιστημονικά δεδομένα, καινοτόμες λύσεις, εναλλακτικές, καλές πρακτικές και νομοθεσία που αφορούν την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Μέσω αυτών το LandNet θα προσπαθήσει να συμβάλει στη δημιουργία ανθεκτικότερων τοπίων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ιδίως όσον αφορά την ξηρασία, τις πλημμύρες και τον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών. Ειδικότερα, στο LandNet μπορούν να συμμετέχουν γεωργοί, δασολόγοι, δασοπόνοι, ερευνητές, εμπειρογνώμονες, ιδιωτικές επιχειρήσεις του τομέα της αγροδιατροφής ή περιβαλλοντικών δράσεων, οργανισμοί που ενδιαφέρονται για καινοτόμες λύσεις ανθεκτικότητας τοπίου, καθώς και συνεταιριστικές ομάδες και δημόσιες υπηρεσίες, που ασχολούνται με τη διαχείριση αγροτικής και δασικής γης στην περιοχή της Μεσογείου.
Το LandNet θα είναι διαρθρωμένο σε 4 θεματικούς τομείς: Διακυβέρνηση, Πρακτικές Διαχείρισης, Χρήση της Τεχνολογίας και Δυνατότητες Χρηματοδότησης, και οι δραστηριότητές του θα περιλαμβάνουν:
• την ανάπτυξη αποθετηρίου γνώσης επιστημονικής βιβλιογραφίας και εφαρμόσιμων πρακτικών
• την ανασκόπηση και αξιολόγηση της βιβλιογραφίας, και την απόσταξή της σε πρακτική μορφή, εύκολα προσβάσιμη και λειτουργική
• τον εντοπισμό ορθών πρακτικών και καινοτόμων λύσεων, την τεκμηρίωσή τους και την παραγωγή περιλήψεων πρακτικής, ενημερωτικών δελτίων και βίντεο
• την μεταφόρτωση των κύριων προϊόντων του σε έναν κοινό διαδικτυακό τόπο, το «EU FarmBook», για ευρύτερη διάδοση και μακροχρόνια διαθεσιμότητα
• τη διοργάνωση συναντήσεων ενημέρωσης και κατάρτισης γεωργών, δασοπόνων και άλλων ενδιαφερόμενων σε βέλτιστες πρακτικές και λύσεις.
Επιπλέον του LandNet, με δεδομένο ότι οι Μεσογειακές χώρες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, τις οποίες ήδη αντιμετωπίζουν, στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται να υλοποιηθούν 5 «εργαστήρια» αποκαλούμενα «LandLabs» σε 5 συγκεκριμένες περιοχές, στην Πορτογαλία (Regiao Norte), Ισπανία (Καταλονία), Ιταλία (Σαρδηνία), Ελλάδα (Πελοπόννησο) και Κύπρο. Το κάθε εργαστήριο θα αποτελέσει, σε τοπικό επίπεδο, χώρο ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, επίδειξης καλών πρακτικών, ιδιαίτερα όσον αφορά σε δράσεις αντιμετώπισης των πυρκαγιών, της ξηρασίας και των πλημμυρών σε αγροτικές και δασικές περιοχές, αλλά και συζήτησης κοινωνικών προβλημάτων, διακυβέρνησης ή/ και παραγωγής, που επηρεάζουν τη δυνατότητα δημιουργίας ανθεκτικών αγροδασικών τοπίων. Επίσης θα λειτουργήσουν εκθέσεις και επιδείξεις, θα διαμοιραστεί έντυπο ενημερωτικό υλικό και θα γίνουν επισκέψεις σε δημόσιες εκτάσεις ή αγροκτήματα, που ξεχωρίζουν για τη σωστή διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος με ταυτόχρονη λειτουργική και οικονομική χρήση του.
Σας καλούμε να εκδηλώσετε ενδιαφέρον και να συμμετέχετε στο Μεσογειακό θεματικό δίκτυο LandNet καθώς και στο LandLab της χώρας μας. Η συμμετοχή σας θα εμπλουτίσει τη δεξαμενή γνώσης, πληροφορίας και καλών πρακτικών στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της αίσθησης ομάδας και θα δώσει δυνατότητες αλληλοβοήθειας. Επιπλέον, θα βοηθήσει, στη στοιχειοθέτηση και κατάθεση, ως ένα «σώμα», ολοκληρωμένων, βιώσιμων οικονομικά και ώριμων προτάσεων προς τις ηγεσίες των Μεσογειακών χωρών και προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που μπορεί να βοηθήσουν στη χάραξη της πολιτικής του αύριο.
Η εκδήλωση ενδιαφέροντος και εγγραφή μπορεί να γίνει στον δικτυακό τόπο του έργου: https://www.resalliance.eu/.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα