Σάββατο, 21 Μαϊος 2022 17:34

Άνθρωποι της γης: Ελ. Πλαχούρα: «Είναι φιλοσοφία ζωής. Δεν είναι απλά προϊόν σ’ ένα βαζάκι»

 ΤΟ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΜΕΛΙ ΚΑΙ Η «ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ»

Η Nomad Premium Honey, μπορεί να παράγει βραβευμένα μέλια δέντρων και τα πρωτότυπα ενεργειακά gels, τα bear strength, ωστόσο αν ρωτήσετε την ιδιοκτήτρια, την Ελένη Πλαχούρα, θα εξηγήσει, πως όλο αυτό, δεν είναι απλά ένα προϊόν σε ένα βαζάκι. Είναι μία ολόκληρη φιλοσοφία!


Η κ. Πλαχούρα, πολιτικός μηχανικός, σε συνεργασία με τον σύζυγό της Βασίλη Ρήτα, μηχανολόγο μηχανικό, έχουν δημιουργήσει από το μηδέν, μία πρωτότυπη επιχείρηση μελιού, την Nomads Premium Honey με έδρα τα Ιωάννινα.
Οι ίδιοι είναι μελισσοκόμοι εδώ και δέκα χρόνια και στη διάρκεια αυτών των ετών άφησαν τις προηγούμενες δουλειές τους, για να αφοσιωθούν σ' αυτό που κάνουν. Το 2015 αποφοίτησαν από το εργαστήρι Μελισσοκομίας και Σηροτροφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ώστε να έχουν γερές βάσεις στην επιχείρησή τους.
Μικρό αλλά σημαντικό βοήθημα στην επιχείρηση, ήταν το βραβείο από τη Νέα Γεωργία, Νέα Γενιά ως καινοτόμος επιχείρηση, το οποίο προσέφερε ενίσχυση και καθοδήγηση από ανθρώπους γνώστες του πρωτογενούς τομέα και του επιχειρεί.
Το όνομα της εταιρείας τους, εξηγεί πως αποτελεί έμπνευση της νομαδικής μελισσοκομίας, όπου οι μελισσοκόμοι μετακινούνται σε σταθερά τοποθετημένα μελίσσια ή οι ίδιοι μεταφέρουν τα μελίσσια τους, για να παράξουν διαφορετικές ποικιλίες μελιού.

Τα μελίσσια τους τα διατηρούν κατά κύριο λόγο σε ορεινούς όγκους της Ηπείρου και στην Ευρυτανία. Ειδικότερα, τα μελίσσια τους βρίσκονται στον Εθνικό δρυμό του Βίκου – Αώο, γεωπάρκο με σημαντική βιοποικιλότητα και μεγάλο ενδιαφέρον για τα φυτά, που δουλεύει η μέλισσα, αναφέρει η κ. Πλαχούρα.
Τα μελίσσια τους βρίσκονται πάνω από 1.000 μέτρα υψόμετρο, με στόχο να βρίσκονται μακριά από καλλιέργειες. Έτσι οι πιθανότητες επιμόλυνσης της μέλισσας και του μελιού από φυτοπροστατευτικά φάρμακα είναι μηδαμινές, όπως μας εξηγεί.
Εκτός από ορεινά ανθόμελα, παράγουν μέλι δέντρων, όπως μέλι ελάτου, βελανιδιάς, πεύκου, κουμαριάς. Κάθε φορά, έχουν τέσσερις με πέντε ποικιλίες μελιού, ανάλογα με το τι τους προσφέρει η κάθε χρονιά από άποψη συνθηκών.
Η κ. Πλαχούρα λέει χαρακτηριστικά πως «οι άνθρωποι των θετικών επιστημών, γενικότερα εντυπωσιάζονται από το κόσμο των μελισσών, καθώς είναι πολύ οργανωμένος και πολύ γεωμετρικός». Η ιδιότητά της μάλιστα ως πολιτικός μηχανικός, την έχει βοηθήσει σε όλη τη διαδικασία του «επιχειρείν», όπως επισημαίνει, καθώς ο παραγωγός αναλαμβάνει και άλλες ευθύνες.

Μέσα στα χρόνια, η ίδια και ο σύζυγός της έφτιαξαν ένα πρότυπο συσκευαστήριο, το οποίο είναι βιολογικά πιστοποιημένο. Ασχολούνται, βέβαια, και με την πώληση και τη διαφήμιση του.
 

 

Κ.Χ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και άλλα παρόμοια στο περιοδικό Εύφορη γη #18. Γίνετε συνδρομητής εδώ

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα