Τρίτη, 26 Ιουλίου 2022 11:21

ΚΑΠ 2023 - 2027: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι αγρότες στην εκδήλωση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στην Καλαμάτα (Βίντεο, Φωτογραφίες)

Οι μεγάλες προκλήσεις της ΚΑΠ 2023 - 2027 αναδείχθηκαν κατά τη χθεσινή εκδήλωση της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, που έκλεισε τον κύκλο ενημερωτικών δράσεων ανά την Ελλάδα, με αφορμή το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας. Μεταξύ άλλων αναδείχθηκαν το μεγάλο έλλειμα ενημέρωσης στους αγρότες σχετικά με τη νέα ΚΑΠ, η ανάγκη ενημέρωσης συμβουλευτικής για τους αγρότες στο πλαίσιο όσων ορίζει η νέα ΚΑΠ, ενώ μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν οι προοπτικές που ανοίγονται μέσα από την ψηφιοποίηση και την καινοτομία. Το περιβάλλον και οι οργανωμένες ομάδες παραγωγών αποτέλεσμα επίσης βασικά αντικείμενα συζήτησης, ενώ δεν έλλειψαν αναφορές στο επισιτιστικό ζήτημα.

 

Στην εκδήλωση, παρουσιάστηκαν οι στόχοι, τα εργαλεία στήριξης και οι προϋποθέσεις της νέα ΚΑΠ, ενώ τονίστηκε ο ενισχυμένος ρόλος της γνώσης, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.  


Όπως σημείωσε ο Δημήτρης Καπνιάς, διευθύνων σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, η νέα ΚΑΠ και το σχέδιό της, βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Να υπενθυμιστεί ότι το στρατηγικό αυτό σχέδιο θα εφαρμοστεί τον επόμενο χρόνο. Μιλά για τις νέες προκλήσεις των αγροτών και το ζήτημα του εισοδήματος των άμεσων ενισχύσεων, οι οποίες αφορούν πάνω από 650.000 αγρότες. Ειδικότερα είπε,
«Σε ότι αφορά τα δικαιώματα, ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί γιατί δεν έχουμε τόσο δραματικές αλλαγές όπως είχαμε στην προηγούμενη ΚΑΠ. Τα δικαιώματα θα είναι λίγο μειωμένα σε σχέση με αυτά που ισχύουν τώρα, γιατί η χρηματοδότηση που προτείνει η χώρα είναι λίγο χαμηλότερη, και αυτό επειδή θα υπάρξει αναδιανεμητική ενίσχυση. Όσοι δηλαδή έχουν σχετικά μικρές εκμεταλλεύσεις, θα συμπληρώσουν τα χρήματα που χάνονται από την βασική ενίσχυση παίρνοντας την αναδιανεμητική ενίσχυση. Σύμφωνα δηλαδή με τον προϋπολογισμό του υπουργείου γεωργίας, φαίνεται ότι για τα δέντρα της περιοχής, ένας στους δύο θα αναπληρώσει το ποσό που θα χάσει από τα δικαιώματα, με την αναδιανεμητική ενίσχυση. Η σημαντική διαφορά υπάρχει στο πρασίνισμα. Τα 600 περίπου εκατ. που δίνονταν κάθε χρόνο για το πρασίνισμα, στην ουσία καταργούνται με τη νέα ΚΑΠ. Ενώ δηλαδή οι αγρότες, συνεχίζουν να έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στο πρασίνισμα, δεν θα λαμβάνουν καμία επιδότηση. Σε αντικατάσταση του πρασινίσματος, έρχονται τα προαιρετικά οικολογικά προγράμματα, στα οποία αν οι παραγωγοί αποφασίσουν να ενταχθούν, ο προϋπολογισμός θα είναι 25% δηλαδή κάτι λιγότερο από το 30%, ή αλλιώς τα 600 εκατ. Αυτή είναι η μεγαλύτερη δομική διαφορά της νέας ΚΑΠ».

Σύμφωνα με την Έλλη Τσιφόρου, γενική διευθύντρια της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, το ενδιαφέρον των αγροτών επικεντρώνεται κυρίως στο ζήτημα των άμεσων ενισχύσεων και στα αποτελέσματα της εσωτερικής σύγκλισης. Ερωτήματα των αγροτών επίσης, τίθενται και για το νέο καθεστώς των οικολογικών προγραμμάτων. Η ίδια μιλά για τις ευκαιρίες που υπάρχουν μέσα από την αγροτική ανάπτυξη, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ. Ειδικότερα είπε,
«Καταρχάς, ο δεύτερος πυλώνας της ΚΑΠ ονομάζεται πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης γιατί έχει αυτόν ακριβώς τον χαρακτήρα. Έχουμε πολλά επενδυτικά μέτρα, που είναι και τα πιο δημοφιλή για τους παραγωγούς, δημόσιες επενδύσεις, για πρώτη φορά στοχευμένες στην άρδευση, καθώς γνωρίζουμε ότι το νερό είναι το μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός γεωργικός τομέας, και λόγω της κλιματικής αλλαγής. Έχουμε επίσης και ιδιωτικές επενδύσεις οι οποίες πέρα από την μεταποίηση και τα σχέδια βελτίωσης περιλαμβάνουν και μια νέα κατηγορία, “πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις”. Αυτό το καινούργιο είδος, έρχεται να υπηρετήσει τους στόχους της νέας ΚΑΠ, οι οποίοι κοιτούν προς το περιβάλλον, το κλίμα, την ψηφιοποίηση, τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας, κοιτούν τι μπορούν να χρηματοδοτήσουν οι παραγωγοί για τις εκμεταλλεύσεις τους, όπως επενδύσεις βελτίωσης συστημάτων άρδευσης, επενδύσεις σε ψηφιακές τεχνολογίες για να εκσυγχρονίσουν την παραγωγική διαδικασία, επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων. Συνεχίζουν επίσης τα μέτρα της εξισωτικής αποζημίωσης, τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, η εγκατάσταση των νέων γεωργών και η συνεργασία». 

Ο Ιωάννης Μαυρουδής, σύμβουλος επιχειρησιακής στρατηγικής και εξωστρέφειας της Neuropublic, τονίζει πως το κυριότερο που πρέπει να προσέξουν οι αγρότες στη Νέα ΚΑΠ, είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Οι αγρότες, είναι σημαντικό να ενσωματώσουν τα τεχνολογικά εργαλεία στην παραγωγική τους δραστηριότητα, καθώς η τεχνολογία αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα εργαλεία της Νέα ΚΑΠ.  Ειδικότερα είπε: 
«Είναι το κύριο πρόβλημα που βλέπω για την εισαγωγή στη νέα ΚΑΠ και τις απαιτήσεις της. Προσπαθούμε όλα αυτά τα χρόνια να πείσουμε τους Έλληνες παραγωγούς για το τι θα ερχότανε, καθώς συμμετείχαμε στις διαβουλεύσεις που γινόντουσαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο γραφείο των Βρυξελλών της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, και είχαμε πληροφόρηση. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που έχει γίνει πια οριζόντιος, φέρνει νέες απαιτήσεις για την αγροτική παραγωγή. Θέτει έναν αγρότη στο επίκεντρο, ο οποίος με την χρήση τεχνολογικών εργαλείων, θα πρέπει να αποδεικνύει πια τι κάνει στο χωράφι. Θα πρέπει να βγαίνουν στατιστικοί δείκτες οι οποίοι θα δίνονται για πληροφόρηση στο ελληνικό δημόσιο, και το ελληνικό δημόσιο παράλληλα θα πρέπει να στέλνει τα αποτελέσματα των δεικτών απόδοσης που έχει θέσει ως στόχο το στρατηγικό σχέδιο, ώστε να έρχονται απρόσκοπτα οι επιδοτήσεις στην Ελλάδα». 

Ο Γιάννης Πάζιος, διευθυντής του Α.Σ. "Ένωση Μεσσηνίας", μιλά για την τάση σύγκλισης επιδοτήσεων, την αλλαγή του τρόπου διανομής πρασινισμάτων και την εστίαση στα οικολογικά προγράμματα τα οποία γίνονται μέσω της βιολογικής γεωργίας ή της ευφυούς γεωργίας. Μεγάλη αλλαγή αποτελεί το γεγονός πως το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ, είναι ένα εθνικό σχέδιο, οι στόχοι του οποίου θα επιτευχθούν μέσω της ψηφιοποίησης. Ειδικότερα είπε,
«Στην εκδήλωση σήμερα, ενημερωθήκαμε ακριβώς για όλες αυτές τις στρατηγικές που ακούμε τα τελευταία χρόνια, όπου ενσωματώνονται στη νέα ΚΑΠ και στην ουσία είναι προϊόν της πράσινης επανάστασης και της πράσινης συμφωνίας, και αυτές βέβαια εξειδικεύονται μέσα από μία σειρά τάσεων σύγκλισης των επιδοτήσεων σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Θα υπάρξουν ενιαίες πλέον αξίες στις βασικές ενισχύσεις, αλλάζει ο τρόπος που κατανέμονται τα πρασινίσματα και η πολλαπλή συμμόρφωση. Πλέον εστιάζονται σε ζητήματα εφαρμογής των περίφημων οικολογικών σχημάτων, για τα οποία εξειδικεύονται είτε μέσω προγραμμάτων της βιολογικής γεωργίας, είτε με τη χρήση της ευφυούς γεωργίας στο θέμα κυρίως των φυτοπροστατευτικών και του εξ ορθολογισμού γενικότερα των εισροών με τη χρήση ψηφιακών μέσων. Αυτό είναι μια τεράστια τομή ως προς τις επιδοτήσεις όπως θα τις δούμε τα επόμενα χρόνια και βέβαια υπάρχει μια διαφορετική φιλοσοφία αναφορικά και με τα προγράμματα του πυλώνα δύο καθώς και όσον αφορά το κομμάτι των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων». 

Ο Γιώργος Κατσούλης, πρόεδρος ΑΣΟΕΕ, επισημαίνει πως το μεγάλο πρόταγμα της νέας ΚΑΠ, είναι τα προϊόντα πιο φιλικά καλλιεργημένα, άρα με λιγότερο αποτύπωμα άνθρακα. Ζήτημα αποτελεί επίσης η διαρκής ανάγκη του κόστους παραγωγής, η ψηφιοποίηση και οι ετήσιες ενισχύσεις. Ειδικότερα είπε,
«Το μεγάλο πρόταγμα της νεα ΚΑΠ, είναι τα προϊόντα που θα είναι πιο φιλικά καλλιεργημένα, άρα με λιγότερο αποτύπωμα άνθρακα. Από την άλλη, στην Ελλάδα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε την διαρκή ανάγκη του κόστους παραγωγής. Για αυτό πρέπει αφενός να διεκδικήσουμε όλες τις χρηματοδοτικές ροές που χρειάζεται για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την πρωτογενή παραγωγή, αλλά και να ανακαλύψουμε και να αναδείξουμε νέες καλές πρακτικές, οι οποίες έρχονται στη χώρα. Μια από αυτές είναι και αυτή που συζητούμε σήμερα, η ευφυής στοχευμένη γεωργία. Όλες αυτές οι πρακτικές που στο σύνολό τους λέγονται ψηφιοποίηση της καλλιέργειας, έρχονται αφενός για να περάσουν στην επόμενη ημέρα όλες τις καλλιέργειες, αφετέρου για να λειτουργήσουν ως ένα by pass το οποίο θα μπορέσει να ελέγξει τις χρηματοδοτικές ροές γιατί αφού γίνονται στοχευμένες διαδικασίες στο πεδίο της καλλιέργειας θα μπορέσει με αυτόν τον τρόπο ο παραγωγός να πετύχει και φιλικά καλλιεργημένο προϊόν αλλά και να ισοσταθμίσει το κόστος του, αφού θα μειώσει πιθανόν δράσεις νερού, φυτοπροστατευτικών προϊόντων και λιπασμάτων. Αυτά λοιπόν είναι από τα πιο κομβικά σημεία της νέας ΚΑΠ».

Όπως αναφέρει ο Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευθυντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας, τα πιο καίρια σημεία της νέας ΚΑΠ είναι ο μετασχηματισμός του πρωτογενή τομέα, η διατήρηση των συντεταγμένων που προτάθηκαν από την χώρα στο εθνικό σχέδιο, ενώ επισημαίνει πως το πρασίνισμα παραμένει στα χαρτιά χωρίς να ενισχύεται. Για να ενισχυθεί πρέπει να γίνουν οικολογικά σχήματα. Ειδικότερα είπε,
«Το σημαντικότερο σημείο στη νέα ΚΑΠ, είναι ότι το εθνικό σχέδιο θα πρέπει να δομηθεί έτσι, ώστε να βοηθήσει τον μετασχηματισμό του πρωτογενή τομέα. Για αυτό θα πρέπει να γίνει μεταφορά πόρων από τον πρώτο πυλώνα στο δεύτερο, διότι έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε επενδύσεις, να δημιουργήσουμε υποδομές και να παράξουμε πλούτο. Σε αυτό θα πρέπει να επιμείνουμε, καθώς και στο να κλείσει η νέα ΚΑΠ με την μεταφορά πόρων, τουλάχιστον στο 10%. Δεύτερον πρέπει να διατηρήσουμε τις συντεταγμένες που προτάθηκαν στη χώρα μας στο εθνικό στρατηγικό σχέδιο, καθώς υπάρχουν επιφυλάξεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή θεωρούν αυτές τις καλλιέργειες υδροφόρες. Εμάς μας αφορούν τα εσπεριδοειδή, η βιομηχανική ντομάτα, ο αραβόσιτος, το ρύζι και άλλες καλλιέργειες που χρειάζονται πολύ νερό. Εδώ θα πρέπει να υποστηρίξουμε τις θέσεις μας αυτές, τεκμηριώνοντας με τις λεκάνες απορροής και τα υδατικά αποθέματα, την δυνατότητα να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες και κατά συνέπεια να μπορούν να μπουν  στις συντεταγμένες ενισχύσεις και αυτές οι καλλιέργειες της φυτικής παραγωγής, αλλά ακόμα και της ζωικής». 

Η Ευσταθία Γεωργακοπούλου, προϊσταμένη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, εξηγεί πως η νέα ΚΑΠ είναι το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο για τον Έλληνα αγρότη. Ο τελευταίος, τονίζει, αν θέλει να έχει ένα ανταγωνιστικό προϊόν πρέπει να πορευθεί προς την κατεύθυνση του περιβάλλοντος και του κλίματος. Τέλος, επισημαίνει πως οι αγρότες θα πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στους γεωπόνους της ΔΑΟΚ, αν θέλουν να προχωρήσουν παραγωγικά.  Ειδικότερα είπε,
«Ο κόσμος δεν μπορεί να μην ακολουθήσει τις εξελίξεις, καθώς η νέα ΚΑΠ, είναι το μόνο χρηματοδοτικό εργαλείο που μπορεί να έχει στα χέρια του ο Έλληνας αγρότης για να επιβιώσει. Η στρατηγική πλέον της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ως προς το περιβάλλον και το κλίμα, οπότε αναγκαστικά και ο Έλληνας αγρότης, αν θέλει να έχει ένα ανταγωνιστικό προϊόν θα πρέπει να πορευθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά την ετοιμότητα του Έλληνα και συγκεκριμένα του Μεσσήνιου αγρότη, σίγουρα οι υπηρεσίες μας θα είναι στη διάθεσή του, και θα πρέπει ο ίδιος να έχει εμπιστοσύνη στους γεωπόνους της ΔΑΟΚ αν θέλει να προχωρήσει, καθώς πλέον είμαστε σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική θέση». 

 


 

Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση παρακάτω:

 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα