Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 18:15

Άνθρωποι της γης: Ο 28χρονος Χρήστος από τη Σητεία μας μιλάει για τη ζωή του ως ελαιοπαραγωγός

Ο Χρήστος Παπαγεωργίου είναι ένας νέος αγρότης από τις Λιθίνες της Κρήτης που ασχολείται με την παραγωγή Σητειακού ελαιολάδου ΠΟΠ και μας μιλάει για τις δυσκολίες του επαγγέλματός του.

Ο νεαρός αγρότης, 28 ετών ζει στη Σητεία Κρήτης, στο χωριό Λιθίνες, όπου παράγουν ελαιόλαδο Σητείας ΠΟΠ.  

Ο Χρήστος ετοιμάζεται να γίνει μπαμπάς, και θεωρεί πως - παρά τις δυσκολίες της αγροτικής ζωής δεν είναι δύσκολο να συνδυάσει οικογενεια και παραγωγή. Άλλωστε ο ίδιος ασχολείται με τις ελιές και το λάδι από πολύ μικρός, καθώς και ο δικός του πατέρας είναι αγρότης ενώ, επαγγελματικά ξεκίνησε από 18 ετών.

 

Στο ερώτημα αν ήταν δική του επιλογή η αγροτική ζωή απαντά καταφατικά. Αναφέρει πως "είναι διαφορετικό να περνάς την ημέρα σου μέσα στη φύση απ΄ότι σ' ένα γραφείο". Επίσης, τονίζει πως "μπορεί να μην έχεις ωράριο πολλές φορές, αλλά μπορείς να το διαμορφώνεις, όπως θέλεις εσύ", μας είπε δε πως ανέκαθεν πίστευε ότι ως αγρότης θα μπορούσε να ζήσει αποκλειστικά από αυτό, πράγμα που διαπίστωσε πως πλέον σήμερα δεν είναι εφικτό σήμερα.

Όσον αφορά στο επάγγελμα ο Χρήστος επιβεβαιώνει, ότι πρόκειται για μια δύσκολη δουλειά, η οποία γίνεται ακόμα δυσκολότερη λόγω της κλιματικής αλλαγης και των καιρικών συνθηκων. Ειδικότερα για το ελαιόλαδο, σημειώνει χαρακτηριστικά «ήμασταν έτοιμοι να τα παρατήσουμε. Φετος όμως, έχει λίγο υψηλότερη τιμή και είναι καλύτερα τα πράγματα, αλλά η κατάσταση είναι μία ετσι μία αλλιώς».

Επίσης, ως ελαιοπαραγωγός έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κρατος δεν βοηθαει. Ενδεικτικά, αναφέρεται στις εισαγωγές προιόντος που συμβάλλουν μεταξύ άλλων στις χαμηλές τιμές του ελληνικού ελαιολάδου. 

Στην ερώτηση αν το κράτος βοηθά τον νέο αγρότη, ο Χρήστος μας απαντά ευθέως «όχι, δεν βοηθάει» και συνεχίζει «γιατί παράδειγμα ο ΕΛΓΑ, ο φορέας που αποζημιώνει για τις καιρικές συνθήκες, π.χ. αν πέσει χαλάζι στις ελιές θα σου δώσει ψίχουλα. Μπορεί να χάσεις 10.000 ευρώ και να σου δώσει 30!».

Τέλος, αναφέρει πως δεν πιστεύει ότι το κράτος δίνει κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με την γη. 'Οπως εξηγεί «ακόμα και αυτά τα προγράμματα για τους νέους είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα κάποιων, όχι όλων».

 

Κ.Χ.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο και άλλα παρόμοια στο περιοδικό Εύφορη γη #18. Γίνετε συνδρομητής εδώ

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

 

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα