Πέμπτη, 03 Φεβρουαρίου 2022 19:00

Μαντάς : "Στήριξη ελαιοτριβείων απέναντι στις υπέρογκες αυξήσεις ρεύματος"

Τη στήριξη των ελαιοτριβείων από την κυβέρνηση λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος, ζήτησε με Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

Ο κ. Μαντάς ζητά επίσης να λάβει ενημέρωση για όλες τις ενέργειες και δράσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ώστε να ενισχυθούν οι φορείς που συμμετέχουν με «δομικό» και «θεμελιώδη» τρόπο στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, πέραν των ίδιων των παραγωγών. Σύμφωνα με τον βουλευτή, τα ελαιοτριβεία αποτελούν «σημαντικό τμήμα της παραγωγικής διαδικασίας ελαιολάδου» και θα έπρεπε να ενταχθούν και αυτά στο πλαίσιο πρόσθετης επιδότησης που δίνεται σε αγρότες για την κάλυψη κατά 80% των αυξήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής. Όπως σημειώνεται στην ερώτηση του βουλευτή, σε αυτή τη δράση έχουν ήδη συμπεριληφθεί τα ξηραντήρια καπνού «προφανώς λόγω της μεγάλης και σημαντικής συμμετοχής τους στη διαδικασία παραγωγής καπνικών πρώτων υλών», κάτι που κατ’ αναλογία ισχύει και για το ελαιόλαδο και τα ελαιοτριβεία. 

Στην ερώτησή του ο κ. Μαντάς επίσης αναφέρεται στη σχεδόν αποκλειστικά εποχική λειτουργία των ελαιοτριβείων, η οποία συνδέεται άμεσα με τους μήνες της ελαιοκομικής περιόδου. Τονίζει παράλληλα τον σημαντικό τους ρόλο στο τελικό στάδιο παραγωγής ελαιολάδου, αφού ως γνωστόν «σε αυτά παράγεται το προϊόν πριν την εμπορία ή τη τυποποίησή του». 

Ο βουλευτής σημειώνει επίσης την τεράστια οικονομική επιβάρυνση που έχουν δεχθεί όλες οι μονάδες λόγω των πρόσφατων ανατιμήσεων, αλλά και λόγω της υψηλής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος που απαιτεί η λειτουργία τους. Τέλος αναφέρεται στο γεγονός ότι πολλά ελαιοτριβεία έχει σχεδόν θεσμοθετηθεί να «πληρώνονται» σε είδος προκειμένου να διευκολύνουν τους παραγωγούς, κάτι όμως που τα καθιστά «ιδιαίτερα ευάλωτα στις διακυμάνσεις της τιμής του ελαιολάδου», καθώς και «διαταράσσει τις ταμειακές ροές τους και τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων κεφαλαίων για τη λειτουργία τους, τα οποία πλήττονται ακόμα περισσότερο λόγω της ακρίβειας».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα το σύνολο των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στη χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα ευρύ φάσμα αυξήσεων και ανατιμήσεων, οι οποίες πλήττουν κυρίως τον τομέα της ενέργειας και του ηλεκτρικού ρεύματος. Αποτέλεσμα αυτής της νέας εξέλιξης είναι να παρατηρούνται μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αφενός λόγω της μεγάλης αύξησης της τιμής της ενέργειας διεθνώς και αφετέρου λόγω της υφιστάμενης ρήτρας αναπροσαρμογής που υπάρχει στη συντριπτική πλειοψηφία των λογαριασμών ρεύματος.

Ως γνωστόν για την αναχαίτιση και άμβλυνση του κύματος ακρίβειας, η κυβέρνηση ήδη εφαρμόζει ειδική μέριμνα στο σύνολο των λογαριασμών ρεύματος, εισάγοντας εκπτώσεις στην πηγή τους και απορροφώντας υπολογίσιμο μέρος της αύξησης, με κεφάλαια που μέχρι στιγμής υπερβαίνουν συνολικά τα 1,3 δις ευρώ. Επιπλέον πρόσφατα νομοθετήθηκε ειδική στήριξη για τους αγρότες, μέσω της οποίας παρέχεται πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου έως και Δεκεμβρίου, η οποία προβλέπει κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής, με αφαίρεση των επιδοτήσεων και των εκπτώσεων που έχουν ήδη δοθεί. Παρότι η δράση αυτή απευθύνεται αποκλειστικά σε αγρότες, έχουν επίσης συμπεριληφθεί σε αυτή και τα ξηραντήρια καπνού, προφανώς λόγω της μεγάλης και σημαντικής συμμετοχής τους στην παραγωγική διαδικασία της παραγωγής καπνικών πρώτων υλών.

Σε ένα αντίστοιχο πλαίσιο με αυτό των ξηραντηρίων καπνού, εντάσσονται και τα ελαιοτριβεία τα οποία αποτελούν σημαντικό τμήμα της διαδικασίας που ακολουθείται κατά την παραγωγή ελαιολάδου. Ως γνωστόν τα ελαιοτριβεία έχουν σχεδόν αποκλειστικά εποχιακή λειτουργία, η οποία συνδέεται άμεσα με τους μήνες της ελαιοκομικής περιόδου και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας, αφού σε αυτά παράγεται το προϊόν πριν την εμπορία ή τη τυποποίησή του. Η λειτουργία τους απαιτεί υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, με αποτέλεσμα οι πρόσφατες ανατιμήσεις να έχουν οδηγήσει αντίστοιχα σε υπερβολικά υψηλούς λογαριασμούς και σε τεράστια οικονομική επιβάρυνση της κάθε μονάδας. 

Επιπλέον είναι σχεδόν θεσμοθετημένο πολλά ελαιοτριβεία να «πληρώνονται» σε είδος (δηλ. ελαιόλαδο), προκειμένου να διευκολύνουν τους παραγωγούς που συνήθως δεν διαθέτουν χρήματα για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν. Το γεγονός αυτό όμως αφενός καθιστά πολλά ελαιοτριβεία ιδιαίτερα ευάλωτα στις διακυμάνσεις της τιμής του ελαιολάδου, αφετέρου διαταράσσει τις ταμειακές ροές τους και τη διαθεσιμότητα των απαραίτητων κεφαλαίων για τη λειτουργία τους, τα οποία πλήττονται ακόμα περισσότερο λόγω της ακρίβειας.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:

 

  1. Εξετάζει η κυβέρνηση την ένταξη των ελαιοτριβείων στο ίδιο καθεστώς με τα ξηραντήρια καπνού, προκειμένου να καλυφθούν κατά 80% οι αυξήσεις λόγω ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος;

 

  1. Ποιες άλλες ενέργειες σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε να στηρίξει έμπρακτα τους φορείς που δομικά συμμετέχουν στην παραγωγική διαδικασία αγροτικών προϊόντων, όπως τα ελαιοτριβεία."

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ANTHOKOMIKH 2024

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα