Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022 19:01

Οριζόντια μείωση ΦΠΑ για λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα ζητά ο βουλευτής Μεσσηνίας Μαντάς

Παρέμβαση μέσω του Κοινοβουλίου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα πραγματοποίησε ο βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς, ζητώντας να υπάρξει άμεση μείωση του ΦΠΑ για τα λιπάσματα και τα ζιζανιοκτόνα, από την κατηγορία του 13% που βρίσκονται σήμερα στην χαμηλή του 6%.

Όπως σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Μαντάς, το τελευταίο διάστημα «τα κόστη ενέργειας και παραγωγής έχουν κυριολεκτικά εκτοξευθεί», προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση σε παραγωγούς, μεταποιητές, συνεταιριστικούς φορείς και εμπορικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα. Παράλληλα τονίζει ότι οι ανατιμήσεις είναι οριζόντιες και επηρεάζουν πάρα πολλά αγροτικά προϊόντα, ενώ επιβαρύνεται ολόκληρη η παραγωγική αλυσίδα, φθάνοντας μέχρι και τον τελικό καταναλωτή. Επιπλέον ο βουλευτής Μεσσηνίας παραθέτει μια σειρά συγκριτικών στοιχείων αναφορικά με τις ανατιμήσεις που εντοπίζονται σε λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις καταγράφονται τεράστιες αυξήσεις με διπλασιασμό του κόστους.

Σύμφωνα με τον κ. Μαντά, η κατάσταση αυτή υπονομεύει τις παραγωγικές δυνατότητες των αγροτών, οι οποίοι με μεγάλη δυσκολία ανταπεξέρχονται στα αυξημένα κόστη, καθώς και υποσκάπτει τις προσπάθειές τους για ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Κατά τον βουλευτή θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί το επιπλέον βάρος και οι οικονομικές υποχρεώσεις που πολλοί αγρότες κουβαλούν από την εποχή των μνημονίων, γεγονός που φέρνει πολλούς από αυτούς αντιμέτωπους με τα ενδεχόμενα εγκατάλειψης της γης ή ακόμα και της χρεοκοπίας.

Προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις από το τρέχον κύμα ακρίβειας, ο κ. Μαντάς ζητά να υπάρξει άμεση αντίδραση από την πλευρά της πολιτείας, εξαντλώντας κάθε διαθέσιμο περιθώριο και αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο. Παράλληλα ζητά να ενημερωθεί για άλλα μέτρα που εμπίπτουν στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στον πρωτογενή τομέα, καθώς και ρωτά εάν η κυβέρνηση προγραμματίζει άλλες φοροαπαλλαγές ή φοροελαφρύνσεις για τους αγρότες και τους παραγωγούς.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα