Τετάρτη, 09 Φεβρουαρίου 2022 12:41

Πατάτα: Λίγες μόνο ημέρες πάει πίσω η παραγωγή λόγω καιρού - Ανησυχία για εισαγωγές και ελληνοποιήσεις

Τουλάχιστον 15 μέρες πίσω έφερε την παραγωγή της πατάτας ο πρόσφατος παγετός που έπληξε τη νέα καλλιέργεια, η οποία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο. Η κακοκαιρία έπληξε γενικότερα τον αγροτικό τομέα και η πατατοπαραγωγοί είναι μεταξύ εκείνων που υπέστησαν σημαντική ζημιά.

Ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σαγέικων στην Αχαΐα, Αργύρης Μπουνής μίλησε στην Εύφορη γη με αφορμή τη νέα φύτευση πατάτας και τον πρόσφατο παγετό. Αναφορικά με τις συνέπειες του καιρού, παρατηρεί πως "Στην παραγωγή δεν μπορούμε να ξέρουμε, είναι νωρίς ακόμα" κι εξηγεί ότι παγετός επηρέασε σημαντικά την καλλιέργεια και αναμένεται η συγκομιδή να καθυστερήσει τουλάχιστον 15 ημερών, πράγμα που θα επηρεάσει και το εμπορικό κομμάτι για το προϊόν των νέων φυτεύσεων.

Όσον αφορά στην προηγούμενη καλλιέργεια, τη φθινοπωρινή, όσες πατάτες παραμένουν λόγω καιρού στα χωράφια -οι βροχές δεν άφησαν τον κόσμο να συγκομίσει το προϊόν- εκείνες "καταστράφηκαν ολοσχερώς", όπως λέει ο κ. Μπουνής, ο οποίος θυμίζει πως στην περιοχή των νομών Αχαΐας και Ηλείας, γίνονται δύο φορές τον χρόνο φυτεύσεις, η μία από Δεκέμβριο έως Φεβρουάριο, ανάλογα και με την περιοχή και τη σύσταση του εδάφους με συγκομιδή από μέσα Απριλίου έως και μέσα Ιουλίου, και η δεύτερη καλλιέργεια ξεκινά από τις αρχές Αυγούστου έως τις πρώτες μέρες Σεπτεμβρίου, με συγκομιδή του προϊόντος από τα μέσα Νοεμβρίου και μετά. Όσες λοιπόν δεν είχαν βγει από το έδαφος μέχρι τις πρόσφατες βροχές, καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Πρόκειται για μια καλλιέργεια που χρειάζεται μεγάλη φροντίδα και προσοχή από τον παραγωγό. όπως μάλιστα λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μπουνής, "Όπως μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, έτσι μεγαλώνουμε και τα φυτά μας".

Όσον αφορά στο πλήγμα που δέχεται η φετινή παραγωγή, σημειώνει πως πρέπει να λάβουμε υπόψη πως και "οι δύο προηγούμενες χρονιές ήταν πάρα πολύ άσχημες, με πολύ χαμηλές τιμές, με συνέπεια να μην βγουν ούτε τα έξοδα για τις καλλιέργειες". Και βέβαια στέκεται στο 2021, οπότε ο κλάδος υπέστη και τις συνέπειες τις πανδημίας.

Οι παραγωγοί όμως έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν και τις εισαγωγές και τις ελληνοποιήσεις και όπως επισημαίνει ο ίδιος απαντώντας στο σχετικό ερώτημα "Ναι εισάγουμε αρκετά μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο έχουμε ένα θέμα πάρα πολύ μεγάλο με το κόστος παραγωγής. Δεν είμαστε ανταγωνιστικοί όσον αφορά στην παραγωγή της Γαλλίας και της Γερμανίας. Οπότε οι τιμές της Γαλλίας και Γερμανίας, επηρεάζουν άμεσα τις τιμές που θα πάρουν οι Έλληνες παραγωγοί και είναι πολύ μεγάλο αυτό το θέμα. Εάν θα πατέ στις λαϊκές, όπου υπάρχει μεγάλος όγκος εισαγόμενης πατάτας από τον Δεκέμβριο έως και τον Απρίλιο, δεν θα δείτε σε κανέναν πάγκο πατάτες Αίγυπτου ή Γαλλίας". Έχουμε λοιπόν, "μεγάλο θέμα με τις ελληνοποιήσεις, για το οποίο δεν έχει γίνει τίποτα τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις" σημειώνει ο κ. Μπουνής χαρακτηριστικά κλείνοντας.

Κ.Χ.

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα