Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021 14:08

Εύφορη Γη: Τα μεγάλα προβλήματα στα Ελληνικά όσπρια λόγω της θερμοκρασίας

 Πέρα από τη νοστιμιά τους, τα όσπρια θεωρούνται υπερτροφή, λόγω της ιδιαίτερης θρεπτικής αξίας τους. Ο χειμώνας πλησιάζει και παρότι γίνονται ωραίες σαλάτες, στην Ελλάδα τα θεωρούμε περισσότερο χειμωνιάτικο φαγητό. Καθώς λοιπόν ο καιρός κρυώνει, η φασολάδα, τα ρεβίθια, οι φακές σούπα μπαίνουν σιγά σιγά στο καθημερινό τραπέζι. Γι’ αυτή την πολύτιμη τροφή μιλήσαμε με τους ανθρώπους που την παράγουν.

της Μαρίας Νίκα

Αυθεντικό φασόλι Πρεσπών

Από 20 έως 30 στρέμματα φασόλια Πρεσπών καλλιεργεί ο παραγωγός Χρήστος Μακατσέλος στον Λευκώνα της Φλώρινας, μεσόσπερμα για φασολάδα ή πιάζ, γίγαντες άσπρους αλλά και μαύρους, που η γεύση τους μοιάζει με του κάστανου!
Παραδοσιακός καλλιεργητής, θέλει το αυθεντικό φασόλι Πρεσπών να φτάνει στο τραπέζι του καταναλωτή καθαρό, όπως ακριβώς βγαίνει από το χωράφι, χωρίς φάρμακα ή άλλη επεξεργασία.
Ο σπόρος που χρησιμοποιεί είναι ντόπιος και η συγκομιδή, που θα ξεκινήσει σε λίγο, πραγματοποιείται με τον παραδοσιακό τρόπο. Ακόμη και η τυποποίηση γίνεται από τον ίδιο και την οικογένειά του σε χάρτινες καλαίσθητες συσκευασίες.

Οι δυσεύρετες φακές Εγκλουβής

Τις φημισμένες και ακριβοθώρητες φακές Εγκλουβής καλλιεργεί ο παραγωγός Θεοδόσης Στεριώτης, ο οποίος άφησε την Αθήνα, όπου έζησε για χρόνια, και επέστρεψε στη Λευκάδα, το χωριό του: Την Εγκλουβή, που είναι περιτριγυρισμένη από βουνά, «εγκλωβισμένη», εξού και η ονομασία της.

Και εδώ η καλλιέργεια γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο, χωρίς χρήση φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων, στο οροπέδιο του νησιού με τα 900 περίπου μέτρα υψόμετρου. Η ανομβρία και ο καύσωνας, όπως λέει ο κ. Θεοδόσης, αποτελούν πρόβλημα και για τις φακές Εγκλουβής.

Ξεκίνησε με ρεβίθια…

Για την προσπάθειά του να καλλιεργήσει όσπρια στην περιοχή του Αγρινίου μας μίλησε ο 36χρονος Κώστας Παπαϊωάννου, νέος δραστήριος αγρότης. Ασχολήθηκε με τα ρεβίθια, όμως τα πράγματα δεν πήγαν όπως περίμενε.
«Με τη χειρονακτική εργασία δε γινόταν. Η καλλιέργεια, για να έχει απόδοση, χρειάζεται μηχανήματα και αυτά που υπήρχαν εδώ δεν μπορούσαν να με καλύψουν. Έπρεπε λοιπόν να διαθέσω αρκετές χιλιάδες ευρώ για να αγοράσω εξοπλισμό. Έτσι, παρότι η περιοχή μας είναι ιδανική για την καλλιέργεια οσπρίων, γιατί έχει το κατάλληλο κλίμα και νερά, τα άφησα και στράφηκα στα κηπευτικά και κυρίως τη θερμοκηπιακή ντομάτα».

Γίνετε συνδρομητές για να διαβάσετε ολόκληρη τη δημοσίευση αλλά και ακόμη περισσότερα ενδιαφέροντα θέματα για τα όσπρια και τις άλλες καλλιέργειες με μεγάλο ενδιαφέρον για τους παραγωγούς.

Πρώτη δημοσίευση: Εύφορη Γη #16

 

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα