Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2022 17:47

Λιβανός στην Αργολίδα για τις ζημιές στην παραγωγή εσπεριδοειδών- Αναζητείται τρόπος για την ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων

Την κατάσταση που επικρατεί στην παραγωγή πορτοκαλιών στην Αργολίδα, εξέτασε από κοντά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Αργολίδας Γιάννη Ανδριανό,  ολοκληρώνοντας την περιοδεία του σε περιοχές που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό.

Ο κάμπος της Αργολίδας αν και διαθέτει συστήματα προστασίας από τον πάγο, αυτά την κρίσιμη χρονική στιγμή δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν σωστά, όπως τόνισαν οι παραγωγοί, λόγω διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ. Έκαναν δε λόγο για καθολική ζημιά.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους -5 βαθμούς, επισημάνθηκε, ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση των φυλλωμάτων των δένδρων. Επειδή δε η παραγωγή της περιοχής είναι εξαγωγική, επισημάνθηκε ότι η καταστροφή θα επηρεάσει και τις εξαγωγές.

Παράλληλα εκπρόσωποι εργοστασίων χυμοποίησης τόνισαν ότι μέρα με την ημέρα μειώνεται η απόδοση των φρούτων και τα πορτοκάλια που παραλαμβάνουν δίνουν λιγότερο χυμό.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που διοργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χωρικού κ. Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, ο  κ. Λιβανός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ταχύτερη δυνατή εκτίμηση των ζημιών και η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων κατά τρόπο δίκαιο. Όπως είπε, οι προοπτικές για τα ελληνικά προϊόντα είναι τεράστιες, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Αργολίδα που γειτνιάζει με το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, την Αθήνα.

Σε παρατήρηση αγροτών για τα αρδευτικά, ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», το οποίο θα αλλάξει την πορεία στην αγροτική παραγωγή, καθώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα που όμοιό του δεν έχει γίνει από τη δεκαετία του ΄50.

Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή κρίση ο ΥΠΑΑΤ  σημείωσε ότι πλέον οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των φωτοβολταϊκών έως 500 KW και ανέφερε ότι γίνεται συζήτηση για δυνατότητα κάθετης χρήσης του παραγομένου ηλεκτρικού ρεύματος και προτεραιότητας των αιτήσεων των αγροτών.

Ο κ. Λιβανός απαντώντας σε πρόταση να δώσει χρήματα επί πλέον το ΥπΑΑΤ, σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς οι λύσεις πρέπει να κινούνται μέσα στο πλαίσιο που θέτει και η ΕΕ, διαφορετικά θα απαιτηθεί η επιστροφή χρημάτων, όπως είχε γίνει στο παρελθόν. «Η τήρηση των νόμων και των κανόνων αποτελεί ζήτημα φερεγγυότητας για όλους μας», σημείωσε ο κ. Λιβανός.

Στην συνέχεια, κάλεσε τους παραγωγούς, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων, να έχουν διαμορφώσει τελική άποψη.

Έξω από την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ομάδα αγροτών ζήτησε από τον κ. Λιβανό να του θέσουν τα προβλήματά τους. Ο ΥπΑΑΤ τους κάλεσε να μετάσχουν στη σύσκεψη, αλλά οι ίδιοι δεν θέλησαν.  Σε διάλογο που είχε με τον εκπρόσωπο των αγροτών Μιχάλη Κρόκο, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι παρά τη διαφορετική ιδεολογική αφετηρία που έχει με τη συγκεκριμένη ομάδα αγροτών, ο στόχος του ιδίου και της κυβέρνησης από τη μια και των ιδίων από την άλλη είναι κοινός, και δεν είναι άλλος από την εξεύρεση άμεσης λύσης στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ανέφερε τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί για την στήριξη των αγροτών και τη μείωση του κόστους παραγωγής και ανήγγειλε ότι άμεσα θα ανακοινωθούν και πρόσθετα μέτρα στήριξής τους.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ 

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα