Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2023 10:49

Ρυγχίτης και πυρηνοτρήτης προσβάλλουν τις ελαιοκαλλιέργειες

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και η  Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Περιφερειακής ενότητας Μεσσηνίας σας ενημερώνουν για τα έντομα που απειλούν τις ελαιοκαλλιέργειες, τον ρυγχίτη και τον πυρηνοτρήτη.

Ο ρυγχίτης είναι κολεόπτερο έντομο (σκαθάρι) που φέρει χαρακτηριστικό μακρύ ρύγχος. Το χρώμα του είναι ερυθρό-κεραμιδί. Το ενήλικο έχει μήκος (συνολικό με το ρύγχος) 5,5-6 χιλ. Τα ενήλικα για να διατραφούν προκαλούν με το ρύγχος τους αβαθείς στοές στην σάρκα των νεαρών καρπών. Οι καρποί που θα προσβληθούν πολύ νωρίς ή αυτοί που έχουν πολλές οπές θα οδηγηθούν σε πρόωρη καρπόπτωση. Η κεφαλή της προνύμφης είναι ερυθροκαστανή ή σκωριόχρους και οι γνάθοι μαύρες με αραιές τρίχες. Συμπληρώνει μια γενιά ανά δύο έτη.
Διαχειμάζει ως αναπτυγμένη προνύμφη στο έδαφος τον πρώτο χειμώνα και ως ενήλικο επίσης στο έδαφος τον δεύτερο χειμώνα. Τα ενήλικα που διαχείμασαν, εξέρχονται από τα καταφύγιά τους την άνοιξη (Απρίλιο-Μάιο) και πετώντας φτάνουν στο φύλλωμα των δέντρων. Τρέφονται για λίγες ή περισσότερες εβδομάδες από ακραία φύλλα και τρυφερές βλαστικές κορυφές, και αργότερα από νεαρούς καρπούς. Τα ακμαία εμφανίζονται αρχές άνοιξης μέχρι τέλος Ιουλίου. Βραδύτερα κατά τον Μάιο-Ιούνιο, αυτή την περίοδο που έχουν σχηματισθεί οι νεαροί καρποί, τα τέλεια φέρονται σε αυτούς για να συνεχίσουν τη διατροφή τους και να ωριμάσουν σεξουαλικώς. Τον Ιούλιο και Αύγουστο, τα θηλυκά μετά τη σεξουαλική τους ωριμότητα και αφού το θηλυκό με το ρύγχος του ανοίγει οπή στο μεσοκάρπιο σε ικανό βάθος μέχρι να φθάσει το τρυφερό ενδοκάρπιο (πυρήνα) που δεν έχει ακόμα ξυλοποιηθεί και εισάγει με τον ωοθέτη του ένα αυγό.
Το φθινόπωρο διατρυπά τον πυρήνα (κουκούτσι) και τη σάρκα του καρπού και εξέρχεται , πέφτει στο έδαφος όπου νυμφώνεται και στη συνέχεια εμφανίζεται το τέλειο, το οποίο διαχειμάζει στο έδαφος για να συνεχίσει την επόμενη άνοιξη τον κύκλο του. Οι προνύμφες συμπληρώνουν την ανάπτυξή τους τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο και οι περισσότερες προνύμφες εγκαταλείπουν τους ελαιόκαρπους και μπαίνουν στο έδαφος όπου παραμένουν ως το τέλος του επόμενου καλοκαιριού ή αρχές φθινοπώρου. Η νύμφωση γίνεται το φθινόπωρο και η ενηλικίωση τον χειμώνα. Τα ενήλικα βγαίνουν από το έδαφος την άνοιξη, συμπληρώνοντας έτσι τον βιολογικό κύκλο σε δύο έτη. Ένα μικρό ποσοστό προνυμφών παραμένουν μέσα στους καρπούς τον χειμώνα και τους εγκαταλείπουν τον Απρίλιο-Μάιο για να μπουν στο έδαφος.
Για την ανίχνευση, τινάζουμε νωρίς το πρωί πριν από την ανατολή του ήλιου λίγα δέντρα, αφού προηγουμένως τοποθετήσουμε κάτω από αυτά κατάλληλο υποδοχέα π.χ. πλαστικό δίσκο-λεκάνη. Οι ρυγχίτες νωρίς το πρωί είναι ακόμα ναρκωμένοι πάνω στα δέντρα, έτσι με το απότομο τίναγμα θα πέσουν στα πανιά και θα τους ανιχνεύσουμε και μετρήσουμε. Εάν βρεθούν περισσότερα από 3-4 άτομα κατά μέσο όρο ανά κλάδο, θεωρείται ότι θα προκληθεί οικονομική ζημιά και επομένως θα πρέπει να γίνει ψεκασμός με εγκεκριμένα σκευάσματα, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της ετικέτας και τις συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.
Ενώ ο πυρηνοτρήτης έχει τρεις γενιές το έτος: φυλλόβιο, ανθόβιο & καρπόβιο. Στις πεδινές και πρώιμες περιοχές ξεκίνησε η πτήση της καρπόβιας γενιάς το 2ο δεκαήμερο του Μαΐου. Την τελευταία εβδομάδα παρατηρείται αύξηση των συλλήψεων του εντόμου στις παγίδες παρακολούθησής του. Η κρισιμότερη περίοδος για την προστασία της ελαιοπαραγωγής από τον πυρηνοτρήτη θεωρείται η περίοδος της καρπόβιας γενιάς, η οποία προκαλεί σημαντικές ζημιές στην ήδη διαμορφωθείσα παραγωγή. Ελαιώνες με μικρή ή μέτρια καρποφορία έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας. Ήδη παρατηρούνται οι πρώτες ωοτοκίες στα μικρά καρπίδια. Οι προνύμφες εκκολάπτονται πάνω στον κάλυκα των καρπών και αμέσως εισέρχονται και αναπτύσσονται στον πυρήνα. Η ζημιά γίνεται κατά την έξοδο των προνυμφών λόγω τραυματισμού του ποδίσκου και προκαλεί καρπόπτωση συνήθως στα τέλη του καλοκαιριού. Οι περισσότεροι προσβεβλημένοι καρποί ξηραίνονται, μαυρίζουν και πέφτουν πρόωρα πριν τους εγκαταλείψουν οι προνύμφες. Η παρακολούθηση των προνυμφών γίνεται με την εγκατάσταση φερομονικών παγίδων και με βάση τις συλλήψεις των αρσενικών ενηλίκων. Ο μεγάλος αριθμός συλλήψεων δεν σημαίνει ότι θα έχουμε και σοβαρές ζημιές, γι’ αυτό και απαιτείται να γίνονται δειγματοληψίες για να διαπιστώσουμε εάν τα ωά του εντόμου είναι ζωντανά ή έχουν νεκρωθεί εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Στους ελαιώνες παραλιακών και πρώιμων περιοχών συστήνεται επέμβαση κατά των νεαρών προνυμφών με εγκεκριμένα εντομοκτόνα, σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης της ετικέτας και τις συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα