Δευτέρα, 03 Ιανουαρίου 2022 16:35

Εύφορη Γη: Κατά 100% αυξήθηκε η παραγωγή αβοκάντο στα Χανιά

Ήταν το 1987 όταν φυτεύτηκαν τα πρώτα δένδρα αβοκάντο στο νομό Χανίων μέσω κάποιων μεσογειακών προγραμμάτων. Στην Ελλάδα τότε οι καταναλωτές δε γνώριζαν αυτό το εξωτικό φρούτο που μοιάζει λίγο με λαχανικό, κι έτσι όλη η παραγωγή έφευγε για το εξωτερικό. Χρόνο με το χρόνο οι παραγόμενες ποσότητες αβοκάντο αυξάνονταν και το ελληνικό καταναλωτικό κοινό άρχισε να το εντάσσει στη διατροφή του. Σήμερα σχεδόν όλη η παραγωγή αβοκάντο του νομού Χανίων απορροφάται από την ελληνική αγορά και δε φτάνει.

της Μαρίας Νίκα

«Η ζήτηση στο αβοκάντο είναι μεγάλη. Το πρωί έρχεται το προϊόν και το μεσημέρι έχει φύγει» σημείωσε μιλώντας στην «Εύφορη Γη» o Γιώργος Κορναράκης, υπεύθυνος Πωλήσεων στο Τμήμα Εσπεριδοειδών - Αβοκάντο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χανίων. «Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος πηγαίνει στην ελληνική αγορά όπου η κατανάλωση αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Το χρησιμοποιούν στις σαλάτες, ως ντιπ, ακόμη και στο τζατζίκι. Επίσης, επειδή είναι σαν βούτυρο -αλλά υγιεινό- αν αναμιχθεί με κακάο τρώγεται και σαν μερέντα».

Αντικαθιστούν τις πορτοκαλιές με αβοκάντο

Οι Κρητικοί έχουν αρχίσει να ξεριζώνουν παραδοσιακές καλλιέργειες, όπως οι πορτοκαλιές, και να φυτεύουν αβοκάντο. Παρά το γεγονός ότι το δεύτερο αποτελεί πιο απαιτητική καλλιέργεια, το επιλέγουν προφανώς λόγω της καλής τιμής παραγωγού. Όταν πουλάνε πορτοκάλι με 50 λεπτά το κιλό -ή και αρκετά χαμηλότερα- τα 2,50 -2,80 ευρώ το κιλό στο αβοκάντο είναι δελεαστικά. Για την ακρίβεια, φυτεύουν αβοκάντο ανάμεσα στις πορτοκαλιές κι όταν μεγαλώσουν τα δέντρα και ο χώρος δε φτάνει, ξεριζώνουν τις πορτοκαλιές.

Γίνετε συνδρομητές και διαβάστε ολόκληρη τη δημοσίευση αλλά και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα για τα τροπικά και υποτροπικά φυτά και το μέλλον της καλλιέργειας στην Ελλάδα.

Πρώτη δημοσίευση: Εύφορη Γη #16

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα