Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018 17:15

Καμπανάκι κινδύνου από την Ε.Α.Σ. για τις δυναμικές καλλιέργειες της Μεσσηνίας

Σημαντικές καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο σε σταφίδα και αμπέλια προκάλεσε η κακοκαιρία των προγούμενων ημερών, ενώ ο δάκος απειλεί την ελαιοκαλλιέργεια καθώς ήδη παρατηρούνται υψηλοί πληθυσμοί σε αρκετές περιοχές.

Με αυτές τις διαπιστώσεις και αιτήματα για ουσιαστική αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων αλλά και όλων των άλλων που ταλανίζουν τους παραγωγούς, ολοκληρώθηκε η τακτική Γενική Συνέλευση  Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας την Πέμπτη.

Το ψήφισμα της τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας, έχει ως εξής:

Στην χθεσινή (28/06/2018) Τακτική Γενική Συνέλευση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ένωση Μεσσηνίας αποφασίσθηκε ομόφωνα να συνταχθεί και να αποσταλεί στους εμπλεκόμενους φορείς και να κοινοποιηθεί στα τοπικά Μέσα ενημέρωσης το ακόλουθο ψήφισμα:

"Στην Θουρία σήμερα στις 28/06/2018 ως συνεταιριστές - μέλη του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας – Η Ένωση θα θέλαμε να απευθύνουμε έκκληση προς πάσα κατεύθυνση θέτοντας ενώπιον των ευθυνών τους, τα αρμόδια πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη των εμπλεκόμενων φορέων για τα εξής ζητήματα:

Η κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή μας, είχε ως συνέπεια καταστροφές σε φυτικό κεφάλαιο και ιδιαίτερα στην σταφίδα και τα αμπέλια. Πρέπει άμεσα να επέμβει ο ΕΛΓΑ και να προχωρήσει σε καταγραφή της πραγματικής απώλειας και να μεριμνήσει για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων.

Παρατηρούνται ήδη υψηλοί πληθυσμοί δάκου δίχως να έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα καταπολέμησης του, κάτι που σημαίνει πως η φετινή παραγωγή βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Με τεράστιες συνέπειες για την αγροτική και όχι μόνο οικονομία. Η αγροτική παραγωγή δεν μπορεί άλλο, να πέφτει θύμα των κάθε λογής γραφειοκρατών.

Οι τεράστιες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις επιφέρουν την σταδιακή έξοδο από το γεωργικό επάγγελμα δεκάδες παραγωγούς, αποτελούν τροχοπέδη για την είσοδο νέων, αυξάνουν την παράνομη διακίνηση, με τεράστιες συνέπειες τόσο οικονομικές όσο και για την διατροφική αλυσίδα. Ταυτόχρονα παρατηρείται τεράστια απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία, ως συνέπεια της αδήλωτης εργασίας εργαζόμενων στην αγροτική γη, κυρίως μεταναστών, με παράλληλα πρόστιμα σε παραγωγούς που θέλουν αλλά δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Ως εκ τούτου ζητάμε την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων για ελάφρυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών, την θέσπιση κινήτρων σε όσους παραδίδουν τα προϊόντα τους μέσω Συνεταιρισμών και την παροχή δυνατότητας έκδοσης εργόσημων με τα στοιχεία του διαβατηρίου κάθε εργαζόμενου μετανάστη.

Θα πρέπει να αναβαθμιστεί το αγροτικό οδικό δίκτυο με ταυτόχρονη μέριμνα για την άρδευση των αγροτικών περιοχών και ιδιαίτερα με την ουσιαστική αξιοποίηση και ενδυνάμωση των ΓΟΕΒ ώστε πραγματικά να επιτελούν τον ρόλο τους.

Συμπαραστεκόμαστε στους συνάδελφους αγρότες που διώκονται και απαιτούμε την απόσυρση των κατηγοριών εναντίων τους μιας και έκαναν απλά το αυτονόητο, διεκδίκησαν δυναμικά και αγωνιστικά το δίκιο τους ενάντια στον τρόπο εφαρμογής των Δασικών Χαρτών που αντί να επιλύσουν ένα διαχρονικό πρόβλημα αξιοποιώντας κάθε υφιστάμενο εργαλείο όπως τα ελαιοκομικά μητρώα δημιούργησαν ένα επί πλέον χαράτσι στην αγροτική παραγωγή παραβλέποντας ιδιαιτερότητες περιοχών, ή χαρακτηρίζοντας γόνιμες γεωργικές περιοχές ως δασικές, επιβάρυναν περαιτέρω την αγροτική παραγωγή, δημιουργώντας παράλληλα πρόβλημα και στις πάσης φύσεως επιδοτήσεις.

Τελευταίο και κυριότερο:

Εμείς οι παραγωγοί που αναλάβαμε τόσο στην Μεσσηνία αλλά και σε άλλους Νομούς την διάσωση και εξυγίανση των πρώην ΕΑΣ βιώνουμε έναν καθημερινό πόλεμο διώξεων και δυσκολιών, κάτι που αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια μας να διασώσουμε ότι πολύτιμο έφτιαξαν οι πρόγονοι μας. Αν οι παλαιότερες Διοικήσεις δεν φρόντισαν για την βιωσιμότητα των ΕΑΣ ας λογοδοτήσουν αυτές για τα πεπραγμένα τους και ας τιμωρηθούν παραδειγματικά και όχι το βάρος να πέφτει σε όσους επέλεξαν να σβήσουν την φωτιά που έβαλαν οι προηγούμενοι. Εκτός και αν κάποιοι έχουν ως στόχο την ακίνητη περιουσία των ΕΑΣ και επιδιώκουν να αποτρέψουν κάθε εξυγίανση τους.


Εκ της Γενικής Συνέλευσης του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Μεσσηνίας – Η Ένωση"

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα