Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2023 08:00

Ποτίζουν με θαλασσινό νερό οι αγρότες στην Αργολίδα

Σύμφωνα με τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Ν. Αργολίδας εδώ και λίγες μέρες, αγρότες του αργολικού κάμπου, άρχισαν τα πρώτα ποτίσματα (μέσω των ΤΟΕΒ)  με το νερό του Αναβάλλου.

 Από τις πρώτες ιδιωτικές μετρήσεις που έγιναν, φαίνεται ότι η αγωγιμότητα (αλατότητα) του νερού του Αναβάλλου, βρίσκεται πάνω 3000 ppm. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ποτίζουν με θαλασσινό νερό και με μαθηματική ακρίβεια οι καλλιέργειες θα βγουν εκτός παραγωγής σε 2-3 χρόνια! Μιλούν για την πλήρη εγκατάλειψη του αργολικού κάμπου!

Την ίδια ώρα, όσοι ποτίζουν με ιδιωτικές γεωτρήσεις, παρατηρείται  μείωση του αντλούμενου νερού μέχρι και 50%, χωρίς ακόμη να έχουμε φτάσει στις υψηλές ανάγκες για νερό λόγω καλοκαιριού! Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια διπλασίασε  προκλητικά την τιμή χρέωσης ανά κυβικό μέτρο νερού άρδευσης από τον ΓΟΕΒ στους ΤΟΕΒ, καθώς και αύξησε το ετήσιο πάγιο. Και όλο αυτό χωρίς καν να ενημερώσει τις Διοικήσεις των ΤΟΕΒ.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά:

"Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση! Η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω και του κ. Μαντζούνη, κρύβονται σαν τον λαγό. Ήδη μια προγραμματισμένη συνάντηση με τις Διοικήσεις των ΤΟΕΒ, την ανέβαλε. Για τον ζήτημα της αλατότητας στο νερό του Αναβάλλου, σιγή ιχθύος. Ο λαλίστατος Περιφερειάρχης κ. Νίκας, που στην συνάντηση με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Π. Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ), πριν τριμήνου στην έδρα της  Περιφέρειας στην Τρίπολη, έλεγε ότι τα έργα υποδομής και τα αρδευτικά δίκτυα προχωρούν σε καλό βαθμό. Τώρα;
Έχουν κάνει κάποια μελέτη για τυχόν εισροής θαλασσινού νερού στο δίκτυο του Αναβάλλου; Έχουν κάνει έργα συντήρησης στο αντλιοστάσιο του Αναβάλλου; Μάλλον τίποτα!
Στην πρόσφατη επίσκεψή στο Ναύπλιο, το μόνο που συζήτησε ήταν ο τρόπος είσπραξης του χρέους που υπάρχει από τα ΤΟΕΒ.
Αυτή είναι η αγροτική - παραγωγική ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και η Περιφέρεια; Να ποτίζουμε δηλαδή με θαλασσινό νερό!" 

Απαιτούν εδώ και τώρα:

  • Την άμεση ποιοτική αναβάθμιση του νερού της Πηγής Αναβάλλου. Να γίνει όσο χρειαστεί,  προσωρινή σύνδεση του δικτύου του Αναβάλλου με τις πηγές της Λέρνης που χύνεται στην θάλασσα.
  • Να δοθεί κρατική χρηματοδότηση για να γίνουν τα απαραίτητα έργα συντήρησης και εκσυγχρονισμού των αντλιοστασίων.
  • Την υλοποίηση έργων κάλυψης του ενεργειακού κόστους των Αντλιοστασίων του Αναβάλλου.
  • Έργα συντήρησης της διώρυγας του Αναβάλλου, αφού βρίσκεται σε τραγική κατάσταση λόγω και των θεομηνιών των προηγούμενων ετών. Ήδη υπάρχει απώλεια νερού στο δίκτυο που φτάνει στο 30%.
  • Να μειωθεί η τιμή του ρεύματος με πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Να καταργηθεί το Χρηματιστήριο Ενέργειας και ο ΦΠΑ.
  • Να κουρευτούν τα χρέη των ΤΟΕΒ στο ύψος εκείνο που να εξασφαλίζει διαγραφή κάθε είδους τόκων (συμβατικών, υπερημερίας κλπ.) των παραγωγών - μελών του ΤΟΕΒ και διαγραφή χρεών των αγροτών προς τον ΤΟΕΒ σε ποσοστό τουλάχιστον 30% με βάση εισοδηματικά κριτήρια (π.χ. για εισοδήματα κάτω από 12.000 ευρώ). 

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Αργολίδας (ΑΚΣΥΝΑ), θα πάρει άμεσα μια σειρά από πρωτοβουλίες ενημέρωσης και διεκδίκησης. Στην αδιαλλαξία και στην αδιαφορία , παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Για να σώσουν τις καλλιέργειές τους, τον κόπο μιας ζωής που βρήκαν από τις οικογένειές τους είτε δημιούργησαν μόνοι τους.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα