Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022 18:25

Μεσσήνη - "Θα συνεχιστούν οι αγροτικές κινητοποιήσεις και θα κλιμακώνονται μέρα με την ημέρα"

Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2022, από τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης στην εθνική οδό, στο ύψος του Praktiker στην Καλαμάτα, με αιτήματα τοπικής, αλλά και πανελλαδικής εμβέλειας.

Ο γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης, Σπύρος Νικολόπουλος εξηγεί στην Εύφορη γη με αφορμή τον σημερινό "συμβολικό αποκλεισμό" πως η κινητοποίηση είχε ξεκινήσει ήδη από την προηγούμενη Κυριακή, όταν οι αγρότες έπειτα από συνέλευση, ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν οχήματα μπροστά από τον ΟΣΕ Μεσσήνης. Εκεί απηύθυναν κάλεσμα προς όλους τους αγρότες να συσπειρωθούν γύρω από τον σύλλογο προκειμένου να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους.

Σήμερα, προχώρησαν σε αυτόν τον συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών - Καλαμάτας στο ύψος του Praktiker με τα αγροτικά τους μηχανήματα και οχήματα αποκλείοντας την κυκλοφορία για μία περίπου ώρα. Κατ΄αυτόν τον τρόπο διαμαρτυρήθηκαν γι’ όσα πλήττουν τον αγροτικό τομέα και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Νικολόπουλος «κυρίως μας ταλανίζει αυτή την περίοδο το κόστος παραγωγής και η σταφίδα, που είναι αδιάθετη κι εδώ στο νομό μας». Συμπληρώνει πως «Δώσαμε ένα μήνυμα σήμερα, και είναι το πρώτο μας βήμα». Επιβεβαιώνει πως "θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις και θα κλιμακώνονται μέρα με την ημέρα".

Τα αιτήματά των αγροτών πανελλαδικά έχουν να κάνουν με:

 • τη μείωση του κόστους παραγωγής,
 • αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως δίνεται και στους εφοπλιστές,
 • αναπροσαρμογή στα τιμολόγια της ΔΕΗ και να μην κόβεται το ρεύμα σε κανέναν αγρότη και κανένα νοικοκυριό,
 • κατάργηση του ΦΠΑ των έμμεσων και άμεσων φόρων σε λιπάσματα, εφόδια, ζωοτροφές,
 • κατώτατη εγγυημένη τιμή, που να καλύπτει το κόστος παραγωγής και να αφήνει εισόδημα στους αγρότες, παράγοντας φθηνό και ποιοτικό προϊόν για το λαό,
 • να αλλάξει ο αναχρονιστικός θεσμός του ΕΛΓΑ, ο οποίος αφήνει χωρίς αποζημιώσεις και να αποζημιώνει στο 100% χωρίς όρους και προϋποθέσεις εφόσον υπάρχει ζημιά,
 • αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ συν 3.000 ευρώ σε κάθε παιδί στις αγροτικές οικογένειες,
 • να μην γίνεται καμία κατάσχεση σε πρώτη κατοικία αγρότη λόγω χρεών, 
 • μέτρα προστασίας για την πανδημία.

Τα τοπικά αιτήματα σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο είναι:

 • να διατεθεί άμεσα η σταφίδα, σε τιμή που να καλύπτει το κόστος παραγωγής,
 • να δοθεί αποζημίωση εισοδήματος στου σταφιδοπαραγωγούς που έχουν παραδώσει σε χαμηλή τιμή τη σταφίδα τους αλλά και σ' αυτούς που θα παραδώσουν την επόμενη περίοδο και ήδη μπορεί να έχουν υποστεί ζημιές στο προϊόν που βρίσκεται στις αποθήκες τους.

Επιπλέον, ο γραμματέας του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου εκ μέρους των αγροτών ζητά "την αλληλεγγύη του κόσμου, να είναι διπλά μας, να μας βοηθήσει σ' αυτή τη μάχη τη δύσκολη. Νομίζω πως τα αιτήματα μας είναι αιτήματα επιβίωσης και θα παλέψουμε μέχρι τέλους".

Ακόμη, αύριο Σάββατο 12 Φεβρουαρίου ο Αγροτοκτηνοτροφικός αύλλογος θα κάνει περιοδεία στη πόλη, όπου θα μοιράσει τα αιτήματά του σε διάφορους φορείς και πολίτες. Έπειτα, ο σύλλογος προσκαλεί όλον τον κόσμο σε μία "ημέρα αλληλεγγύης", όπου διάφορα σωματεία θα επισκεφτούν τον χώρο του μπλόκου και θα διαθέσουν τραπέζι με φαγητό για όλους όσους θα περνούν από εκεί για να μαθουν για τα αιτήματά τους.

 Τέλος, ο κ. Νικολόπουλος αναφέρει πως την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του συλλόγου, όπου θα αποφασιστεί τι θα κάνουν τις επόμενες ημέρες.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα