Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2023 12:30

Παμπελοποννησιακή διαμαρτυρία στις 25/1 στην Τρίπολη

Παμπελοποννησιακή διαμαρτυρία διοργανώνει στην Τρίπολη ο ΟΑΣΠΠ στις 25/1 στις 11:00 σε συνέχεια των πανελλαδικών κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΑΣΠΠ, μετά από ακόμα ένα χρόνο δυσκολιών και προβλημάτων στην γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, τα προβλήματά τους οξύνονται όλο και περισσότερο λόγω της υπέρογκης αύξησης του κόστους παραγωγής με την εκτίναξη των τιμών σε ενέργεια, καύσιμα, ζωοτροφές, αγροεφόδια κλπ. που σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων και τους εκβιασμούς των μεγαλεμπόρων κάνουν ασφυκτική την κατάσταση.

Αλλά εκτός από αυτά έχουν και τις ζημιές στις καλλιέργειες από τις καιρικές συνθήκες που προκαλούν επιπλέον πρόβλημα αφού χάνεται σημαντικό κομμάτι της παραγωγής και παρά το γεγονός ότι υπάρχει τεχνολογική και επιστημονική δυνατότητα, οι αγρότες δεν έχουν καμία βοήθεια και προστασία από το κράτος και τις αρμόδιες περιφερειακές και τοπικές αρχές.
Επιπλέον οι αποζημιώσεις της κατεστραμμένης παραγωγής είτε καθυστερούν δραματικά, είτε είναι πολύ μικρές και δεν ανταποκρίνονται στο μέγεθος της ζημιάς είτε δεν δίνονται καθόλου αφού πολλές ζημιές δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Την ίδια ώρα που οι εκάστοτε κυβερνήσεις δίνουν απλόχερα δισεκατομμύρια ευρώ σε μεγαλέμπορους, βιομήχανους και εφοπλιστές, δεν έχουν λεφτά να αποζημιώσουν για την αδιάθετη παραγωγή και το χαμένο εισόδημα (πχ σταφίδα) και τις καταστροφές που υπέστησαν οι βιοπαλαιστές αγροτοπαραγωγοί για παράδειγμα από τις πυρκαγιές του 2021, από τους παγετούς και χαλαζοπτώσεις του 2021 και 2022, το δάκο κ.α. δίνοντας μόνο κάποια ελάχιστα χρήματα και αυτά κάτω από την πίεση του Οργανωμένου Αγροτικού Κινήματος.


Η ΟΑΣΠΠ συμμετέχοντας στην Πανελλαδική Σύσκεψη που πραγματοποίησε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στην Νίκαια της Λάρισας την Κυριακή 8 Γενάρη, χαιρετίζει τις αποφάσεις από πάνω από 140 αγροτικούς, κτηνοτροφικούς συλλόγους και Ομοσπονδίες που συμμετείχαν για την έναρξη μαζικών και πανελλαδικών κινητοποιήσεων από τις 22 Γενάρη.

Διεκδικούν:
• Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.
• Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεση τους.
• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα